Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14388
De la 07 Ianuarie 2003
118433702

Botoşani: Faptele din spatele declaraţiilor primarului Ovidiu Portariuc (II)

  • Ioan Rotundu
  • 26 June 2014, 23:00
Un alt subiect pe care l-am abordat în reportaj a fost proiectul privind modernizarea scuarului de pe Calea Naţională. Acest proiect, şi el conceput de firma de casă a primarului Ovidiu Portariuc, societatea ARHCON SRL Botoşani patronată de soţii Spetcu, a schimbat peisagistica celei mai circulate artere din municipiu.
Tufele de trandafiri, arborii de tuia, covorul de iarbă şi gardul despărţitor au fost rase de către utilajele muncitorilor de la Direcţia de Servicii Publice, Sport şi Agrement din dispoziţia primarului. Ca botoşănenii să nu poată lua poziţie la acest masacru asupra peisagisticii urbane din zona centrală a Botoşaniului, primarul a dat oordin ca masacrarea scuarului să se facă la ora cinci dimineaţa.
Considerată o investiţie neprioaritară pentru municipiu, după unii cunoscători ai peisagisticii urbanistice o crimă la adresa spaţiului verde bogat ornat floral şi cu arbuşti, primarul Portariuc a ţinut să-şi ducă la îndeplinire o dorinţă cel puţin ciudată. Aşa se face că vizitatorii mai vechi ai oraşului nostru au rămas uimiţi şi surprinşi ca vizitând oraşul şi în acest an, în locul covorului floral al trandafirilor şi a arbuştilor ornamentali să vadă nişte cercuri de pietriş în mijlocul cărora sau aşezat bucăţi de stâncă.
Din celebrul scuar estetic armonizat între covorul de iarbă şi cel floral putem putem vedea acum un peisaj selenar, adică pietriş şi bucăţi de stâncă aşezate în cercuri pe un covor de iarbă arsă şi bogat ornat… nu de flori, ci de ştirul atât de plăcut porcilor. Viceprimarul Eugen Ţurcanu ne-a declarat că proiectul a costat 30 mii lei iar bucăţile de stâncă aduse de la munte peste 10 mii euro. Mai urmează să fie aduşi nişte arbuşti ornamentali de prin Polonia, arbuşti neaclimatizaţi la noi dar care urmează a fi adaptaţi condiţiilor noastre climatice.
Nu credeţi că ne-a costat cam scump moftul primarului? Din frumuseţea scuarului cu care ne mândream a mai rămas doar un segment, cel din faţa sediului Direcţiei Muncii, unde trandafirii încă în floare dau un aer de sărbătoare oraşului. În rest, de la gară şi până la sensul giratoriu de la Podul de Piatră, avem kilometri de scuar care ne oferă pietriş şi bucăţi de stâncă.
Aşa cum spuneam, oraşul Botoşani şi-a câştigat de-a lungul a ultimelor două secole statutul de „Oraş grădină”. Acum ne îndreptăm spre o nouă înfăţişare, una selenară, pentru că asta este dorinţa primarului actual.
Poate că sufletul primarului Ovidiu Portariuc este pustiu, este arid, este unul stâncos şi lipsit de dragostea pentru flori, pentru natură, pentru verdele covorului de iarbă atât de odihnitor pentru starea psihică a oamenilor normali. Dar noi ce vină avem să să-i împărtăşim frustrările sale faţă de frumuseţile naturii? Şi mai ales că suntem obligaţi s-o facem pe banii noştri!
Dacă primarul Ovidiu Portariuc vrea să cunoască starea sufletească a botoşăneanului de rând, să-i înţeleagă dragostea faţă de frumosul natural, ar face bine să se plimbe printre blocurile din cartierele mărginaşe şi va putea vedea cum pe bucăţica de teren din faţa acestora sunt cultivate flori multicolore, sădiţi arbuşti ornamentali, să privească peste gardul caselor şi să vadă grădiniţele pline cu flori, să treacă noaptea pe uliţele mărginaşe ale oraşului şi să simtă mireasma minunată a reginei nopţii.
Acesta este Botoşaniul nostru, cel lăsat moştenire de Eminescu urmaşilor săi, aceasta este starea noastră sufletească, respectul nostru pentru darurile naturii. Dacă nu poate să ne înţeleagă tradiţiile, dacă florile şi arborii îi sunt duşmani, să-şi ia pietrişul şi bucăţile de stâncă şi să se ducă în pustiul sufletului său, lăsându-ne pe noi să ne bucurăm de viaţă aşa cum s-au bucurat bunicii şi străbunicii noştri.
Reportajul intitulat „Botoşaniul de ieri şi de azi” va fi difuzat pe Tele’M Botoşani sâmbătă, 27 iunie, ora 19.00, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Strategia soţului beat
Horoscopul zilei
Profesor la Facultatea de Medicina Oradea, prins in timp ce lua mita de la studenti
DNA extinde cercetarile in dosarul retrocedarilor ilegale in care este vizat Radu Mazare
Noi magistrati in completul care judeca dosarul de coruptie Dan Voiculescu -
ICA Voiculescu va fi judecat de magistratul care a descoperit ca doctorul de inima al lui Vantu era de fapt ginecolog
O portita de fuga deschisa infractorilor condamnati definitiv
Casa Garabet- Ciomac, cămin de bătrâni
Centrul Vechi al municipiului nu este pus în valoare așa cum merită
Guvernul a decis sa nu creasca de la 1 iulie pretul gazelor din productia interna pentru companii
Costel Casuneanu şi Constantin Apostol, cercetati in dosarul primarului Stavarache pentru dare si luare de mita
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă