Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3147
De la 07 Ianuarie 2003
122888796

Botoşani: Primarul care a stricat monotonia vieţii în comună

  • 19 May 2015, 23:00
Locuitorii comunei Avrămeni, vreme de 22 de ani au dus o viaţă liniştită din punct de vedere al administraţiei publice locale. Oamenii se obişnuiseră ca odată la patru ani să fie adunaţi în sala căminului cultural iar candidatul la funcţia de primar, veşnicul Ioan Cârnu, un modest învăţător de ţară, să le toarne braşoave despre cum va înflori comuna sub mandatul său.
Votat pentru că minţea frumos, adică pe placul lor, Cârnu se aşeza apoi în scaunul de primar şi din nou liniştea cuprindea comuna pentru următorii patru ani. Doar în anul 2000 locuitorii comunei au avut o mică tresărire şi l-au votat primar pe contabilul primăriei Neculai Iurcu. L-au votat pentru că era de-al lor, adică umbla cu fliuşca-n cap de dimineaţă până seara. Cum să nu-l voteze când Iurcu, aflat în plină campanie, s-a dus la biserică la slujba de duminică în stare normală de activitate, adică beat, şi s-a pişat în… plină slujbă. Probabil că pişatul i-a adus mandatul de primar.
În alegerile din 2004 oamenii s-au întors cu faţa spre Cârnu. Tot mai multă linişte aveau cu el decât cu năbădăiosul contabil care îşi mutase biroul prin barurile din sat. Adus din nou pe scaunul de primar, Cârnu a stat cumincior până în vara lui 2012 când tihna sa de prim edil în a nu face nimic i-a fost adânc tulburată de democrat-liberalul Ioan Bucătaru. Om local de afaceri, Bucătaru a reuşit să-i convingă pe cei din Avrămeni că au dormit destul 22 de ani şi le-ajunge. A sunat ceasul deşteptării şi pentru ei.
Oamenii l-au privit cu neîncredere auzindu-l vorbind şi spunându-le ce vrea să facă prin comună şi şi-au zis că are mai bun talent în a-i minţi decât Cârnu, aşa că l-au votat primar.
Numai că Bucătaru, obişnuit să şi facă ce promite, s-a pus pe fapte mari. A întocmit proiecte de modernizare a drumurilor săteşti, de reabilitare a căminului cultural, o clădire istorică în prag de prăbuşire, şi-a propus să umple din nou cu apă iazul de lângă satul Tudor Vladimirescu şi să-l populeze cu peşte.
Chiar dacă primar liberal, Bucătaru a obţinut de la guvernul socialist al lui lui Ponta aproape două milioane de euro ca să asfalteze 9 km de drum spre şi prin satul Tudor Vladimirescu. Nu le-a venit a crede celor din sat când la margine s-a ridicat un munte de piatră spartă, când au apărut utilajele firmei Conrec şi când muncitorii au început să pregătească drumul pentru asfaltare. Săteanului Dubei, cu care am stat de vorbă, nu-i venea a crede că, în sfârşit, au un primar care a trecut de la vorbe la fapte.
Căminul cultural din Avrămeni l-am găsit despuiat până la cărămidă pentru a primi haină nouă de tencuială şi var. Investiţia se ridică la 165 mii euro, fonduri europene. Şi pentru iaz a făcut rost primarul de bani şi a pornit lucrările de reabilitare.
Dar cea mai mare ispravă a primarului, după cum s-a lăudat consilierul local Bogdan Guşu (foto 2), este că a scos primăria din datorii. A preluat-o în vara lui 2012 cu o datorie de 16 mi9liarde lei vechi iar acum este pe curat.
Prin comuna Avrămeni, mai exact prin satele Aurel Vlaicu şi Avrămeni trece un drum naţional. Asfaltul s-a găurit în decursul anilor şi devenise un chin pentru şoferii care nu mai aveau pe unde să-şi ferească maşinile. Ce-a făcut, ce-a dres primarul, dar i-a convins pe cei de la Secţia Drumuri Naţionale Botoşani să reasfalteze drumul pe lungimea celor două sate. Ieri se turna asfalt într-un ritm alert.
La Avrămeni, primarul se înţelege perfect cu viceprimarul Truţă Mandache (foto 1), deşi sunt din partide diferite. Dealtfel cel care m-a însoţit pe teren a fost viceprimarul şi consilierul local Bogdan Guşu.
Din comuna Avrămeni, mai exact din satul Tudor Vladimirescu, au pornit spre Botoşani pentru a ocupa funcţii importante Dumitru Guşu, fost inspector şef la Inspectoratul pentru Persoanele cu Handicap, Gheorghe Marcu fost senator şi preşedinte PSD, Constantin Corsei fost vicepreşedinte UJCC şi mai sunt dar nu mi-i amintesc acum. Mai ales Gheorghe Marcu, care a deţinut controlul politic al judeţului, n-a făcut nimic pentru comuna sa. Iată că i-a fost dat unui primar democrat-liberal să trezească la viaţă întreaga comunitate, iar comuna Avrămeni este printre cele mai mari din judeţ.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Neamurile nevestei
Reţeta zilei: Ciorbă de praz cu afumături
Horoscopul zilei
Avrămeni: Grevă a foamei pentru că este dator vândut
Peste 200 de politisti au facut perchezitii in Capitala si sapte judete
A fost vizata asociatia care organiza Concursul Arhimede, car ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 1,4 mil. lei
VIDEO Cum arata cel mai lung si mai inalt pod de sticla din lume
Sondaj INSCOP - Adevarul: Tendinta de scadere a increderii in presedintie
Arabia Saudita angajeaza calai pentru decapitari publice
Tarile NATO au alimentat razboiul civil din Ucraina
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Romania este dispusa sa ajute Republica Moldova sa-si intareasca armata
Reprezentanta lui Julio Iglesias in Romania a sesizat CNA in cazul Mihai Gadea-"Jos Basescu"
si a cerut Antenei 3 sa inlature inregistrarea online
VIDEO Ucraina: Doi soldati rusi care ar fi fost capturati in estul rebel au fost prezentati presei
Judecatorii confirma redeschiderea dosarului "Casa din Mihaileanu"
VIDEO Imagini cu Sorin Funzaverde la inaugurarea unui club de jocuri de noroc
preotii sfintesc mesele de biliard si jocurile de darts
Prezenţi la Darabani, basarabenii şi-au spus necazurile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog