Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10665
De la 07 Ianuarie 2003
120866278

Botoşani: De la panseluţele multicolore la „curul găinii”

  • Ioan Rotundu
  • 2 May 2013, 23:00
Nu cunosc ca în vreun an, oraşul Botoşani să fi întâmpinat sărbătoarea Paştilor într-o atmosferă atât de tristă în verdeaţa multicoloră a florilor şi a unei haine de sărbătoare atât de ponosite.
Ieri, 2 mai, a făcut un tur al oraşului, pentru că mai mulţi cetăţeni m-au oprit pe stradă şi mi s-au plâns că oraşul nu are flori, nu este curăţat pentru 1 Mai şi sărbătoarea Paştelui. Mi-au cerut ca în emisiunea de joi, când sunt invitatul lui Ionuţ Poclid la emisiunea „Dialog deschis” să atrag atenţia primarului că botoşănenii nu sunt mulţumiţi de cum a pregătit oraşul pentru ziua de 1 Mai şi Paşti.
În urma trecerii în revistă a mai multor cartiere din oraş am constatat că observaţiile botoşănenilor sunt cât de poate de conforme cu realitatea. Este ştiut, tradiţie păstrată din perioada comunismului, că luna aprilie este considerată luna curăţeniei, când edilii localităţilor i-au măsuri de curăţenie şi înfrumuseţare a oraşului odată cu venirea primăverii. În această primăvară, Primăria Botoşani n-a respectat tradiţia iar spaţiile verzi ale oraşului au fost abandonate la voia naturii.
Aşa că, pe scuarurile şi celelalte spaţii verzi destinate plantării florilor n-au mai fost ornate cu multicolorele panseluţe. Pur şi simplu au fost abandonate naturii, iarba crescând în smocuri. Unde sămânţa lor căzută în pământ n-a degerat astă iarnă, gălbenelele, cunoscute la ţară sub numele de „curul găinii” au crescut alandala, fiind singurele flori cu care Botoşanii au întâmpinat ziua de 1 Mai şi va întâmpina marea sărbătoare a creştinilor ortodocşi Învierea Domnului.
Nici intersecţiile i străzilor n-au mai fost pavoazate prin vopsirea cu alternanţa alb-roşu a bordurilor, cu excepţia Căii Naţionale pe porţiunea Pod de Piatră – Gară.
Dar s-o luăm strategic, pornind chiar de la cel mai iubit loc de botoşăneni: Pietonalul Unirii, loc de promenadă. Nici o fântână fântână arteziană n-a avut bazinul curăţat de mizeria adusă de vând sau aruncată de trecătorii cu deficienţe la capitolul educaţie şi civilizaţie, cât despre apa ţâşnind în soare nici nu mai putea fi vorba. Spaţiile verzi neîntreţinute iar gavanoasele din beton pentru arbuştii ornamentali sau flori înalte stau pline cu pământ uscat.
Cum ieşi de pe Pietonal şi te înscrii pe Bulevardul Eminescu, constaţi că în faţa Poliţiei bordurile n-au fost revopsite. Gavanoasele pentru flori abandonate şi ele iar când ajungi la intersecţia cu strada Octav Onicescu priveliştea devine şi mai tristă (foto 2). Cu spaţiile verzi neamenajate, cu bordurile prăfuite, intersecţia arată ca aparţinând unui oraş abandonat de civilizaţie.
Dacă ai traversat bulevardul şi ai intrat în Parcul Eminescu, vei constata pitite printre arbori grămezi de crengi lăsate chiar la margine de alee şi peste băncile (foto 1) unde ar trebui să se aşeze botoşăneanul ieşit în mijlocul naturii.
Treci de Sala Polivalentă, şi ea cu bordurile parcărilor nevopsite şi ajungi la intersecţia cu strada Sucevei, zisă şi Carrefour (foto 3). O nouă intersecţie abandonată în voia naturii, unde spaţiile verzi n-au fost săpate, aşa că buruianul le-a acoperit doar pe unde n-au făcut cărare trecătorii.
În faţa sediului Pompieriei, de pe strada Uzinii intersectată cu Ştefan cel Mare, spaţiile verzi de asemenea abandonate, bordurile pline de pr4af, iar piesele expuse şi care aparţin istoricului activităţii pompierilor nu mai au alura unor exponate de muzeu.
Scuarul de pe strada Împăratul Traian, pe toată lungimea sa, de peste un km este nesăpat şi neînsămânţat cu iarbă iar noul gard metalic montat, nefiind vopsit, nu este observabil.
Şirul unor astfel de dovezi ale lipsei de responsabilitate din partea edililor Primăriei Botoşani poate continua prin tot oraşul, trecând şi prin faţa sediului societăţii Urban Serv, unde spaţiile verzi din parcarea Elv sunt la fel de triste ca în restul oraşului dar neapărat trebuie încheiat chiar în faţa primăriei. Parcul din faţa instituţiei Primăriei şi al Prefecturii este şi el abandonat voinţei naturii. Nesăpat, lipsit de multicolorele panseluţe, cu tufele de trandafiri la stadiul cum au ieşit de sub zăpadă, parcul a devenit fieful câinilor comunitari.
Iar ca totul să reîntregească atmosfera de oraş părăsit, abandonat naturii, de 1 Mai botoşănenii n-au mai ascultat în Parc fanfara şi nici n-au fost invitaţii primarului la vreo acţiune sărbătorească. S-a descurcat fiecare cum a putut, ieşind la iarbă verde sau prăjind mici la grătarul din faţa blocului.
De 2 Mai, Ztia tineretului, oraşul s-a deşteptat şi adormit în aceeaşi atmosferă de plictiseală şi pustietate sărbătorească.
Nu sunt semne că în zilele de Paşti oraşul va arăta altfel, pentru că nu mai avem nici primar, Ovidiu Portariuc fiind plecat să-şi refacă capacitatea psihică epuizată de atâta efort intelectual pus în slujba celor care i-au încredinţat mandatul.
Paşte fericit, pe acolo pe unde te afli, domn’ primar, că poate o fi iarba mai deasă, că noi vom paşte smocurile cu care ne-ai fericit în primul an de mandat şi vom mânca salată din „curul găinii”, că sta-i tot ce ne poate oferi Guvernul Ponta.
O singură nedumerire am: unde sunt banii care au fost alocaţi din buget pentru împodobirea oraşului cu flori? După cum a afirmat primarul Portariuc în persoană, a alocat mai mulţi bani decât o făcea primarul Flutur. Ştiu că datoriile din campania electorală şi le-a achitat cu banii din sponsorizările adunate în numele Festivalului verii din august 2012. Ce noi datorii o fi făcut, de iar n-are bani pentru înfrumuseţarea oraşului în fruntea căruia a ajuns prin votul celor mulţi, care acum se plâng şi regretă că l-au votat?!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Felicitare societatea Modern Calor
Felicitare Primăria oraş Bucecea
Felicitare Primăria Călăraşi
Felicitare Primăria Curteşti
Felicitare Primăria oraş Darabani
Felicitare Primăria municipiului Dorohoi - viceprimar Bursuc
Felicitare societatea ELCO Botoşani
Felicitare Primăria Ibăneşti
Felicitare Primăria Manoleasa
Felicitare societatea MERIDIAN Botoşani
Felicitare societatea MICROBUZUL SRL Botoşani
Felicitare PDL - Filiala Botoşani
Felicitare Primăria oraş Săveni
Felicitare Primăria Stăuceni
Felicitare societatea Victor Construct SRL Botoşani
Felicitare Primăria Vorniceni
Comunicat de presă - Primăria Botoşani
Sărăcia norocului şi prostia fără leac
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Nedumerirea lui Ion
Gastronomie: Drob de miel
Felicitare Forţa Civică - Deputat Cristian Roman
Lumea lu' Rotundu: Învierea
cu istoricul prof, dr. Cătălin Nechifor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă