Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11156
De la 07 Ianuarie 2003
122896805

Botoşani: Schelele de la Sf. Gheorghe, dovada istorică a incompetenţei

  • 16 April 2015, 23:00
Primarul Ovidiu Portariuc ne pregăteşte să sărbătorim hramul Bisericii Sf. Gheorghe, sărbătoare pentru întreaga comunitate botoşăneană dedicată patronului spiritual al urbei noastre. Numai că şi în acest an, ca şi în anii anteriori, sărbătoarea se va organiza printre schelele care înconjoară biserica (foto 1) de aproape 20 de ani, schele care s-au transformat într-o de netăgăduit dovadă istorică a incompetenţei celor care au condus şi conduc Botoşaniul.
Biserică ctitorită de către Elena Doamna, soţia domnitorului Petru Rareş, la 1551, lăcaşul este un important monument istoric al oraşului Botoşani. Numai că în lipsa unor mâini şi minţi pricepute, biserica care a intrat în reparaţii acum aproape 20 de ani se regăseşte şi astăzi la stadiul de început.
Primele reparaţii au fost începute în mandatul primarului Ioan Cojocariu. Nefericită decizie luată în vremurile unui primar care a servit cu credinţă şi convingere zeci de ani la rând ateismul comunist.
În mandatul primarului Florin Egner (2000 – 2004) lucrările au înaintat în ritm de melc. Preocuparea lui Egner era să ridice o statuluie Sf. Gheorghe pe care s-o amplaseze în faţa sediului Prefecturii Botoşani. Cine intra prin biroul primarului Egner, obligatoriu acestea avea grijă să-i arate un model de statuie cu Sf. Gheorghe călare omorând balaurul. Pentru că prefect în acea vreme era Costică Macaleţi, colegul de partid al lui Egner, ambii membri ai PSD, primarul nu s-a putut decide dacă statuia să fie cu coada calului către geamul prefectului şi cu faţa spre cetăţeni sau invers. Cum din această dilemă Egner n-a putut ieşi, statuia a rămas doar în mintea acestuia iar lucrările de la biserica ridicată întru pomenirea Sf. Gheorghe au fost abandonate.
Să mai amintim că în acele vremuri Botoşaniul a fost fericit cu candidatura la Senat a lui Răzvan Teodorescu, istoric bisericesc care a deţinut şi funcţia de ministru al Culturii. Şi senatorul istoric ne-a asigurat că va finaliza lucrările la biserică dar i-a expirat mandatul şi Cap de Cauciuc, cum era poreclit, a plecat spre alte meleaguri româneşti să-i fericească şi pe alţii cu promisiuni.
Primarul Cătălin Flutur n-a făcut nici el nimic ca să avanseze lucrările. S-a mulţumit să dea dea bani bisericilor din Botoşani, mai exact acelor biserici cu preoţi agreaţi de protopopul Lucian Leonte, primind în schimb onoruri prin funcţii bisericeşti. Dacă banii daţi protopopului i-ar fi dirijat spre biserica Sf. Gheorghe, acum lăcaşul era restaurat şi noi mândri că patronul spiritual care ne ocroteşte la bine şi la rău este cinstit cum se cuvine.
Primarul Ovidiu Portariuc, deşi duşman la tot ce a întreprins Cătălin Flutur, când a venit vorba de dat bani la biserici a urmat calea bătătorită de Flutur. Acelaşi protopop Leonte a stabilit cine să beneficieze de banii Primăriei iar Portariuc s-a conformat, durându-l undeva că biserica simbol creştin al oraşului stă înconjurată de nişte schele de lemn înnegrite de vremuri şi de incompetenţa sa şi a înaintaşilor săi.
Firesc ar fi fost ca primarii care s-au succedat în funcţii să fi intervenit energic la Direcţia Judeţeană de Cultură Botoşani, la ministerul Culturii, la parlamentarii judeţului şi să provoace un scandal naţional că o biserică istorică veche de 450 de ani a fost abandonată de autorităţile în drept şi nu mai este susţinută financiar pentru a se finaliza lucrările de consolidare.
Nu avem a constata decât o tăcere complice a primarilor şi a directorului Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani, a preşedinţilor de Consiliu judeţean care răspund şi de obiectivele istorice ale judeţului. Iar cei 12 maimuţoi de parlamentari botoşăneni nici că au pomenit vreodată de lucrările de restaurare de la această biserică.
O vinovăţie nemijlocită o are şi Protopopiatul Botoşani prin protopopul Lucian Leonte care de tot atâţia ani de când sunt şi schelele din jurul bisericii nu s-a arătat defel interesat să intervină la forurile în drept şi să clameze abandonarea lucrărilor de restaurare. În schimb, nu s-a ruşinat niciodată să profite pe seama bisericii şi să adune cât mai mulţi bani la visteria Protopopiatului.
În 23 aprilie, adică de Sf. Gheorghe, primarul şi alţi trufaşi politicieni vor urca cu nesimţire pe scena amenajată deja în curtea biserici (foto 2) pentru a fi văzuţi de credincioşi cât de importanţi sunt ei. Nişte mizerii umane ce sfidează tot ce este sfânt pentru comunitatea noastră creştină.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Olteanul în bazarul turcesc
Reţeta zilei: Gulaş de porc
Horoscopul zilei
Să nu fie de joi până mai apoi!
Seful Fiscului explica de ce nu a participat la audierile din Senat
Acele cazuri mediatizate, cum ca s-ar fi "inchis" afaceri pentru 2-3 lei gasiti in plus in casa, sunt pure inventii
Un senator vrea să cumpere tăcerea jurnaliştilor dându-le pensie specială
Averea celor mai bogati 200 de rusi a scazut cu 73 miliarde dolari
Vladimir Potanin devine cel mai bogat om din Rusia
Cristian Preda: Europarlamentarii PSD strang semnaturi sa inlocuiasca Realitatea TV cu Antena 3 la Parlamentul European
Alina Gorghiu: Vom depune motiune de cenzura in aceasta sesiune
nu am garantia ca va duce la picarea guvernului
Cine este Laura Stefan, castigatoarea premiului "Femeia curajoasa" decernat de Ambasada SUA?
8 parlamentari botoşăneni vor pensii nesimţite
Ioan Rotundu
Scrisoare deschisă adresată cetăţenilor comunei Văculeşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog