Reamintim că la începutul anului 2013, la iniţiativa lui Florin Ţurcanu, lider al PNL şi preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani care avea pus la punct un plan de acaparare a Staţiunii, plan în care Ionică Nechifor (foto 1) avea un rol principal, deputaţii liberali Verginel Gireadă, Roxana Anuşcă-Ţurcanu, Costel Şoptică împreună cu Ionică Nechifor, au intrat în biroul preşedintelui Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti, prof. academician Gheorghe Sin şi i-au bătut cu pumnul în masă (nu exagerez cu nimic) cerându-i să-l desemneze pe Nechifor director interimar la Staţiunea Popăuţi. Profesorul fiind la acea dată încă în curs de judecată în dosarul ICA, alături de Dan Voiculescu, s-a supus cerinţei deputaţilor în speranţa că va scăpa basma curată din dosarul ICA. Numai că, în final, prof. Sin a fost condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare dar n-a demisionat din funcţia de preşedinte al Academiei de ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti.
Din această funcţie de înalt rang ştiinţific, prof. Sin continuă să persiste în comiterea de ilegalităţi. Mandatul lui Ionică Nechifor ca director interimar la Staţiunea Popăuţi a expirat şi la începutul acestui an iar postul a fost scos la concurs. S-a înscris la acest concurs cercetătorul ştiinţific de grad I Gheorghe Hrincă (foto 2), proaspăt premiat de Academia Română în luna decembrie 2014 pentru o lucrare ştiinţifică de excepţie. Nechifor a încercat tot ce i-a stat în putinţă s-l determine pe Hincă să nu participe la acest concurs dar nu a reuşit.
Înscris şi el la concurs, Ionică Nechifor a reuşit să-şi depună dosarul şi să-i fie primit deşi nu întrunea nicio una din condiţiile de participare. Numai că el a beneficiat de un sprijin extrem de puternic şi de la cel mai înalt nivel. A fost susţinut de către prof. dr. Dumiutru Simionescu şeful secţiei zootehnie din Academie, cel care l-a sprijinit şi să ajungă director interimar.
Apoi, Nechifor a fost susţinut din umbră de către prof.dr. Constantin Pascal de la Facultatea de zootehnie din Iaşi, cel care se spune că i-a întocmit lui Nechifor lucrarea de licenţă. Iar prof. Pascal a s-a bucurat în demersul său de-al sprijini pe Nechifor de ajutorul prof. dr. Teofil Creangă director de departament în cadrul facultăţii de zootehnie Iaşi.
Vă veţi întreba cum au putut cei doi ieşeni să-l sprijine pe Nechifor. Foarte simplu, pentru că prof. dr. Pascal a făcut parte din comisia de examinare. Şi iată că am ajuns şi la examenul care a avut loc la Academie în ziua de 5 martie.
Dar mai întâi să clarificăm de ce Nechifor nu putea intra în concurs. Prima condiţie era vechimea de 5 ani activitate în domeniu. Ionică Nechifor, în afarăî că a fost cioban la propria stână, timp în care a comis mai multe acte de violenţă fizică şi a fost condamnat în penal, nu a putut dovedi stagiul de vechime solicitat. Nici nu avea cum pentru că el a absolvit Facultatea de zootehnie Iaşi, forma învăţământ la distanţă, în 15.07.2010 şi împlinea 5 ani în iulie acest an. Dar vechime efectivă în activitate nu are decât din 22.07.2013 de când a fost numit interimar la Popăuţi, în rest fiind cioban la propria stână şi căpuşă financiară a Staţiunii, lucru despre care am scris amănunţit la începutul anului 23013.
De când a fost numit director interimar la Staţiune, datorită manageriatului său datoriile unităţii au crescut accelerat ajungându-se ca la

O altă condiţie era cea de experienţă în activitatea de cercetare-dezvoltare. Ce cercetare şi unde putrea să facă un inginer absolvent al învăţământului la distanţă? Ca director interimar la Popăuţi n-a efectuat muncă de cercetare-dezvoltare ci de jefuire a patrimoniului unităţii, bucurându-se în demersul său de demolare a staţiunii de binecuvântarea susţinătorului său din cadrul Academiei, prof. Dumitru Simionescu. Ceva experienţă a acumulat Nechifor.
Citez dintr-un document existent la Academie şi de a cărui conţinut preşedintele Sin n-a dorit să ţină cont: Nechifor Ionică a distrus corpul de cercetători de la SCDCOC Popăuţi fără acordul Consiliului de Administraţie (Anexa 2), a sufocat activitatea de creativitate ştiinţifică, iar ori de câte ori are ocazia (în special prim mass-media), nu tăgăduieşte să denigreze Popăuţiul cu tot ce înseamnă el: istorie, tradiţie, brand, cercetători, prestigiu şi palmares ştiinţific. Din cei opt cercetători pe care-i avea staţiunea la venirea sa, actualmente mai există un singur cercetător. Ţinta finală a lui Nechifor este desfiinţarea activităţii de cercetare a staţiunii şi transformarea ei în societate comercială. Dovada acestui fapt este că de la numirea lui Nechifor ca director, acesta, în mod premeditat, a pledat continuu pentru trecerea Staţiunii Popăuţi la Consiliul Judeţean Botoşani.
Acum, că Florin Ţurcanu nu mai este preşedintele CJ, nu cred că Nechifor mai doreşte trecerea Staţiunii în subordinea acestei instituţii. Posibil să-şi fi schimbat planul.
Mai trebuia Nechifor să depună la dosar o declaraţie că nu este incompatibil sau în conflict de interese prin deţinerea vreo unei funcţii în mediul privat sau instituţional care să concureze activitatea staţiunii. Nechifor se află în ambele situaţii: incompatibil şi în conflict de interese.
Este preşedinte al al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis Botoşani, este secretar general al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis 10 mai 2006, este membru în Consiliul de Administraţie a Agenţiei Domeniilor Statului din august 2012, soţia şi fiica sa patronează fiecare câte o fermă de creşterea oilor şi însuşi Ionică Nechifor este proprietarul unei ferme de animale amplasată chiar pe un teren de păşunat al Staţiunii. Este vorba de societatea EXPLOATAŢIE NECHIFOR IONICĂ, cod de înregistrare RO 0358480154,
Toace aceste dovezi de incompatibilităţi şi conflicte de interese sunt cunoscute de către conducerea Academiei dar cu toate acestea Nechifor a fost primit în concurs. Despre matrapazlâcurile comise de Ionică Nechifor pe seama patrimoniului Staţiunii noi am scris şi vom mai scrie, dar să trecem la faza de desfăşurare a concursului., Deşi iniţiat preşedintele Gheorghe Sin declarase că Nechifor nu poate participa la concurs, demersurile profesorilor ieşeni susţinute de prof. Dumitru Simionescu au fost mai puternice decât poziţia preşedintelui şi Nechifor a dat lucrarea scrisă. A luat nota 6,60 iar cercetătorul Gheorghe Hrincă, care s-a încăpăţinat să participe la concurs, a fost notat sub 6. I s-a spus că este un foarte bun cercetător dar nu este bun de manager. Pentru că nota lui Nechifor a fost sub 7, el nu mai putea intra şi la interviu. A depus contestaţie şi a intrat la interviu.
Un cercetător de prestigiul lui Gheorghe Hrincă a fost umilit chiar de către cei puşi să-i apere pe oamenii români de ştiinţă. Totul pentru ca un impostor să devină stăpânul peste patrimoniul celei mai cunoscute Staţiuni de cercetări ovine din România şi din Europa. De ce se vrea lichidarea acestui cCntru de cercetare? Poate ne răspund cei din conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti.
Fiind vorba de grave acte de corupţie, poate că procurorii DNA vor repara ce au greşit judecătorii Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie când l-au condamnat pe academicianul Gheorghe Sin cu suspendare. Iar preşedintelui corupt să-i alăture şi pe ceilalţi profesori universitari dedaţi la acte de corupţie.