La Ministerul Sănătăţii însă, s-a concluuzionat, pe baza datelor culese de la serviciile judeţene de epidemiologie, că se prezintă mute persoane să fie văzute de medic, dar din acestea puţine au făcut boala Lyme.
Se recunoaşte îmsă că la nivel european bolile infecţioase transmise prin vector activ (căpuşe, ţanţari) înregistrează o anumită creştere. În raportul ministerial făcut public după analiza datelor trimise de direcţiile judeţene de sănătate publică se arată că nu am avea prea mari motive de îngrijorare.
Începând din anul 2010, atât borrelioza Lyme, cât şi encefalita de căpuşe sunt afecţiuni monitorizate, aflate în supraveghere epidemiologică. În prezent, infecţia cu borrelioză este diagnosticată şi tratată în toate judeţele ţării printr-o arondare teritorială organizată în cadrul acestei supravegheri, se arată în concluziile raportului, transmise de Ministerul Sănătăţii.
În acelaşi raport se evidenţiază că în acest an, până în data de 13 mai 2012, numărul cazurilor de borrelioză confirmate este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în 2012, au fost confirmate 34 cazuri de borrelioză din 208 cazuri suspecte, iar în 2011 au fost confirmate 62 de cazuri din 130 suspiciuni. Se mentionează, de asemenea, că sezonul de activitate intensă a căpuşelor, în condiţiile climatice din România, este în lunile mai-iunie. (Doina Marcu)