Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24639
De la 07 Ianuarie 2003
120659268

Botoşani: „Sărăcia” de la Agafton a protopopului Lucian Leonte

  • Ioan Rotundu
  • 27 April 2015, 23:00
Un mesaj telefonic primit la Jurnalul de la un cetăţean din satul Agafton, comuna Curteşti (cel puţin aşa s-a identificat) mă solicita să vin în zonă pentru a filma la Lumea lu’ Rotundu terenurile pe care le deţine protopopul Lucian Leonte, obţinte printr-o manevră a primarilor comunei.
Când apar astfel de informaţii, până a se ajunge la filmări obişnuiesc să fac o minimă documentare ca să-mi dau seama dacă este cazul de un reportaj filmat sau numai de un text în scop de informare publică. Şi de această dată, cel puţin până la momentul de faţă, din verificarea efectuată nu s-a conturat un subiect de reportaj filmat ci doar de un text lămuritor.
Vineri, săptămâna trecută, m-am deplasat în zona satului Agafton. Auzisem că părintele protopop are o casă de vacanţă, dar din informaţiile primite rezulta că ar fi vorba de Ipoteşti, zona spre Lacul Eminescu. M-am dus până în sat şi am întrebat de cei ieşiţi în cale dacă ştiu de vreo vilă a protopopului Lucian Leonte. Majoritatea au dat din umeri, doar unul mai vorbăreţ ne-a explicat că am trecut de terenul protopopului şi că trebuie să ne întoarcem. După cum ne-a explicat vorbăreţul, n-am înţeles noi chiar bine care ar fi proprietatea părintelui protopop pentru că în panta de coborâre din drumul european spre Agafton sunt mai multe vile.
Tot învârtindu-mă prin mijlocul drumului, un alt cetăţean care m-a recunoscut „de la televizor” m-a întrebat curios ce caut. I-am explicat iar omul a întins mâna şi mi-a spus scurt „Aici!”. Şi el vorbăreţ nevoie mare mi-a explicat că în acel loc înainte înainte a fost imaş comunal dar că de la Primăria Curteşti i-a schimbat destinaţia şi a vândut imaşul unor botoşăneni printre care fostul colonel Cârligeanu (decedat), un funcţionar de la APIA pe nume Chelaru şi părintele protopop. „Părintele este cam lacom. S-a certat cu vecinul din vale de la teren. Vecinul s-a plâns că părintele a intrat cu gardul în terenul său. Ceartă de bogătaşi” – ne-a mai explicat trecătorul, şi el locuitor în Agafton.
Terenul părintelui, în suprafaţă de aproximativ un hectar, este împrejmuit cu gard de sârmă. În curte era tras un autoturism de culoare roşie cu nr. BT – 04- PWS (foto 3). Undeva în spate, printre copaci, se putea vedea un fel de căbănuţă de lemn iar alături un balansoar (foto 1). Nici vorbă de vilă. Poate o va construi de acum înainte. Ni s-a mai spus de către cunoscători că la părintele, vara, mai vin şi lucrează cei de la cantina săracilor. Cosesc iarba sau lucrează pământul.
Nici bine n-am plecat din Agafton că am fost sunat din nou de cetăţeanul cu reclamaţia să-mi spună că trebuia să verific şi cum a ajuns reţeaua electrică în zonă, că acolo u-a fost niciodată reţea de iluminat pentru că n-au fost locuinţe.
L-am contactat telefonic pe primarul Dumitru Viţel care mi-a explicat că reţeaua a realizat-o părintele pe banii săi şi că este conectat la Stâna Baisa. De la Stâna Baisa, patronul Doina Adăscăliţei a negat că i-ar furniza părintelui curent electric.
Ieri m-a deplasat din nou în zonă pentru a dezlega enigma. Într-adevăr există o reţea electrică realizată din din stâlpi de beton de pe care s-au montat două cabluri. Conectarea este făcută la şoseaua europeană, deci la reţeaua E.On, unde este montat un contor (foto 2). Reţeaua duce până la proprietate părintelui iar de acolo se ramifică tot prin cablu aerian la locuinţa colonelului Cârligeanu, Chelaru şi vecinul din vale. Toţi trei au contor stradal, semn că părintele chiar dacă le furnizează energie prin contorul principal aflat pe nume său, ştie exact cât consumă cei alimentaţi.
Problema cu reţeaua ar fi de natura celor de la E.On, pentru că această companie nu permite să furnizezi energie şi altor locuinţe din vecinătate chiar dacă energia consumată este măsurată.
Tot ieri am descoperit şi enigma cu autoturismul roşu care era parcat la poarta de intrare iar în curte se putea vedea cucoana preoteasă care trebăluia.
L-a contactat din nou pe primarul Dumitru Viţel pentru a afla starea juridică a terenului. „Terenul de acolo a fost inventariat la fond funciar. Acolo au fost împroprietăriţi cetăţeni care au vândut terenul altora. Părintele a cumpărat terenul de la doi proprietari acum vreo 12 ani” a declarat primarul.
Aşadar, deocamdată părintele protopop Lucian Leonte nu are vilă de vacanţă precum alţi preoţi din Protopopiatul său. Are un teren situat într-o zonă pitorească şi o căbănuţă ca loc de meditaţie la puţinele bune şi multele rele ale vieţii sale. Vila de acum înainte că până acum a trebuit să asigure o situaţie materială celor 7 copii ai săi, băieţi şi fete, toţi aşezaţi gospodăreşte pe la casa lor. Dar afacerile părintelui protopop sunt mult mai interesante. Deocamdată atât!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Toroş ( varză murată cu carne)
Bancul zilei: Tranzacţie gen OLX
Horoscopul zilei
Evenimentul organizat de PSD e derizoriu, inca un motiv ca PNL sa preia puterea
Surse: ANAF acuza Euroavipo si Murfatlar Romania de evaziune fiscala
Prejudiciul calculat de Fisc - peste 700 milioane de lei
Sulfina Barbu (PNL): Astazi nu avem o majoritate parlamentara in favoarea unei motiuni de cenzura
negociem om cu om
Ucraina acuza Rusia ca a trimis un transport nuclear in Crimeea
Moscova dezminte
Deputatul Florin Iordache a fost audiat de procurorii DNA
SUA se pregatesc sa inunde pietele globale cu gaz lichefiat si ameninta pozitia Rusiei pe piata energiei
Premierul Victor Ponta efectueaza un turneu in tarile arabe
in care va fi insotit de socrul sau, Ilie Sarbu, alti patru senatori si cinci deputati
Ancheta DNA a blocat licitatia pentru noile trenuri de metrou
Victor Ponta: In 2012, plecam sa joc baschet, dar m-a sunat Basescu pentru guvernare; Crin a zis: Aoleu!
Senatul a adoptat Codul Fiscal, dupa dezbateri aprinse in plen
S-au duelat politic ticăloşii cu neputincioşii
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Yorik Băsescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă