Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14391
De la 07 Ianuarie 2003
122900040

Botoşani: Riscurile condamnării lui Florin Ţurcanu

  • Ioan Rotundu
  • 13 March 2014, 23:00
Condamnarea, joi, la şase luni închisoare cu suspendare a preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, de către Judecătoria Botoşani ar putea avea consecinţe dramatice asupra viitorului administraţiei publice a judeţului dar şi asupra echilibrului politic local.
Sunt unul dintre cei care am convingerea că soluţionarea dosarului întocmit pe numele lui Ţurcanu încă din 2009, abia acum, după proaspăta ieşire de la guvernare a PNL are o conotaţie politică. Nu pentru că Ţurcanu nu ar fi vinovat, ci pentru contextul politic în care a fost condamnat.
Prin această condamnare Ţurcanu nu-şi pierde mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani dar poate produce o serie de schimbări care să afecteze negativ viaţa politică, economică şi socială a judeţului.
Deşi cerber în a lua anumite decizii, Ţurcanu devine extrem de fricos în faţa pericolului iminent pe care nu-l poate controla. Liderii PSD Botoşani, duşmanii săi care nu sunt străini de această condamnare, vor căuta să profite de situaţie şi să încerce să-l şantajeze prin a-l determina să ia decizii în favoarea oamenilor social-democraţi. Cu tinicheaua legată de coadă, lui Ţurcanu îi va veni greu să răspundă atacurilor publice care vor veni din tabăra PSD-ului.
Liderii PSD speră să-l facă mieluşel pe Ţurcanu şi acesta să renunţe la a-i mai schimba din funcţie pe cei doi social-democraţi: vicepreşedintele CJ Paul Pavăl şi viceprimarul de Botoşani Cosmin Andrei. Apoi, prin şantaj politic liderii PSD pot forţa formarea în CJ şi Consiliul Local Municipal Botoşani majorităţi de vot care să-i pună în dificultate pe liberali.
Deja, joi, se zvonea că în interiorul PNL sunt voci care dotresc eliminarea lui Ţurcanu din fruntea de preşedinte al partidului. În astfel de situaţii limită şi cu duşmănia pe care Ţurcanu şi-a creat-oi în partid prin comportamentul dur şi discreţionar, se pot forma uşor majorităţi care să-l debarce. De la Bucureşti semnalele venite nu sunt tocmai încurajatoare. Crin Antonescu are şi el probleme cu şefia partidului. Iar Ţurcanu se bazează pe sprijinul lui Crin.
Ieşirile publice în plan naţional, ca vicepreşedinte al PNL, iarăşi au atras atenţia şi resentimentele unor liberali cu pretenţie în partid. Acestora nu le-a căzut bine să fie puşi la punct de un provincial cu o educaţie modestă. Supralicitarea cu fratele de a ocupa un loc eligibil la europarlamentare iarăşi i-a atras duşmănii.
Ce-i de făcut? S-a întrebat şi filozoful rus, adept al socialismului utopic Nikolai Cernîşevski atunci când voia să prefigureze viitorul poporului rus. Ce-i de făcut din partea lui Ţurcanu? Ar fi întrebarea la care trebuie dat un răspuns.
În primul rând Ţurcanu să nu lase impresia de om învins. Să nu fugă de explicaţiile publice şi să recunoască modul greşit în care a procedat în partid. Să ceară colegilor din PNL să-l sprijine în lupta sa cu social-democraţii. Să continue să ducă la îndeplinire schimbările anunţate, respectiv să-i trimită acasă pe social-democraţii Paul Pavăl şi Cosmin Andrei. Să explice botoşănenilor că dorinţa celor din PSD nu este alta decât să aibă controlul total asupra banilor publici ai judeţului.
Acestea ar fi demersurile prioritare, după care să-şi consolideze poziţia politică în partid, aruncând peste bord balastul uman care l-a înconjurat şi care îl trage la fund. Dar să-i arunce peste bord respectând statutul şi nu cum a procedat anterior, când s-a ales cu dosarul penal.
Dar cel mai important este să apară în public însoţit de membri de vază ai PNL, dând semnalul că n-a fost îngenuncheat şi că-şi va onora angajamentul luat faţă de botoşăneni în campania electorală.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Pui la ceaun
Bancul zilei: Surpriza lui Vasile
Vauxhall cu documente false depistat la Darabani
Uvertura Mall: Filmele săptămânii
Republica Moldova e în pericol, de ce nu sună alarma?
se impune semnarea unui acord de asistenţă militară cu România
Zborul MH370: O nouă pistă falsă în a şasea zi de căutari, misterul se adânceşte
Gheorghe Ştefan "Pinalti' a demisionat din funcţia de preşedinte al PDL Neamţ
Conflict majhor între CSM şi Parlament legat de imunitatea parlamentarilor
SRI: Cazul privind "mafia cărnii", iniţiat de Serviciu la începutul lui 2013
Sute de intelectuali si jurnalişti au semnat un apel la solidaritate cu Andrei Pleşu
împotriva linşajului mediatic produs de Antena 3 de Mihai Gâdea
Victor Ponta se confruntă cu noi proteste legate de certificatele verzi
20 de situaţii de urgenţă în ultimele 24 de ore
Botoşani: Baronul PNL de Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost condamnat
Vicepreşedintele PNL, Florin Ţurcanu, condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare
Florine, te-i fript!
Ioan Rotundu
Preşedintele Bayern Munchen, condamnat la 3 ani şi şase luni de închisoare pentru evaziune fiscală
Liderul Jobbik către Băsescu si Ponta: Ori sunteţi dezinformaţi, ori faceţi un joc antimaghiar
Victor Ponta: Am discutat cu preşedintele Băsescu despre activiştii extremişti maghiari şi despre situaţia din energie
Începe Campionatul naţional de Qwan Ki Do, la juniori şi seniori, manifestare organizată la Botoșani
Trei miniştri – secretari de stat sosesc sâmbătă la Botoşani
Mutarea birourilor Nova Apaserv la Tratoria i-a stârnit pe liderii PMP
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog