Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22506
De la 07 Ianuarie 2003
122882573

Botoşani: Vicele Achiţei consideră scandalul de la Vorona ca fiind politic

  • Ioan Rotundu
  • 17 June 2014, 23:00
Ieri, aşa cum am promis unor cetăţeni din satul Joldeşti, comuna Vorona, m-am deplasat în zonă pentru a realiza un reportaj despre necazurile lor. Peste 50 de localnici ai satului Joldeşti au reclamat la Prefectura Botoşani că pe drumul judeţean care le străbate satul circulă maşini de tonaj greu care ridică în urma lor nori de praf ce le fac viaţa un chin. Mai mult, maşinile circulă la vreme de noapte şi produc un zgomot care le tulbură liniştea somnului.

Printre norii de praf
În ancheta mea jurnalistică am fost însoţit de viceprimarul comunei Vorona, medicul veterinar Constantin Cotoc (foto 1). Nici bine n-am ajuns în zonă, că oamenii au ieşit la poartă să-şi plângă necazul. Prezent la toate discuţiile purtate, viceprimarul Cotoc a recunoscut că oamenii au dreptate dar că rezolvarea problemei nu intră în competenţa Primăriei Vorona ci a Consiliului Judeţean Botoşani.
Doamna Margareta a fost extrem de nervoasă pe faptul că norii de praf care se ridică în urma maşinilor se aşează pe rufele proaspăt spălate şi atârnate pe sârmă pentru a se usca. Apoi, praful se aşează pe florile din curte, nemaiputându-se deosebi culorile acestora. Nici legumele din grădină nu sunt mai ferite de stratul de praf.
Costică Ailoaie ne-a explicat că noaptea trec coloane de câte 8 – 10 maşini care produc un zgomot groaznic şiu nimeni nu mai poate dormi. Dar cei mai supăraţi sunt cei din familia Stirbu. Această familie are o suprafaţă de teren proprietate care se întinde din spatele casei spre albia râului Siret. Chiar prin mijlocul terenului lor s-a amenajat un drum pe care circulă într-o goană nebună maşinile care cară pietriş din balastieră. Cum s-a ajuns să fie amenajat acest drum prin mijlocul proprietăţii lui Gheorghe Stirbu (foto 2) nici viceprimarul n-a putut să ne ofere explicaţii. Viceprimarul Cotoc n-a putut să ne spună ce statut juridic are acest drum.
Bătrânul Ştirbu susţine că cineva a primit bani mulţi ca să se croiască acest drum prin mijlocul proprietăţii sale. Pentru că praful a acoperit iarba, cultura de lucernă iar lanul de porumb este plin cu pietrele sărite de sub roţile maşinilor, Ştirbu vrea ca firma lui Constantin Conţac, proprietara balastierei, să-l despăgubească sau va închide drumul şi va da în cap şoferilor indisciplinaţi.
Ca medic veterinar, viceprimarul Cotoc a recunoscut că iarba, lucerna şi restul furajelor cosite nu pot fi date în consum la animale pentru că acestea ar muri.

Pe drumul Corniului
De la Vorona ne-am mutat pe drumul Corniului, pentru că şi de aici primisem informaţii că o mare parte a acestui drum judeţean este degradat tot de maşinile de mare tonaj care transportă pietriş de la balastiera din zonă.
Primarul comunei Corni, Dorel Dorneanu, ne-a explicat că pe raza comunei există o balastieră proprietară a familiei Cepoi din Tudora. Numai că, primarul, a decis ca maşinile care cară pietriş să nu intre pe drumul judeţean pe raza localităţii Corni, ci pe un drum secundar din afara satului. Aşa că porţiunea de drum judeţean distrusă este cea cuprinsă din zona satului Brehueşti şi până la Baisa, când se intră pe drumul naţional.
Asfaltat în urmă cu cinci ani, acum acest drum judeţean este fărâmiţat puternic. Anul trecut preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, a angajat o firmă de prin Vaslui sau Bacău să plombeze drumul. Firma a venit cu o suflătoare specială care a curăţat şi plombat gropile. Lucrarea a ţinut cam două luni de zile şi totul a revenit la normal, adică asfaltul a fost sfărâmiţat din nou.

Ce spune conducerea CJ
Cum ambele probleme sunt de competenţa Consiliului Judeţean Botoşani, am ajuns şi la vicepreşedintele Cristian Achiţei (foto 3) . Acesta a recunoscut că ambele probleme persistă de mai mult timp dar că scandalurile create pe seama lor, mai ales pe seama drumului din zona Voronei, sunt de natură politică. Achiţei crede că cineva are interes să întreţină acest scandal pentru că are un câştig electoral.
Achiţei s-a arătat supărat pe faptul că primarul din Vorona, social-democratul Aurel Ştefan, s-a adresat cu plângere prefectului Costică Macaleţ, şi el social-democrat, deşi normal ar fi fost să se adreseze Consiliului judeţean. Apoi, spunea Achiţei, prefectul şi-a încălcat atribuţiunile când i-a chemat la ordin pe cei din conducerea Direcţiei Judeţene de Drumuri Şi poduri, instituţie aflată în subordinea Consiliului judeţean şi nu a Prefecturii.
Trecând peste aceste consideraţii de ordin politic, Achiţei a declarat că ministrul Liviu Dragnea a alocat banii necesari finalizării lucrărilor la drumul Vorona şi că în maxim trei luni de zile localnicii din Joldeşti vor scăpa de necaz. În ce priveşte drumul de pe proprietatea familiei Şpârlea, Achiţei spune că este de competenţa Primăriei Vorona să rezolve problema.
Nerezolvabilă rămâne problema drumului judeţean spre Corni. Refacerea acestui drum necesită bani mulţi, peste putinţa de finanţare a Consiliului judeţean. Deocamdată se va asigura pietruirea dar reasfaltarea poate peste vreo doi, trei ani, crede vicepreşedintele Achiţei.
Reportajul realizat va fi difuzat pe Tele’M Botoşani sâmbătă, 21 iunie, ora 19.00, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Preotul şi depilatorul
Horoscopul zilei
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, prevazuta intr-o propunere legislativa a PDL, respinsa de Camera Deputatilor
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Victor Ponta: Fostii presedinti ai Romaniei trebuie sa fie senatori de drept
PNL acuza PSD ca refuza respingerea definitiva a Legii amnistiei
Informatii noi despre Michael Schumacher - Cum comunica fostul campion cu familia si medicii
Ministerul Fondurilor Europene propune simplificarea achizitiilor publice in proiectele europene
Patriarhia Romana, despre sfintirea studiourilor Trinitas
Franta: Un adolescent tigan din Romania este in coma
dupa ce a fost batut de circa zece persoane care il suspectau ca a spart un apartament
Jihadistii au ocupat aproape in intregime Tal Afar.
5.000 de iranieni s-au inscris voluntari pentru a apara locurile sfinte ale siitilor
Isarescu vrea sa adopte euro
Victor Ponta: Reducerea CAS poate fi sustinuta pentru mai multi ani
daca se recupereaza cele 40 miliarde de lei datorate de firmele aflate in insolventa
Vania Atudorei s-a întors la Botoșani
Premiere teatrale la sfârșitul săptămânii pe scena Teatrului Mihai Eminescu
Cabinet stomatologic la Vlăsinești
Presa-n gura lu' Rotundu - emisiunea din 13.06.2014
Dinamica economiei: Replica primarului de Şendriceni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog