Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11644
De la 07 Ianuarie 2003
122871711

Botoşani: Primari născuţi fă fie primari

  • 12 June 2012, 23:00
După alegerile de duminică, 10 iunie, o parte dintre primarii abonaţi la această funcţie au reuşit să reziste alţii însă au trebuit să plece din diverse motive. În materialul de faţă ne vom ocupa de cei care au rămas în funcţie pentru încă cel puţin un mandat.
Hudeşti: Primarul Viorel Atomei este veteranul primarilor botoşăneni postdecembrişti. El se află de acum la cel de-al cincilea său mandat, dar este cel mai vechi prin anul când şi-a început primul mandat. . A fost primar în mandatele 1992 – 1996 şi apoi din 2000 fără întrerupere. Este primar social-democrat şi s-a menţinut în funcţie prin zestrea de dosare pentru ajutorul social acordat ţiganilor din satul Baranca, ţigani care în sâmbăta alegerilor au primit gratuit pâine de la candidatul PDL Dumitru Zlei., Au mâncat pâinea de la Zlei şi l-au votat pe Atomei.
Ştefăneşti: Primarul PSD Ştefănel Rusu are şi el o vechime respectabilă. . A prins o bucată de mandat din perioada 1992 – 1996 apoi a revenit primar în 2000 şi n-a mai fost clintit din funcţie. Putem spune că şi el a intra în cel de-al cincilea mandat. Este primarul ales de sărăcimea oraşului, majoritatea ţigani, care se bucură de protecţie socială.
Brăeşti: Primarul Ioan Toma este în funcţie din 1996, când a fost scos la lumină de către prof. Mircea Dănuţă care l-a pus candidat din partea PSDR-ului lui Sergiu Cunescu. Toma a candidat şi a câştigat. L-a urmat apoi pe prof. Dănuţă la PNL, a trecut la PDL pentru că avea o tinichea legată de coadă într-o cercetare penală şi acum a candidat din nou pentru PNL.
Toma a ieşit primar fără a cheltui prea mult prin campanii. S-ar putea spune că n-a cheltuit deloc. A câştigat mandatele pentru că n-a avut niciodată un concurent serios. Doru Andrici, care l-a concurat în acest6e alegeri, şi el inginer ca Toma, nefiind din comună ci venit aici n-a reuşit să-l bată tocmai pentru că n-a fost asimilat de brăeşteni ca fiind unul de-al lor. Şi Toma s-a dus spre al cincilea mandat.
George Enescu: Angela Toma Grădinaru (foto) este primar din 1996 fără întrerupere. Şi ea a fost scoasă primar de către prof. Mircea Dănuţă. Este abilă, ştie să se comporte cu oamenii şi să le câştige încrederea. N-a făcut isprăvi prin comună dar nici n-a stat cu mâinile în sân. Oamenii s-au obişnuit cu ea şi au votat-o indiferent de partidul în numele căruia a candidat. Acum a candidat din partea PDL şi a câştigat fără prea mare efort.
Răuseni: Primarul Florin Olaru a intrat în primărie în anul 1996 candidând în numele fostului Partid Agrar al lui Surdu. De atunci n-a mai ieşit, din patru în patru ani înnoindu-şi mandatul fără prea mari greutăţi. Duminică, 10 iunie, a candidat din partea PDL pentru că deşi primar PSD, Ţurcanu a preferat-o pe Maricica Jijie, om local de afaceri cu magazine, baruri şi săli de joc. De această dată Olaru a avut ceva emoţii pentru că Jijhie a investit masiv în oameni: băutură, pachete, bani pe la preşedinţii secţiilor de votare. Cum s-ar spune a aplicat mot a mot arsenalul de luptă al PSD. N-a reuşit iar Olaru a primit girul localnicilor pentru al cincilea mandat.
Vlădeni: Acuma primar PSD, Voicu Murariu a candidat prima oară în 1996, în numele Partidului Democrat. A intrat pe cel de-al cincilea mandat pentru că oamenilor le place cum cântă. Este şi acest talent un criteriu de alegere a primarului, dacă alegătorii sunt melomani.
Româneşti: Gheorghe Huţanu, primar PNL, a primit al patrulea mandat. Va mai primi şi altele dacă sănătatea îl va ajuta. Este om gospodar, hotărât şi care nu glumeşte când vine vorba de treabă. A schimbat faţa comunei şi oamenii îl apreciază.
Gorbăneşti: Gică Iliescu este primar PSD din anul 2000. Acuma a primit al patrulea mandat. Nici el n-are rezultate spectaculoase dar oamenii îl votează pentru că depind de ajutoarele sociale şi au rămas la vechea mentalitate că este primar din rândul lor şi nu un intelectual venit de la oraş. Este celebră prin Gorbăneşti observaţia unuii bătrân care n-a reuşit să-l facă pe primar să-i înţeleagă problema sa legată de un drept de proprietate. Privindu-l, bătrânul i-ar fi spus: „Dom’ primar., matale ai capul cât o damigeană şi mintea cât o plută”.
Nicşeni: Ioan Gaidur, primar PSD, a intrat îăn al patrulea mandat. N-a rezolvat problemele esenţiale ale comunei dar este votat pentru că este din satul Dorobanţi, sat majoritar locuit de pocăiţi şi care-l susţin cu votul lor. Este inginer de profesie şi, în tinereţile sale a tras zdravăn la măsea. Acuma stă departe de băutură pentru că are probleme de sănătate dar asta nu-l împiedică să câştige mandat după mandat. Oamenii îl aleg tocmai pentru că nu le face nimic, la proppriu şi la figurat.
Santa Mare: Viorel Relinschi a ieşit primar în anul 2000, candidând din partea PNŢCD. De atunci a bontănit cam mulţişori alegători dar asta nu l-a împiedicat să fie ales mandat după mandat. Se pare că la Sâanta Mare se aplică eficient dictonul „bătaia este ruptă din rai”. În cel de-al patrulea mandat, dacă va fi harnic, îi va trece prin mâinile sale şi pe cei rămaşi nebătuţi ca să nu fie supărare între ei.
Suharău: Marcel Chelaru, fost primar PSD, independent şi acum PNL se află şi el la al patrulea mandat. Înainte a lucrat în primărie ca secretar. Cunoaşte comuna bine şi ştie cum să-i ia pe localnici ca să-i aducă în serviciul său. N-are contracandidat aşa că va mai păstori comuna câteva mandate că-i tânăr şi are timp.
Bucecea: Primarul PSD Anton Ţâmpău a intrat şi el în al treilea mandat. Ţâmpău are un caracter de om amabil, ferm când trebuie şi care a demonstrat celor din Bucecea că ştie cum trebuie gospodărit oraşul lor. Oamenii l-au votat pentru că recunosc în el mâna gospodarului de care au nevoie. Duşmanul lui Ţâmpău este Dumitru Codreanu, preşedinte al PRM şi care şi-ar fi dorit primăria din Bucecea dar nu-l vor oamenii pentru că are un caracter viclean şi şi este avar.
Codreanu l-a acuzat public pe Ţâmpău că ar fi desfiinţat fabrica de zahăr din localitate. Afirmaţie falsă, fabrica fiind desfiinţată după un plan coordonat de fostul prefect Alexandru Simionovici şi Gheorghe Marcu, pe atunci director al FPP Filiala Botoşani.
Sunt mulţi primarii care se îndreaptă spre al treilea mandat dar m-am oprit asuprea oraşului Bucecea pentru că acest primar a fost atacat de Codreanui pe postul Tele’M Botoşani în seara după încheierea alegerilor, făcând afirmaţii mincinoase la adresa lui Ţâmpău.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răbufnirea lui Adam
Peste 10.000 de oameni mărşăluiesc la Moscova împotriva preşedintelui Vladimir Putin
Inedita poveste prin care US Secret Service a momit doi hackeri români
aflaţi sub acuzare in SUA
Lucrez alături de MRU la o platforma de dreapta
Ion Iliescu spera că PDL nu va repeta soarta PNT-CD
o forţă de opoziţie este necesară în democraţie
Vasile Blaga, despre construcţia politică anunţată de MRU
dacă se va întâlni cu PDL, ceea ce eu mi-aş dori, nu ar fi rău
Când priveşti cu ochii minţii
Ioan Rotundu
Sfârşitul politic al graseiatului senator Câmpanu
Urări de mulţi ani pentru părintele Ştefan Holban
Al ege să fii salvator !
Jandarmii apără Bacul
Noii primari mai au de aşteptat până iau mandatele
Rezultat final la alegeri la CJ Botoşani
Florin Ţurcanu vrea să numească un administrator de judeţ
Nici inspectorii şefi adj. ai IŞJ n-au scăpat de răfuiala Huncăi
Medicii şi farmaciştii chemaţi la instruire pentru reţetele electronice
Şefa IŞJ se răfuieşte cu directorii de şcoli
deşi este perioada examenelorHuncă încalcă legea cu bună ştiinţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog