Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22106
De la 07 Ianuarie 2003
122882173

Botoşani: Tânăr primarul, prost gospodarul

  • Ioan Rotundu
  • 2 April 2013, 23:00
Primarul Ovidiu Portariuc pare să fie un subiect de presă inepuizabil. Prost comunicator cu media locală, neinspirat în relaţiile cu cetăţenii urbei, Portariuc creează zilnic nemulţumiri botoşănenilor. Considerat eligibil pentru că-i tânăr şi cu putere de muncă, botoşănenii sunt tot mai mult convinşi că primarul lor este unul dintre cei mai proşti gospodari pe care-l puteau găsi prin urbea natală.
Însă nu toate deciziile primarului sunt proaste, numai că ele ajung să fie respinse de botoşăneni pentru că nu le sunt explicate rostul lor. De exemplu, interesul manifestat de primar ca să revigoreze economic Centrul istoric al Botoşanilor este o decizie care trebuie sprijinită.
Numai că soluţiile alese sunt incorecte din punct de vedere economic şi mai nou social. Ofertarea spaţiilor proprietatea Primăriei cu numai un euro chirie lunară a dus la prăbuşirea chiriilor în zonă, proprietarii de imobile închiriate în scopuri comerciale suferind pagube serioase.
Acum, primarul a decis ca toţi proprietarii de imobile din Centrul istoric să-şi repare faţada clădirii. Costurile nu sunt de neglijat şi nici nu aduc avantaje economice sau sociale. De exemplu, clădirea în care a funcţionat pe vremuri magazinul Bucuria copiilor (foto 1), devenită proprietate privată a preotului Toader Candrea, ca să fie reparată prin exterior ar necesita câteva sute de mii de lei. Unele clădiri sunt de patrimoniu şi reparaţiile reparaţiile nu poot fi făcute decât numai de firme autorizate, care cer preţuri mari.
O astfel de investiţie ar trebui recuperată prin folosirea clădirii în scopuri comerciale. Ori nimeni nu vrea să închirieze spaţii comerciale într-o zonă pustie, unde clienţii pentru o zi se numără pe degetele de la mâni.
“Având în vedere că o serie de clădiri nu arată cum trebuie, ne-am propus să atenţionăm proprietarii. Notificările vor fi trimise împreună cu Direcţia de Cultură, pentru că fiecare clădire în sine este un monument istoric, dar nu de aceeaşi categorie. După ce-i notific şi nu se vor conforma, vom trece şi la alte metode“, a spus viceprimarul Viorel Iliuţă.
Dacă tot aruncă Primăria bani pe reabilitarea termică a blocurilor, creând nedreptăţi celor care şi-au izolat apartamentul pe banii proprii, de ce n-ar subvenţiona şi aceste lucrări care sunt mult mai utile pentru oraş.
Nemulţumiţi sunt şi locuitorii blocurilor care împrejmuiesc parcarea de lângă Piaţa centrală, mai exact din spatele clădirii cunoscută ca fostă Casă a cărţii. Parcarea este concesionată dar cei veniţi la piaţă nu numai că ocupă locurile dar sar şi la bătaie. Ei susţin că locurile sunt rezervate pentru noapte, pe parcursul zilei le ocupă cine le găseşte libere. S-ar impune nişte anunţuri de avertizare cu sigla Primăriei, prin care să se facă cunoscut cunoscut străinilor că parcarea este concesionată 234 din 24 de ore şi nu doar pe timp de noapte.
Primarul a promis montarea acestor anunţuri de avertizare dar a uitat imediat ce a proimis.
Pe Pietonaul Transilvaniei (foto 3), mai ales spre capătul dinspre Hala de carne, sunt trepte greu de observat. Oamenii se împiedică şi cad ziua în amiaza mare. Locatarii blocurilor din zonă sunt cei mai afectaţi la vreme de seară, când lumina zilei scade iar iluminatul public nu funcţionează încă. Chiar şi cu iluminatul de noapte treptel.e nu se pot observa.
Primarul Portariuc le-a promis locatarilor că va pune oamenii de la Administraţia străzilor să vopsească cu alb marginea treptei, pentru a fi atenţionat pietonul. A trrecut iarna şi tot nu şi-a onorat promisiunea.
În parcarea la care am făcut referire sunt mai multe maşini abandonate. Bpschetarii le-au transformat în dormitoare. Autoturismul cu numărul NT-04-WLK (foto 2)este abandonat de patru ani. Alte maşini au devenit depozite pentru pieţari. Aceste maşini abandonate împiedică circulaţia în parcare, o circulaţie extrem de aglomerată. Cu toate că primarul Portariuc a fost informat de cetăţeni despre această situaţie, acesta n-a luat nicio măsură.
Cu un astfel de comportament faţă de cetăţeni, este firesc ca botoşănenii să devină tot mai nemulţumiţi de modul în care primarul lor gospodăreşte oraşul.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Marele Bou Albastru
Gastronomie: Peşte la cuptor, în stil românesc
Câteva cuvinte despre situaţia din Cipru
SUA deplasează un distrugător în apele Peninsulei Coreene
Profitorii regionalizării
Ioan Rotundu
Guvernul central are prea multe atribuţii care trebuie delegate catre regiuni
Victor Ponta: Looserii domnului preşedinte îmi fac plângeri penale
aşa se coabitează
PNL va desemna azi un nou ministru al Justiţiei
acesta va face propunerile pentru procurorii-şefi
Pieţarii au intrat în malaxorul birocratic al celor din Primăria Botoşani
Interimarul Huţu se va confrunta cu Cătălina Lupaşcu
CJ se va implica şi pe viitor în organizarea olimpiadelor naţionale la Botoşani
ANL: 18 pricopsiţi pe banii publici sunt putrezi de datori
Ciofu, deputata colecţionară de funcţii
Azi, la Prefectura Botoşani, se discută despre fondurile europene
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog