Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23647
De la 07 Ianuarie 2003
118375179

Botoşani: Lansarea „Cărţii de aur” i-a speriat pe cei de la Cultură

  • Ioan Rotundu
  • 7 June 2013, 23:00
Aşa cum se programase, ieri, la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene Botoşani, a fost lansat volumul intitulat „Scriitori şi publicişti botoşăneni. Dicţionar bibliografic”, lucrare fundamentală pentru cultura botoşăneană ce poartă semnătura prof. Silvia Lazarovici.
Prezenţa a fost una numeroasă şi formată din personalităţi de vârf ale culturii locale. Elogiile şi aprecierile asupra uriaşului efort depus au curs decent, aşa cum stă bine unor oameni de cultură care ştiu să aprecieze valoarea unei astfel de lucrări care necesită ani mulţi de muncă, uneori o viaţă de om.
Autoarea s-a arătat copleşită de aprecierile care i s-au adus atât pentru conţinutul lucrării cât şi pentru munca depusă.
Au luat cuvântul şi au adresat felicitări autoarei prof. dr. Lucia Olaru Nenati, prof.dr. Dănuţ Prodan, istoricul Gheorghe Median dar şi personalităţi iubitoare de cultură şi artă cum a fost Marieta Baciu, violonist de excepţie la Filarmonica Botoşani. Cum era şi firesc, festivitatea de lansare a fost deschisă de prof. Cornelia Vizitiu, directorul Bibliotecii şi încheiată de directorul Editurii „Agata”, Ioan Istrate.
Mă aşteptam ca la lansare să fie prezenţi mai mulţi dintre scriitorii şi poeţii înseraţi în dicţionar, ca respect pentru efortul şi strădania autorului de a-i face cunoscuţi lumii, dar n-a fost să fie.
Însă cel mai regretabil a fost faptul că din conducerea instituţiei Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Botoşani n-a participat nimeni. Poate vor spune că n-au fost invitaţi. La aşa un eveniment nu se invită, se vine din respect moral şi profesional pentru autorul lucrării iar rostirea unui cuvânt de mulţumire este o obligaţie protocolară şi instituţională.
Iată efectele politizării instituţiei Culturii, iată cum în fruntea acestei instituţii ajung persoane care n-au nimic comun cu activitatea culturală. Spunea un participant la cuvânt (îmi cer scuze că nu i-am reţinut numele) că singurul lucru de preţ pentru judeţul Botoşani este cultura, această avere pentru care suntem invidiaţi de mai toate celelalte judeţe ale ţării dar pe care n-o promovăm, n-am transformat-o într-un brand de puternică imagine.
Cine să valorifice această imensă avere culturală? Cei înregimentaţi politic şi care au primit drept recompensă pentru serviciile aduse partidului funcţii la vârful Culturii? În momentul de faţă cultura botoşăneană trece prin momente grele. De unde şi propunerea binevenită de a se înfiinţa o Societate culturală care să preia destinele culturii autohtone şi să le pună în valoare. Mulţumesc cu această ocazie celor care au reluat propunerea mea lansată pe site-ul Jurnalului de a se găsi o formă de recompensă, măcar morală, pentru cei care contribuie crucial la creşterea zestrei culturale a judeţului.
Revenind la lucrarea proaspăt lansată, nonagenarul col. Ilie Pascal a apreciat volumul ca fiind „Cartea de aur” a culturii botoşănene şi i-a acordat zece stele. Aplauzele au întărit aprecierea sa.
Prof. Cornelia Vizitiu, în calitatea sa de director al Bibliotecii, s-a angajat să asigure intrarea volumului în circuitul bibliotecilor judeţene din întreaga ţară. Numai aşa valorile umane cuprinse în volum vor putea fi cunoscute şi în afara judeţului. Mă întreb cu ce bani va realiza această acţiune de vreme ce Consiliul Judeţean Botoşani, Primăria Botoşani au făcut eforturi disperate să aloce miliarde de lei vechi echipei de fotbal? Nefericite decizii, dacă avem în vedere că fotbalul a devenit un mijloc al violenţei de limbaj şi fizice iar cultura un brand al judeţului copleşit de sărăcie.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Destăinuirea soţiei
Eva Simon (Ungaria): Masochismul unguresc
Guvernul Ponta ne pregăteşte ceva pe seama certificatelor verzi
se pare că factura la curentul electric va fi mai mare
Fost deputat PSD condamnat la trei ani închisoare
Titus Corlatean se va duce la Moscova
Regionalizarea va umfla schema de personal a consiliilor judeţene
Chiuariu vrea ca parlamentarii să cheme la ordin Justiţia
De la ce se mai ceartă PSD şi PNL pe teme constituşionale
Salut propunerea, dar am şi îndoieli
Ioan Rotundu
Alune americane
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă