Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2650
De la 07 Ianuarie 2003
114814916

Botoşani/Mihăileni: Casa bunicilor lui Enescu are regim juridic incert

  • Este posibil ca după reabilitare moştenitorii s-o revendice nou-nouţă
  • 17 November 2015, 23:00
Despre reabilitarea casei bunicilor lui George Enescu din Mihăileni presa locală a consemnat ştirea după care s-a aşternut tăcerea. Sâmbătă am fost curios să aflu în ce stadiu se află lucrările de reabilitare, aşa că am făcut o vizită fulger la faţa locului. Aici am găsit câţiva muncitori care lucrau în jurul unei betoniere de la care n-am putut afla mare lucru. Fiind zi de sâmbătă, nici las primărie nu aveam cu cine dialoga.
Ieri am avut o convorbire telefonică cu Ştefan Apetrei, consilierul primarului Laurenţiu Barbacariu, care mi-a explicat că de lucrări se ocupă nun anume Valentin Şerban Satrudza din partea Fundaţiei Pro Patrimonio. Lucrările sunt mult avansate dacă am în vedere (foto 1) cum arăta casa înainte de a se proceda la reabilitare (foto 2).
De precizat că iniţiativa refacerii casei bunicilor lui George Enescu aparţine pianistei Raluca Ştirbăţ, Preşedintele Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena, căreia i s-a alăturat şi violonistul Alexandru Tomescu. Acestora li s-a alăturat alăturat echipa Pro Patrimonio şi OAR de strângere de fonduri.
Pro Patrimonio propune reabilitarea casei Enescu din Mihăileni pentru a se crea Academia Internaţională de Muzică -George Enescu-, un centru de excelenţă în studiul muzicii clasice, care va promova şi susţine arhitectura, tehnici tradiţionale, cât şi artele vizuale.
Deşi s-a spus că partener ar fi şi Primăria Mihăileni, consilierul primarului a afirmat că primăria nu participă la finanţare şi nici nu va beneficia cu ceva de pe urma reabilitării casei. Fundaţia pregăteşte ca imobilul să fie administrat de unul dintre moştenitorii casei, o doamnă Constantinescu (foto 3), care va urma şi nişte cursuri de specialitate muzeografică.
Şi pentru că veni vorba de moştenitori, casa bunicilor lui Enescu a fost cumpărată cu ani în urmă de o anumită persoană care a decedat şi a lăsat moştenirea deschisă moştenitorilor. Asupra dreptului de proprietate s-au înscris la masa succesorală mai multe persoane, în devălmăşie, dar niciuna n-a obţinut acte de proprietar pe imobil. imobil. Doamna Constantinescu, vecină cu casa Enescu, este şi ea proprietară pe o bucată din casă.
Reabilitarea casei s-a început fără a se clarifica mai întâi situaţia juridică a imobilului. Aşa că atunci când cei de la Fundaţi Pro Patrimonio au dorit să intabuleze imobilul la Oficiul de Cadastru, intabularea a fost respinsă pe motiv că nu s-a făcut dovada cu înscrisuri cine este proprietarul.
Consilierul Ştefan Apetrei recunoaşte faptul că există riscul ca după reabilitarea casei, moştenitorii să-şi ceară de la Fundaţie partea în sume exorbitante. Câtă vreme casa a stat părăsită şi în prag de autodemolare niciun moştenitor n-a dorit să-şi asume dreptul de proprietate. Acum, că imobilul este refăcut, aceste pretenţii pot apărea din interesul dea profita, trăsătură as personalităţii multora dintre noi. Voi urmări în continuare cum se va finaliza această stare de incertitudine asupra regimului juridic al imobilului. Stă în firea noastră să omorâm capra vecinului şi să profităm de pe urma muncii altora.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Explicaţia ginecologului
Reţeta zilei: Pere cu zahăr şi oţet
Horoscopul zilei de 17.11.2015
Un drept la replică ce trebuie citit printre rânduri
Ioan Rotundu
Reprezentanți ai Colegiului Flămânzi pe lista neagră a organizației Iniţiativa România
COMUNICAT DE PRESĂ
Primarul Dan Oloeru, un impostor cultural
Ioan Rotundu
Domo isi va inchide toate magazinele
Dosar penal in cazul tinerei din Suceava care a murit dupa ce parintii au refuzat transfuzia de sange
Cine este "creierul" atentatelor din Paris: un cetatean belgian care sta in Siria
Statul Islamic ameninta ca toate tarile care efectueaza raiduri aeriene in Siria vor avea soarta Frantei./
Seful CIA: Statul Islamic pregateste probabil noi atacuri
A incalcat Liviu Dragnea legea “Liviu Dragnea”?
Ciolos: Propunerea privind comasarea alegerilor va fi scoasa din programul de guvernare
Romania vrea sa inregistreze kurtoskalacs ca produs traditional romanesc in UE
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă