Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1668
De la 07 Ianuarie 2003
123135408
pnl

Botoşani/Ipoteşti: Calvarul lui Valentin Coşereanu a luat sfârşit

  • Ioan Rotundu
  • 9 June 2015, 23:00
Valentin Coşereanu este fondatorul Centrului de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipoteşti. Beneficiind de sprijinul financiar marelui actor şi om de cultură Ioan Caramitru în perioada când acesta era ministrul Culturii în Guvernul CDR, Valentin Coşereanu a ridicat la Ipoteşti, în vecinătatea Casei memoriale a poetului, un complex cultural care a devenit repede un brand al judeţului la nivel de România.
Ani la rând Coşereanu a invitat la Ipoteşti marii oameni de cultură ai României, scriitori şi poeţi, cercetători eminescologi de renume punând bazele unei preţioase biblioteci dar şi ale unui preţios muzeu care să arate vizitatorilor cum era modul de viaţă din timpul copilăriei celui ce avea să devină Luceafărul poeziei româneşti dar mai ales un publicist de excepţie.
Totul mergea bine, Memorialul găzduia simpozioane ştiinţifice pe teme eminescologice, omagia şi comemora naşterea şi moartea poetului în prezenţa a numeroşi poeţi din ţară, găzduia evenimente culturale de rang naţional iar despre acest complex cultural de la Ipoteşti se vorbea în cele mai înalte cercuri ale culturii româneşti.
S-a găsit o minte îngustă şi lipsită de respect pentru opera poetului şi a scos Memorialul din subordinea directă a ministerului Culturii trecându-l în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani. Din acest moment asupra conducerii Memorialului au început să se facă presiuni politice, preşedinţii din fruntea Consiliului judeţean cerând lucrătorilor ca evenimentele organizate să aibă şi o componentă politică a partidului din care făceau parte.
Iar marele calvar al lui Coşereanu a început după iunie 2008 când preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani a fost ales liberalul Mihai Ţâbuleac. Acesta, în tandem cu aportul unor angajaţi de la Memorial care sufereau că nu-i lasă Coşereanu să facă ciubuc şi să mai ciupească din banii instituţiei, a declanşat anchete peste anchete cu scopul de a-l schimba pe Coşereanu.
Aşa s-a ajuns ca Valentin Coşereanu, cercetător eminescolog de valoare naţională şi a cărui teză de doctorat a fost prefaţată chiar de preşedintele Academiei Române Eugen Simion şi inclusă în colecţia naţională „Eminesciana” să fie verificat profesional de către consilierii judeţeni Dumitru Codreanu – inginer zootehnist, Manuela Zarug – inginer textilist şi Cătălina Lupaşcu educatoare de grădiniţă ajunsă mare politician liberal.
Cei 3 au luat de bune toate acuzaţiile aduse de duşmanii lui Coşereanu, în fond ciubucarii Memorialului, cum că acesta ar fi furat o colecţie de bijuterii în valoare de 800 milioane lei vechi, ar fi făcut achiziţii de exponate la muzeu prin supraevaluare, cel mai înverşunat duşman al său fiind un tâmplar pe care Coşereanu l-a ajutat să ajungă restaurator în lemn. Acest tâmplar l-a acuzat pe Coşereanu că ar fi sustras din biserica familiei Eminescu icoane vechi pe care le-ar fi valorificat în interes personal.
Până la urmă preşedintele Mihai Ţâbuleac a reuşit să-l determine pe Coşereanu să demisioneze şi să rămână doar simplu cercetător. Numai că demisia nu l-a ocrotit şi de anchetele cerute de Ţâbuleac în numele Consiliului Judeţean Botoşani, a noului director al Memorialului, Miluţă Jijie, economistul specializat în şuruburile de la Mecanex pus de Ţâbuleac şef peste inestimabila operă eminesciană. Vreme de vreo doi ani Valentin Coşereanu a tot dat cu subsemnatul la procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, fiind acuzat de grave şi continui fapte de corupţie. Trimis în judecată prin Dosarul 9561/193/26.06.2012, vreme de 3 ani Coşereanu s-a judecat, aducând judecătorului dovezi că nu se face vinovat de acuzaţiile care i s-au pus în cârcă.
Iată că ieri, 9 iunie judecătorii Judecătoriei Botoşani prin Hotărârea 1327/2015 09.06.2015 a dispus achitarea sa şi a contabilei Silvia Muşat, constatând că nu se fac vinovaţi de faptele pentru care au fost trimişi în judecată.
Între timp Valentrin Coşereanu a plecat cercetător ştiinţific la Breaşov, fiindu-i silă să mai accepte şefia unui economist format la şcoala muncitorească a comunismului şi care habar nu are ce reprezintă Memorialul Ipoteşti pentru judeţ, pentru România.
De la plecarea lui Coşereanu, la Memorialul Ipoteşti activităţile cu caracter cultural s-au redus semnificativ iar în plan naţional nu mai reprezintă interes. Miluţă jijie, în strânsă colaborare cu „marele om de cultură” tractorist- primar Verginel Gireadă a organizat în curtea Casei memoriale o chermeză tovărăşească cu caracter electoral.
Prin această chermeză s-a semnat noua etapă de punere în valoare a operei eminesciene. O etapă demnă de fondatorii ei: Verginel gireadă, Miluţă Jijie şi şeful oierul Florin Ţurcanu. Între timp Gireadă şi Ţurcanu au fost condamnaţi pentru infracţiuni cu caracter penal iar Miluţă Jijie a rămas pe baricade pentru a continua să slujească politicul, aptitudine bine deprinsă în timpul regimului comunist.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Vinul evreiesc
Reţeta zilei: Saramură de peşte
Horoscopul zilei
Klaus Iohannis, mesaj extrem de dur: Votul din Parlament - o dovada de maxima iresponsabilitate si de sfidare la adresa cetatenilor
Solutia pentru iesirea din actuala situatie este demisia lui Victor Ponta din functia de prim-ministru
A sunat la 112 sa salveze padurea si s-a ales cu o amenda de 1.000 de lei
Calin Popescu Tariceanu: Justitia este criticabila. Parlamentul, singura institutie democratica
Rolul Parlamentului este sa limiteze abuzurile sau excesele de putere, cum este cazul nostru
Reactia Ambasadei Olandei la votul in cazul Ponta
Reactia Ambasadei Marii Britanii la votul din Parlament in cazul Ponta
Postul public de radio bavarez foloseste melodia „Imi pare tare rau Pinocchio”
Apă menajeră transportată de pompieri la Mihăileni
Tone de furaje distruse în două incendii
Elevi botoşăneni calificaţi la etapa naţională a concursului „Cu viaţa mea apăr”
Salvaţi democraţia corupţiei!
Ioan Rotundu
Avem nevoie de un Făt Frumos
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Efectul mirului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog