Constantin Pitorac(foto 1) a pus sub braţ biblioraftul cu cele câteva sute de pagini privind documentaţia tehnică la investiţia de modernizare străzi în oraşul Flămânzi şi ne-am deplasat în teren să vedem dacă firma constructoare Test Prima SRL Suceava a executat toate lucrările pe care le-a încasat, lucrări pentru care în decembrie 2016 a primit suma de 1,6 milioane lei.
Cum lucrările au fost efectuate în luna noiembrie şi decembrie anul trecut, adică pe o vreme nu tocmai prielnică unor astfel de lucrări, am dorit să filmăm tot ce vedem pentru a realiza un reportaj la Lumea lu’ Rotundu. .
Am început verificarea cu strada Fundătura. În documentaţia tehnică era scris că s-au creat rigole, s-a împrăştiat nisip şi piatră, s-a excavat şi cărat pământ cu utilajele adecvate. Nici urmă de rigole, de săpături sau de nisip. Doar nişte piatră împrăştiată la capete de stradă pe care fostul primar Pitorac, cu experienţa acumulată în mandatul său, a apreciat că nu era piatră nici măcar de-o basculantă. .
Pe Aleea Clădicilor, situată undeva în spatele unei şcoli, lucrările din documentaţia tehnică sunt numeroase. N-am găsit decât nişte piatră aruncată ca un fel de dâră-n barbă. Cetăţeanca Sanda Străteanu, care a ieşit curioasă la gard.

Pe strada Petre Munteanu lipsă un podeţ, pe Primăverii las fel. Un podeţ, după cum scrie în documentaţie, ar fi costat peste 5.000 lei. Cât despre şanţuri şi lucrări de excavare şi transport pământ nu am văzut urme de aşa ceva. În schimb, pentru că în documentaţie scrie că un pod are lungimea de 5 m, am măsurat şi noi unul. Doar 4 m. Probabil că au intrat la apă în primăvara asta când s-au dezgheţat zăpezile. .
Pe strada Stejari ne-a scos norul în care pe tânărul Costel Călin (foto 2). Acesta a lucrat la autostrada Bucureşti – Ploieşti, la drumuri naţionale pe raza judeţului Buzău, ocazie cu care a acumulat suficientă experienţă. Când Pitorac i-şa citit din documentaţia tehnică ce lucrări s-au executat pe strada sa, omul a râs copios. Nici vorbă de astfel de lucrări. Mai mult, Călin, în zilele când se lucra, i-a atras atenţia viceprimarului Ioan Guraliuc că nu este bine cum se lucrează dar acesta l-a sfătuit să-şi vadă de treburile sale. .
Finalul reportajului s-a realizat la capătul străzii Imaşului. Aici am dialogat cu cetăţeanul Constantin Pânzariu (foto 3). I-am explicat ce lucrări s-au efectuat pe strada sa şi omul s-a uitat cruciş la mine. .
- Domnule, îţi baţi joc de

- Două poduri, l-am completat eu. .
- Un pod. A-ţi trecut peste el, nu sunt două..
Omul avea dreptate. În teren era un pod, în documentaţie două. Probabil că al doilea pod trebuia realizat chiar în vecinătatea locuinţei lui Pânzariu. Piatra pusă a blocat scurgerea apei din deal, a înfundat albia. Ori se cerea pod din tuburi. Blocată apa să mai curgă pe făgaşul ei la vale, i-a umplut omului fântâna adâncă de 15 tuburi. Numai că apa nu este potabilă, nici măcar pentru animale nu este bună. Necăjit omul dar n-aveam cum să-l ajut. .
Reportajul filmat nu este o anchetă jurnalistică şi am precizat acest fapt. Este o filmare a unei stări de fapt suspectată că de pe urma ei s-au sustras importante sume din banii publici. Filmarea se va constitui în probă la denunţul lui Pitorac către DNA Suceava. Este treaba procurorilor să admită proba sau s-o respingă. .
Eu mi-am făcut meseria şi am prezentat public cum funcţionează corupţia pe care o apără cu atâta cerbicie Dragnea şi Tăriceanu. Primarul Dan Oloeru este liberal, dar are geamantanul la uşă ca să-l care în ALDE. Aşa spun cei care îi cunosc intenţiile. De pe urma PNL-ului se alege cu pâine neagră, de opoziţie. La ALDE îl aşteaptă azima. Obrazul subţire cu pâine albă se menţine! .
Reportajul intitulat „Hoţie sau prostie?” se va difuza sâmbătă, 25 martie, ora 19.00 pe Tele’M Botoşani.