Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24128
De la 07 Ianuarie 2003
122884195

Botoşani: Lucia Olaru Nenati decorată de Preşedintele Republicii Moldova

  • 10 September 2013, 23:00
In aceste zile de început de toamnă scriitoarea Lucia Olaru Nenati a răspuns invitaţiei de a participa din nou la Congresul Mondial al Eminescologilor organizat la Chişinau de către următoarele instituţii culturale: Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Filologie, Institutul Cultural Român, Centrul Academic Internaţional Eminescu şi la care au fost invitate cu precădere personalităţi din Republica Moldova şi România, dar şi din diferite alte ţări ale lumii precum: Rusia, Ukraina, Italia, China, Chile, Turcia, Albania s.a, preocupate de aprofundarea universului eminescian.
Ca atare, dsa a luat parte la activităţile cuprinse în programul Congresului: comunicări, lansări de cărţi, masă rotundă, inaugurarea unei cafenele literare, sărbătorirea acad. Eugen Simion, Salonul Internaţional de Carte al Bibliotecii Naţionale, deplasări în localităţi din proximitate ş.a., susţinând alocuţiuni şi comunicări adecvate temei generale, şi oferind gazdelor albumul Judeţul Botoşani, editat de Consiliul Judeţean Botoşani şi broşuri editate de Memorialul Eminescu din Ipoteşti, reprezentând deci implicit şi aceste instituţii botoşănene.
Un punct important din desfăşurarea congresului a fost invitarea unora dintre participanţii cu merite deosebite la Reşedinţa de Stat a Republicii Moldova unde s-a desfăşurat o impresionantă ceremonie de acordare a unor decoraţii. Invitaţia adresată scriitoarei botoşănene conţinea următoarea motivaţie:
„Stimată doamnă prof. dr. Lucia Olaru Nenati vi se va conferi Medalia „Mihai Eminescu” în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în activitatea de cercetare a moştenirii literare a scriitorului Mihai Eminescu şi pentru contribuţia esenţială la promovarea operei eminesciene şi la dezvoltarea relaţiilor interculturale”.
Grupul celor invitaţi a fost primit la palatul oficial unde, în prezenţa Gărzii de onoare a Republicii Moldova, în acordurile imnului de stat, preşedintele republicii, Nicolae Timofti, Timofti, a înmânat fiecăruia dintre cei desemnaţi diferitele medalii adecvate personalităţii, activităţii şi meritelor fiecăruia, însoţite de brevetele prezidenţiale.
Lucia Olaru Nenati s-a numărat printre eminescologii (cercetători, traducători, exegeţi, editori promotori ai universului eminescian) din Moldova, din ţară şi din străinătate, cărora li s-a acordat Medalia „Mihai Eminescu” însoţită de brevetul prezidenţial cu brasardă tricoloră, cu imaginea medaliei pe care este gravat chipul lui Eminescu, semnată de preşedintele republicii pe care este scris următorul text:
Brevetul nr.05390,
Prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova
Doamnei Lucia Olaru-Nenati
I s-a conferit Medalia „Mihai Eminescu”
Insemnul nr.00247
Semnat: Preşedintele Republicii Moldova, (semnătura olografă şi ştampila preşedintelui)

„In alocuţiunea de mulţumire am invocat suprema onoare a unui scriitor şi intelectual dedicat lui Eminescu pe meleagurile originii sale botoşănene de-a primi o decoraţie prezidenţială ce poartă numele său şi, nu în ultimul rând, într-un măreţ imobil situat pe strada „Nicolae Iorga”, acesta fiind originar tot din Botoşani, şi am oferit CD-ul meu cu Cântecele lui Eminescu. Ceremonia a continuat prin ciocnirea cupelor de şampanie şi prin realizarea de fotografii ale celor decoraţi în faţa reşedinţei împreună cu preşedintele statului.” a declarat Lucia Olaru Nenati
De menţionat că aceasta este a doua Medalie Mihai Eminescu primită prin decret al unui preşedinte de stat, după aceea semnată de preşedintele Emil Constantinescu în Anul Eminescu 2000.
(Corespondenţă))

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soacra încarcerată
În cel mult o lună Direcţia Antifraudă va funcţiona la întreaga capacitate
Pompierii botoşăneni premiaţi
Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi
Ministrul Maurizio Lupi l-a sunat pe eroul Ion Purice: "Îl stimez pe acest om"
Protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană continuă!
Omul care a ieşit puţin din statistici, dar s-a întors după un an
Modificări radicale pe piaţa televiziunii botoşănene
Ioan Rotundu
Dolineaschi se învârte în jurul cozii PSD
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog