Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15477
De la 07 Ianuarie 2003
122875544

Botoşani: Ţurcanu atacă în forţă politica anului 2014

  • Ioan Rotundu
  • 5 January 2014, 23:00
Florin Ţurcanu, liderul PNL Botoşani şi totodată vicepreşedinte în plan naţional şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani a atacat în forţă politica anului 2014. Pe 3 ianuarie, în calitate de vicepreşedinte al PNL, Ţurcanu a făcut o declaraţie politică şoc care a fost preluată imediat de televiziunile naţionale. El a declarat că se impune ca imediat USL să aibă un Congres naţional în care să reitereze politic decizia de susţinere a candidaturii lui Crin Antonescu la preşedinţia României.
Desigur, declaraţia lui Ţurcanu n-a fost una necunoscută liderului PNL Crin Antonescu şi nici dezagreată de acesta. Dimpotrivă, dacă privim cu atenţie declaraţia lui Ţurcanu, este limpede că prin vocea acestuia PNL îşi doreşte să clarifice cât mai rapid relaţiile sale cu PSD şi să se convingă dacă intenţia PSD este de a avea candidat propriu în alegerile prezidenţiale este un fapt real.
Meritul lui Ţurcanu este că el a fost cel ales să devină portavocea PNL, ceea ce, trebuie să recunoaştem, nu-i de ici de acolo. Este un semn clar că la nivel naţionale Ţurcanu nu trece neobservat în partid şi că, la nevoie, poate fi un ostaş de nădejde pentru Crin Antonescu . În urma declaraţiei lui Ţurcanu au apărut şi reacţiile din interiorul PSD. Reacţiile au fost că nu este nevoie de un Congres al USL de vreme ce Crin Antonescu este deja candidatul Alianţei la preşedinţia României.
Tocmai această poziţie a celor din PSD întăreşte şi mai mult convingerea celor din PNL că nu Crin Antonescu va fi candidatul USL, ci fiecare partid din actuala Alianţă va avea un candidat propriu, numai că nu vrea să facă public această decizie considerând că nu este momentul ruperii USL-ului.
Începutul de an în politica românească s-a dovedit a fi unul fierbinte, dominat de neîncrederea partenerilor din Aliianţa USL. Să ne aducem aminte că spre sfârşitul anului trecut Crin Antonescu a declarat că dacă USL se va rupe, Victor Ponta nu va mai fi premierul României. Deducem din declaraţia sa că deja PNL are o combinaţie politică cu care să poată contracara reacţiile PSD-ului în cazul ruperii USL. Iar această combinaţie nu poate fi decât cu partide de dreapta şi nu poate exista fără ca din ecuaţie să nu facă parte şi preşedintele Băsescu, lucru pe care cu certitudine îl ştiu şi cei din PSD.
Însă problema desfacerii USL nu este una simplă. PNL nu va părăsi alianţa şi guvernarea din proprie iniţiativă pentru că ar avea de pierdut în faţa electoratului. PSD nu va lua nicio măsură directă şi publică de a se despărţi de PNL pentru că şi el ar avea de pierdut în faţa electoratului. Deocamdată acest concubinaj politic va mai continua până spre primăvară, chiar dacă războiul declaraţiilor dintre Ponta şi Antonescu, dintre liderii PNL şi PSD va continua. Se vor ponegri prin declaraţii politice dar nu se vor desface de la guvernare pentru că ambele partide ar înregistra pierderi electorale.
Ruptura se va produce în preajma alegerilor europarlamentare, când şi PNL şi PSD vor depune listă cu candidaţii proprii. Această despărţire nu va aduce neapărat şi la ieşirea de la guvernare a PNL. Cred că ieşirea de la guvernare se va produce în preajma alegerilor prezidenţiale. Cel mai probabil după ce preşedintele Băsescu va intra în perioada ultimilor şase luni de mandat, când nu mai poate fi suspendat şi când va ieşit public la atacuri politice, mai ales împotriva premierului Ponta şi a PSD-ului.
Revenind la Florin Ţurcanu, prin declaraţia sa din 3 ianuarie a făcut un pas important în lupta cu cei din PSD Botoşani, întărindu-şi ascendentul politic deja obţinut în cursul anului trecut. Dar asupra acestui aspect se merită un comentariu separat.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop general 2014
Gastronomie: Fasole făcăluită
Bancul zilei: Eroul din Afganistan
Ucraina: Inca o statuie a lui Lenin a fost dărâmată şi distrusă
România este vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice
Grecia va conduce UE in stil spartan, în următoarele 6 luni
BNR şi-a numărat banii puşi "la ciorap"
Protocolul USL, doar pe hârtie în 8 judeţe
PSD şi PNL si-ar fi format alte majorităţi
Tabloidele britanice ar trebui să-i mulţumească României
Un nou protest la Pungeşti: Localnicii acuză presiunile jandarmilor
Agheasma malefică
Ioan Rotundu
Don Juan de Alaska bântuie prin Botoşani
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Chemarea străbunilor IV
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog