Tufele de trandafiri, arborii de tuia, covorul de iarbă şi gardul despărţitor au fost rase de către utilajele muncitorilor de la Direcţia de Servicii Publice, Sport şi Agrement din dispoziţia primarului. Ca botoşănenii să nu poată lua poziţie la acest masacru asupra peisagisticii urbane din zona centrală a Botoşaniului, primarul a dat oordin ca masacrarea scuarului să se facă la ora cinci dimineaţa.
Considerată o investiţie neprioaritară pentru municipiu, după unii cunoscători ai peisagisticii urbanistice o crimă la adresa spaţiului verde bogat ornat floral şi cu arbuşti, primarul Portariuc a ţinut să-şi ducă la îndeplinire o dorinţă cel puţin ciudată. Aşa se face că vizitatorii mai vechi ai oraşului nostru au rămas uimiţi şi surprinşi ca vizitând oraşul şi în acest an, în locul covorului floral al trandafirilor şi a arbuştilor ornamentali să vadă nişte cercuri de pietriş în mijlocul cărora sau aşezat bucăţi de stâncă.
Din celebrul scuar estetic armonizat între covorul de iarbă şi cel floral putem

Nu credeţi că ne-a costat cam scump moftul primarului? Din frumuseţea scuarului cu care ne mândream a mai rămas doar un segment, cel din faţa sediului Direcţiei Muncii, unde trandafirii încă în floare dau un aer de sărbătoare oraşului. În rest, de la gară şi până la sensul giratoriu de la Podul de Piatră, avem kilometri de scuar care ne oferă pietriş şi bucăţi de stâncă.
Aşa cum spuneam, oraşul Botoşani şi-a câştigat de-a lungul a ultimelor două secole statutul de Oraş grădină. Acum ne îndreptăm spre o nouă înfăţişare, una selenară, pentru că asta este dorinţa primarului actual.
Poate că sufletul primarului Ovidiu Portariuc este pustiu, este arid, este unul stâncos şi lipsit de dragostea pentru flori, pentru natură, pentru verdele covorului

Dacă primarul Ovidiu Portariuc vrea să cunoască starea sufletească a botoşăneanului de rând, să-i înţeleagă dragostea faţă de frumosul natural, ar face bine să se plimbe printre blocurile din cartierele mărginaşe şi va putea vedea cum pe bucăţica de teren din faţa acestora sunt cultivate flori multicolore, sădiţi arbuşti ornamentali, să privească peste gardul caselor şi să vadă grădiniţele pline cu flori, să treacă noaptea pe uliţele mărginaşe ale oraşului şi să simtă mireasma minunată a reginei nopţii.
Acesta este Botoşaniul nostru, cel lăsat moştenire de Eminescu urmaşilor săi, aceasta este starea noastră sufletească, respectul nostru pentru darurile naturii. Dacă nu poate să ne înţeleagă tradiţiile, dacă florile şi arborii îi sunt duşmani, să-şi ia pietrişul şi bucăţile de stâncă şi să se ducă în pustiul sufletului său, lăsându-ne pe noi să ne bucurăm de viaţă aşa cum s-au bucurat bunicii şi străbunicii noştri.
Reportajul intitulat Botoşaniul de ieri şi de azi va fi difuzat pe TeleM Botoşani sâmbătă, 27 iunie, ora 19.00, în cadrul emisiunii Lumea lu Rotundu.