Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2748
De la 07 Ianuarie 2003
114815014

Botoşani: Primarul Portariuc are grave probleme de decizie

  • 23 January 2014, 23:00
Primarul Botoşaniului, Ovidiu Portariuc, se pare că are grave probleme în a lua deciziile potrivite în administrarea municipiului, aceasta în condiţiile în care nu cumva el ne ia de proşti şi se crede şmecher .
Iată numai câteva exemple care se pot constitui în dovezi greu de ignorat în ce priveşte incapacitatea sa de a conduce oraşul. Cu câteva zile în urmă a declarat că vrea să organizeze un referendum pentru ca botoşănenii să-i stabilească priorităţile în activitatea anului 2014. Ulterior a abandonat această formulă de a-şi stabili agenda de lucru. Dar dacă acest referendum ar fi fost organizat nu ar fi rezolvat nimic. În primul rând că nu ar fi fost validat pentru că nu s-ar fi asigurat prezenţa de 50% din botoşănenii de pe listele cu drept de vot, această condiţie fiind încă în vigoare. În schimb s-ar fi cheltuit din bugetul local o importantă sumă de bani, în condiţiile în care primarul se plânge zilnic că nu-i ajunge bugetul să acopere nevoile stricte de funcţionare a Primăriei şi de a acoperi plata lucrărilor la investiţiile în derulare.
Dar dacă s-ar fi organizat referendumul şi ar fi fost validat ce s-ar fi întâmplat? Botoşănenii ar fi votat o listă de activităţi propusă de primar şi i-ar fi legitimat astfel interesele sale şi de partid. Când i-am fi cerut socoteală de ce face sau nu face ceva în interesul nostru, ne-ar fi replicat imediat că el respectă lista votată la referendum.
Ieri, primarul a declarat că vrea să privatizeze societatea Modern Calor după modelul Iaşului. Să ne ferească Dumnezeu de aşa ceva că vom fi nenorociţi, aşa cum sunt în prezent ieşenii. Iar pe ieşeni tot un botoşănean i-a băgat în belea prin privatizarea termoficării, mă refer la primarul Gheorghe Nichita care este din Dorohoi.
Spune primarul Portariuc că dacă va privatiza Modern Calor, Primăria va face economii anuale de cel puţin 10 milioane de lei. În realitate, primarul urmăreşte să transfere subvenţia la căldură, sau o parte importantă din ea, pe seama noastră. Cât vom plăti noi în plus dacă societatea va fi privatizată nu ne spune.
În momentul de faţă Modern Calorul produce o gigacalorie la un cost de 380 lei. Noi plătim 170 lei iar diferenţa de 210 lei este acoperită de Primărie prin subvenţie. Dacă societatea s-ar privatiza, specialiştii consideră că noul patron ar putea să reducă costul gigacaloriei la minim 340 lei. Numai că dispărând subvenţia de la Primărie, botoşăneanul abonat la Moden Calor va plăti suma integrală, adică 340 lei faţă de 170 lei în prezent.
Să presupunem că Primăria va continua să subvenţioneze căldură dar nu ştim cu cât. Dacă primarul Portariuc este cinstit în demersul său şi este un demers în avantajul botoşăneanului de rând, să iasă public şi să ne spună care vor fi condiţiile de privatizare şi cât va costa gigacaloria pe care o vom plăti noi. Să ne spună cine va suporta costurile de majorare a preţului la gaz şi energie electrică pentru că noul patron nu le va suporta, le va include în factura noastră.
Nu va face acest lucru, pentru că nu are interes. El îi va bolmoji pe abonaţii Modern Calorului fără a le spune cât vor plăti în viitor la factura pentru încălzire. Aşa a făcut şi primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, şi acum ieşenii nu-şi mai pot achita factura pentru că s-a ajuns la un cost insuportabil.
Primarul Portariuc ştie că orice patron va prelua Modern Calorul în concesiune, o va face pentru a scoate un profit substanţial. Cum acest profit nu va putea fi asigurat numai din disponibilizări de personal şi reaşezarea atribuţiunilor de serviciu prin optimizarea lor, el va umbla la preţul de facturare.
Şi mai avem de adus în atenţia botoşănenilor un fapt extrem de important. Ovidiu Portariuc, cât a lucrat la firmele tatălui său le-a falimentat. Cu o astfel de tristă experienţă acumulată, nu ne putem aştepta de la el la ceva mai bun. Încet, dar sigur, duce oraşul spre faliment iar nouă ne ia tot mai mulţi bani din buzunar.
Auzeam tot zilele trecute pe cineva care-l lăuda pe primar că a redus preţul de concesionare a locului de parcare. Da, dar de această reducere au beneficiat cei care au maşină, adică şi bani. În schimb, acel susţinător al primarului n-a rostit nici un cuvinţel despre majorarea taxei de salubrizare de la 5,7 lei/persoană/lună la 6,8 lei, adică cu 13,2 lei/persoană anual. Alocaţia pe o lună nu-i ajunge unui copil să-şi plătească taxa anuală.
Angajând Primăria Botoşani într-un credit de la Banca Mondială cu dobândă dublă decât cea a pieţei, primarul Portariuc a înglodat financiar instituţia şi acum ne îmbrobodeşte cu fel de fel de poveri financiare care provin din anii anteriori. Având majoritatea presei locale de partea sa, el reuşeşte să transmită omului de rând doar ceea ce-l avantajează şi nimic despre modul dezastruos în care gestionează problemele Primăriei Botoşani.
Tânărul acesta ne consideră proşti iar el un şmecher care ştie să se descurce.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: În căutarea unui bărbat
Horoscopul zilei
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Analiză: Ucraina la un pas de un război civil
Prognoza meteo de vineri până duminică
Uvertura Mall: Filmele pentru perioada 24 - 30 ianuarie 2014
Luăm în calcul anchetarea modului in care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic
Oamenii nu mai pot fi minţiţi de prostiile spuse cu aer grav de Ponta
Traian Băsescu a decorat mai mulţi parlamentari din Moldova
care au contribuit la declararea limbii române ca limbă oficială în ţara vecină
Un ministru suedez acuză România că nu foloseşte instrumentele UE pentru sprijinirea romilor
replica Guvernului României
Nu sunt de acord cu noile taxe şi accize pe combustibil
nu voi bloca deciziile intre voi si Guvern, dar nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi
Hackerul român arestat în Slovenia după ce a "spart" site-ul NASA a fost eliberat
vreau să mulţumesc autorităţilor slovene că nu au cedat presiunilor SUA
IMM-urile româneşti e pot adresa CEC Bank pentru credite de investiţii prin Programul Româno-Elveţian
Rompetrol susţine că este pregătit să transfere 200 milioane dolari la bugetul de stat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă