Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Sănătate
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8934
De la 07 Ianuarie 2003
122869001

Botoşani: Oameni de cultură recompensaţi public pe merit, cu o singură excepţie

  • Ioan Rotundu
  • 20 September 2015, 23:00
Despre poetul şi prozatorul Dorel Gaftoneanu (foto) am aflat cu totul întâmplător. Mă aflam la un dialog cu Ionel Tacu, la acea vreme venerabil în scaun al Lojii Coroana lui Ştefan cel Mare de la Orientul Botoşani când la masa noastră s-a aşezat şi Dorel Gaftoneanu care-l cunoştea, având sub braţ două exemplare din primul său volum de poezie intitulat „Steaua Nordului, Polaris”
Văzând cartea, am devenit curios să aflu ce titlu are şi cine este autorul. Aşa am luat act d existenţa sa de proaspăt debutant în ale literaturii. Când am aflat că este şi deţinătorul unei colecţii impresionante de premii literare obţinute pe la diferite concursuri în ţară i-am propus să realizeze un reportaj la lumea lu’ Rotundu pentru a-l face cunoscut botoşănenilor. Afirmam în acel reportaj că Dorel Gaftoneanu, deşi a debutat la o vârstă târzie se anunţă a fi un poet şi un scriitor care va avea un cuvânt de spus în literatura botoşăneană şi chiar în plan naţional.
După doi ani am revenit cu Lumea lu’ Rotundu pentru a realiza un nou reportaj. De acum Dorel Gaftoneanu devenise un nume cunoscut în plan naţional şi se bucura de un prestigiu scriitoricesc în plină ascensiune.
Poezia lui Dorel Gaftoneanu am încadrat-o la genul poeziei culte, un gen care-ţi solicită toate resursele proprii de cultură generală ca să o poţi înţelege. Dacă vrei să-ţi măsori cunoştinţele de cultură generală, atunci musai trebuie să citeşti poeziile lui Gaftoneanu pentru că citindu-le îţi vei da seama cam pe unde te situezi pe scara care măsoară nivelul culturii generale a fiecăruia dintre noi.
Anii au trecut şi Dorel Gaftoneanu s-a maturizat în arta poeziei şi prozei dar mai ales în a contribui la crearea mijloacelor necesare ca şi alti doritori să-şi poată exprima talentul literar, dacă-l are cu adevărat. S-a gândit Gaftoneanu că la nivel de judeţ nu avem un for cultural care să recompenseze public, dacă nu financiar măcar moral, acele personalităţi care s-au distins prin munca lor în a susţine şi promova cultura botoşăneană.
Aşa se face că Dorel Gaftoneanu a pus bazele unei Asociaţii culturale intitulată „Steaua Nordului”, propunându-şi să suplinească, după puterile sale, exact ceea ce ar fi trebuit să facă Direcţia Judeţeană de Cultură Botoşani.
Obţinând o finanţare de 5 mii lei de la Primăria Botoşani şi o alta de 4 mii lei de la Consiliul Judeţean Botoşani, sâmbătă 19 septembrie a.c., Gaftoneanu a organizat un eveniment cultural menit să recompenseze public cu câte o diplomă şi o medalie acele personalităţi ale culturii botoşănene care s-au distins prin munca şi dăruirea lor în susţinerea şi promovarea culturii noastre autohtone ce se constituie cu succes într-un prestigios brand al judeţului. Totodată au mai fost premiaţi şi câştigătorii unui concurs de literatură de rang naţional organizat tot sub egida asociaţiei lui Gaftoneanu. Şapte personalităţi ale culturii botoşănene au fost premiate de Asociaţia culturală „Steaua Nordului”
1. Steliana Băltură: fostă muzeografă la Secţia Etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani, acum pensionară. Băltuţă a lucrat cu migală şi răbdare zeci de ani la rând şi a reuşit să creeze o Secţie Etnografică care prin exponatele achiziţionate să pună în valoare tradiţiile populare şi îndeletnicirile casnice şi gospodăreşti al botoşănenilor.
2. Gheorghe Median: fost istoric în cadrul Secţiei de Memorialistică a Muzeului Judeţean Botoşani, pensionat şi el. Median şi-a adus o contribuţie deosebită în a pune în valoare fondul documentar care a conservat peste timp munca personalităţilor botoşănene, cele mai multe de rang naţional şi internaţional, a publicat numeroase articole ştiinţifice despre aspecte din viaţa şi munca acestor personalităţi atât în revista Herasus cât şi în Acta Moldavae Septentrionbalis, ambele apărând sub egida Muzeului Judeţean Botoşani.
3. Silvia Lazarovici: profesoara Silvia Lazarovici, fostă bibliotecară la Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani, azi pensionară, s-a făcut cunoscută pin editarea a două lucrări ştiinţifice, rod al muncii de-o viaţă. Î n anul 2000, Lazarovici publica lucrarea intitulată „Dicţionbarul scriitorilor botoşăneni”. Lucrarea se limita la un număr redus de scriitori botoşăneni şi cu date biografice sumare despre ei şi opera lor.
13 ani mai târziu avea să lanseze o lucrare de amploare intitulată „Scriitori şi publicişti botoşăneni”. Lucrarea este de fapt un dicţionar bibliografic dar ea este extrem de importantă şi valoroasă pentru că este una de referinţă, este un instrument de lucru pentru profesorii de limba română, pentru monografii şi cronicarii vremurilor trecute.
4. Gergică Manole: profesorul de matematică hăneştean s-a remarcat de-a lungul anilor ca având o bogată activitate publicistică dar şi ca susţinător al culturii botoşănene. Deşi vrâncean la origine, Georgică Manole a devenit pentru comunitatea din Hăneşti dar şi ceas judeţeană un model de activist cultural capabil să creeze dar şi să fie un bun organizator de evenimente din domeniu. Manole a colaborat cu mai toate publicaţiile botoşănene, în mod consistent la Jurnalul, a înfiinţat cenacluri literare şi s-a angajat voluntar să devină redactor şef la Revista de Literatură „Luceafărul” editată de către Editura AGATA condusă de directorul Ioan Istrati. Manole are publicate peste zece volume şi s-a remarcat ca un eseist de forţă.
5. Marieta Baciu – distinsă violonistă de primă valoare la Filarmonica de Stat Botoşani, acum pensionară, Baciu a încântat cu vioara şi arcuşul său generaţii de iubitori de muzică clasică şi a purtat peste tot în ţară şi străinătate emoţionanta muzică a lui George Enescu Dacă aş fi întrebat care a fost cheia succesului Marietei Baciu aş răspunde scurt: Talentul şi modestia!
6. Cezar Amitrtoaie: actor la Teatrul de Stat Botoşani, Cezar Amitroaie ne-a transmis de pe scenă, cu excepţionalul său talent, sentimente de tristeţe, de veselie, de nostalgie că viaţa trece şi nu-i fructificăm destul de avantajos oportunităţile. Amitroaie este actorul care are resursele artistice de a trece de la burlesc la tragedie şi de aici la comedie fără a falsa. Cezar Amitroaie poate fi numit pe drept şi merit un monstru sacru al senei teatrale botoşănene.
7. Victor Teişanu – poet dărăbănean şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, Teişanu este bibliotecar la Biblioteca orăşenească Darabani. Fără îndoială că Teişanu este o valoare literară şi culturală pentru comunitatea dărăbăneană dar a-l alătura celor şase personalităţi enumerate mai sus mi s-a părut o gafă impardonabilă a lui Dorel Gaftoneanu. Diferenţa de valoare dintre cei şase şi Teişanu este ca diferenţa de înălţime dintre Everest şi colinele dărăbănene. Teişanu n-are aport la dezvoltarea culturii în plan judeţean care să fi produs un impact pozitiv. N-avem dreptul să trecem sub tăcere faptul că Victor Teişanu a fost un activ reporter la ziarul Clopotul, Organ judeţean al PCR Botoşani. După 1990, din oportunism politic s-a declarat ţărănist ca apoi, când necocomuniştii lui Iliescu au revenit în forţă pe scena politică a ţării să se declare un pătimaş susţinător al social-democraţilor.
Avem un exemplu recent de modul în care este judecată valoarea creativă prin prisma comportamentului public. Vadim Tudor este hulit şi condamnat moral tocmai pentru jocurile sale politice, omul de cultură Vadim dispărând sub noianul de acuzaţii referitoare la comportamentul său de om politic.
Trecând peste această uşoară umbră aruncată asupra evenimentului de sâmbătă, consumat la Sala de festivităţi na Muzeului Judeţean Botoşani, organizatorul Dorel Gaftoneanu şi-a făcut o frumoasă intrate pe scena culturii botoşănene. Este doar un început!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani/Răuseni: Secretul vieţii ini Ioan Pintilie, tinerelul în vârstă de 87 de ani
Lumea lu' Rotundu: În Munţii Apuseni. Cetăţile Ponorului
Bancul zilei: Discriminare… sexuală
Horoscopul zilei de 21.09.2015
Reţeta zilei: Legume si zarzavaturi cu sare pentru ciorbe
Adela cea colţoasă
Ioan Rotundu
Am fost lasati sa ne descurcam singuri cu problema migratiei; UE a uitat de Balcani
Victor Ponta, mesaj pe Facebook, de ziua sa
Nu am facut niciodata ceva ilegal sau rau cu intentie
Miscarile yoga sunt benefice persoanelor care se confrunta cu artrita
Sotia presedintelui Iohannis: Suntem mandri de Simona Halep
Ne dorim cat mai multe "Simone" in tenis
Un nou protest pe terenul pentru moschee
peste 200 de oameni au infipt acolo 500 de cruci
Vremea la inceput de saptamana
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog