Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16373
De la 07 Ianuarie 2003
87581880

Botoşani: Suferă de sete cu apa Prutului trecând pe după casă

  • Cinci ani ploioşi consecutivi ca să se refacă apa subterană
  • 11 October 2016, 23:00
Locuitorii comunelor de pe malul Prutului (foto) trec printr-o perioadă extrem de grea. Lipsa ploilor a dus la dispariţia apei din fântâni iar izvoarele de pe câmp au secat încă pe la începutul verii.
Puţinele ploi căzute în ultima vreme n-au ajutat la nimic. Umezeala de deasupra n-a pătruns până la umezeala din adâncul solului ca apa de ploaie să poată ajunge la pânza de apă freatică.
Cele mai afectate de secetă par a fi comunele Rădăuţi Prut şi Păltiniş. Am stat de vorbă cu Dan Alungei, viceprimarul comunei Rădăuţi Prut. Mi-a explicat că au recurs la soluţia extremă, cea de a fora în adâncime. Numai că solul ridică o serie de probleme tehnice. După un stat de suprafaţă de argilă gros de 6-7 m se pătrunde într-un strat de piatră dură, silex. S-a ajuns cu forajul la adâncimea de 70 m dar stratul de piatră, sub care se bănuieşte că ar fi o mare rezervă de apă dulce, nu a fost străpuns. L-am întrebat de ce nu se investeşte într-un sistem de aducţiune apă din Prut şi mi-a explicat că birocraţia acordării unor fonduri pentru astfel de investiţii sufocă orice demers. Există un dren de la apa Prutului spre sat dar din cauză că apa râului a scăzut sub cote neatinse vreodată, apa nu mai pătrunde prin dren.
La Păltiniş am stat de vorbă ci primarul Costel Romanescu. El a reuşit să străpungă stratul dur de silex şi a găsit apă la adâncimea de 97 m. Numai că un singur puţ este insuficient pentru nevoile localităţilor aşa că se continuă adusul apei cu cisternele din râul Prut.
Şi Romanescu este nemulţumit că nu poate accesa fonduri guvernamentale sau europene pentru a crea o reţea de aducţiune apă prin toate localităţile comunei. Se află într-o bună colaborare cu primarul comunei Criva din Republica Moldova şi ar putea iniţia un proiect transfrontalier dar ca şi vicele de la Rădăuţi Prut, se plânge că birocraţia este extrem de complicată şi greoaie ceea ce face aproape imposibil accesarea acestor fonduri.
Romanescu are şi o fermă vegetală cu teren proprietate şi arendat. Anul acesta a ieşit cam prost cu producţia iar însămânţările de toamnă au întârziat din cauza secetei. Pământul este prea uscat şi se ară extrem de greu, consumându-se mult combustibil ceea ce duce la creşterea costului. Romanescu este de părere că numai dacă am avea cinci ani ploioşi consecutivi se va putea reface apa în sol.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 12.10.2016
Bancul zilei: Replică… fără replică
Hollande refuza dialogul cu Putin pe alte teme decat Siria
si provoaca anularea unei vizite a presedintelui rus la Paris
Dacian Ciolos: Intentia noastra este sa folosim cercetarea ca pe o sursa de dezvoltare locala
Petre Toba a depus plangere la Parchetul General impotriva CNATDCU
Plagiatorii isi sterg urmele
Senatul, complice la crima academica perfecta
Viorel Barbu a demisionat de la conducerea CNATDCU:
Consiliul a ajuns, conform noii legi, un organism decorativ
DNA instrumenteaza doua noi dosare privind contractul cu Bechtel,
in care sunt vizate posibile fapte din 2003 pana in 2013
Puscariasii - scriitori primesc ajutor din Parlament.
Fiecare lucrare stiintifica aduce o reducere de cate 20 de zile a pedepsei
Rogojeşti: Căminul cultural confiscat de un boier lacom şi un administrator reclamagiu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă