Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4316
De la 07 Ianuarie 2003
122576255

Botoşani: Scandalul de la Popăuţi implică oi de rang parlamentar

  • 10 April 2013, 23:00
La Staţiunea de cercetări Popăuţi a izbucnit un scandal în care sunt implicaţi doi crescători de animale, mai exact de oi. Este vorba de fermierul Luigi Ionescu, cu domiciliul în Botoşani, şi de cunoscutul liberal Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldoovis Botoşani.
Amândouă părţile se află într-un scandal legat de concesiunea imaşului din preajma Staţiunii Popăuţi, imaş care aparţine atât de Primăria Răchiţi cât şi de Staţiunea Popăuţi.
Luigi Ionescu este un tânăr care a muncit prin Europa şi a adunat ceva bani cu care a pus bazele unei ferme zootehnice. Are în jurul a 1.000 de oi şi vreo 80 de vaci. El a concesionat mai multe zeci de hectare de imaş de la Primăria Răchiţi, când primar era Buliga, decedat apoi şi înlocuit de Vasile Adăscăliţei. O altă suprafaţă de imaş a concesionată de la Staţiunea Popăuţi, contractul fiind semnat de directorul ing.dr. Chiorăscu.
Ionescu a ridicat o fermă pe o coastă de deal în apropiere de Unţeni. Nu departe de ferma sa se află ferma inginerului Ionică Nechifor, şi el cu imaş concesionat de la Primăria Răchiţi. Între cei doi a izbucnit un scandal, fiecare având varianta sa.

Luigi Ionescu l-acuză pe Nechifor că l-a ameninţat pe primarul comunei Răchiţi, actualul Iacob Gheorghe, să-i rezilieze contractul cu imaşul concesionat, inventând fel de fel de motive. Mai spune Ionescu că Nechifor i-a bătut un cioban, l-a reclamat la Inspecţia Muncii că foloseşte muncă la negru iar un control al acestei instituţii s-a soldat cu o amendă de 50 mii lei, aplicată abuziv. Tot Nechifor, ca liberal ce este, l-a influenţat pe Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, care l-a amendcat cu 100 mii lei pentru că a construit stâna fără autorizaţie de construcţie.
Apoi, nechifor l-a ameninţat pe directorul Chiorăscu că dacă nu-i reziliază contractul lui Ionescu îl va schimba din funcţie, ceea ce s-a şi întâmplat recent. Stâna era alimentată cu energie electrică de la un cablu subteran conectat la Staţiunea Popăuţi. Nechifor i-a tăiat cablul şi l-a lăsat fără curent electric. Mai susţine Ionescu că avea în Botoşani un automat de distribuire a laptelui dar că din cauza reclamaţiilor lui Nechifor a fost nevoit să-l retragă.
Într-adevăr , stâna lui Ionescu este o clădire faianţată, cu bucătărie, baie pentru angajaţi, dormitoare şi săli de muls şi sacrificat mei. Activitatea este organizată ca societate cu personalitate juridică iar personalul găsit la locul de muncă avea forme de angajare.
La Staţiunea Popăuţi am stat de vorbă cu, de acum, fostul director Chiorăscu. Acesta a confirmat că a fost ameninţat de Nechifor că-l schimbă din funcţie dacă nu reziliază contractele de concesiune a imaşului cu Ionescu. Un alt inginer, care doarme într-o cameră în Staţiune, l-as acuzat pe Nechifor că ameninţă pe toată lumea din Staţiune şi că are intenţia de a acapara întreg Popăuţiul.
Fostul primar Vasile Adăscăliţiei a declarat că el a găsit contractele de concesiune încheiate de fostul primar Buliga dar că acestea sunt perfect legale. În prezent consilier local, fostul primar susţine că Nechifor i-a ameninţat pe consilierii locali şi i-a forţat să rezilieze contractul cu Ionescu, deşi nu sunt motive juridice temeinice. Pe primarul Gheorghe Iacob nu l-am găsit la Primăria din Răchiţi.
Inginerul Ionică Nechifor are cu totul altă variantă. El susţine că Luigi Ionescu, un personaj certat cu legea, deţine abuziv imaşul Primăriei Răchiţi, primit cadou de la fostul primar Vasile Adăscăliţei. Oile pe care le are Ionescu ar fi ale fostului deputat PDL Cătălin Buhăianu, ale directorului Trezoreriei Botoşani Mihai Alexa şi ale directorului Luca de la Direcţia Finanţelor Publice.
Mai spune Nechifor că la stâna lui Ionescu se petrec scandaluri, violuri, lucrătorii sunt angajaţi la negru şi că rezilierea contractului de concesiune a imaşului de către Primăria Răchiţi a fost legală.
Luigi Ionescu susţine că oile sunt ale sale, sunt înmatriculate pe numele societăţii sale şi că afirmaţiile lui Nechifor sunt aiuristice şi menite să-l discrediteze.
Între Luigi Ionescu şi Ionică Nechifor există o concurenţă clară în ce priveşte împărţirea imaşului de pe raza comunei Răchiţi. În toată această luptă, la mijloc se află cea mai reprezentativă Staţiune de cercetări ovine din România, staţiune care se prăbuşeşte de la o zi la alta şi care este privită cu ochi pofticioşi de către mulţi crescători de oi din preajmă. Toţi rup câte o bucată din averea Staţiunii şi nicio instituţie a statului n-o apără.
Problema scandalului de la Popăuţi are şi părţi ascunse. Despre aceste părţi voi reveni după ce se va difuza reportajul filmat.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Muişţtii cu epoleţi
Horoscop
Propunerea de program a Mişcării Populare va fi publicată în curând
liderii Mişcării vor fi cei capabili să genereze încredere
Tensiunile dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu devin tot mai evidente
Religia în şcoli trebuie să fie opţională
ortodoxismul trebuie să fie în Biserică, nu la şcoală
Curat surpriză! ne oferă directorul DRDP Iaşi
Demagogul ministru Nicolaescu i-a nemulţumit din nou pe medici
Judele nu va fi suspendat. Corect?
Ţurcanu se va apăra chemând în judecată
Gura „păcătosului” Ţurcanu adevăr mare rosteşte
Mare târg mare, din nou pe tăpşanul Popăuţi
Primarul vede doar ce i se arată
Primarul Portariuc implicat într-o altercaţie publică
Primarul Portariuc se înarmează cu pistol cu glonţ omorâtor
Patriarhul rus Kiril crede că femeia ar trebui să stea acasă şi să se ocupe de copii
Mai mulţi procurori DNA au decis săî apere Independenţa Justiţiei
Botoşani: Târgul de Nunţi Botoşani 2013 la Uvertura Mall
Decizie fulminantă pentru angajata de la OPC care a furat salariile colegilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog