Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
297
De la 07 Ianuarie 2003
122885946

Botoşanii, cenuşăreasa neruşinată a Moldovei

  • Ioan Rotundu
  • 11 November 2019, 16:19
După ce ne-am făcut de râs la alegerile europarlamentare şi am ajuns să râdă ţara de noi că devenisem un judeţ roşu, alături de Vaslui şi Neamţ, iată că la aceste alegeri prezidenţiale, nu numai că ne-am reînnoit ruşinoasa carte de vizită, dar am dublat dimensiunea acestei mari ruşini.
În urma alegerilor de duminică, judeţul Botoşani a rămas singurul judeţ roşu din Moldova. Am ajuns cenuşăreasa neruşinată a Moldovei. Suntem cu gura mare şi cu pantalonii rupţi în fund dar fuduli că nu ne-am lăsat cotropiţi de capitalişti.
Ne hrănim cu valorile trecutului, cu acele personalităţi care au stârnit invidia întregii ţări prin munca şi valorile lor creative, dar nu realizăm, nu conştientizăm că, de fapt, prin atitudinea noastră, le pângărim memoria, le umilim personalitatea şi celebritatea care le-a adus un loc onorabil în istoria naţională.
Când după 1921 comuniştii, proaspăt înfiinţaţi ca partid, au început să muşte din valorile democraţiei de atunci, când urau conştiinţa naţională născută în urma revoluţiilor de la 1948, negând apartenenţa la trupul ţării a Basarabiei şi Nordului Bucovinei numai pentru a fi pe placul bolşevicilor ce conduceau Uniunea Sovietică, la Botoşani s-au înfiinţat primele cluburi muncitoreşti de propagandă a ideologiei comuniste. Iată că, de atunci, se apropie suta de ani, ţara s-a întors din nou cu faţa spre valorile democraţiei, numai la Botoşani continuăm să fim membrii acelor cluburi muncitoreşti, cu spiritul şi fapta.
Până ieri, cenuşăreasa Moldovei era considerat judeţul Vaslui. De astăzi, 11 noiembrie a.c., noi, judeţul Botoşani, i-am luat locul. Pe toate planurile. Nu cunosc ce tratament au urmat vasluienii de s-au vindecat de ciuma roşie. Nu ştiu ce tratament, în afara celui prescris de preoţi, am putea urma să scăpăm şi noi.
Ne mândrim cu valorile umane care au uimit ţara dar ce-am făcut să le cinstim memoria? În Adunarea Deputaţilor de la 1918, evacuată la Iaşi, doi deputaţi botoşăneni, ţăranii sadea, au ţinut cuvântări care au uimit asistenţa, cuvântări profund patriotice şi de susţinere a ţării aflată la grea cumpănă din cauza războiului purtat de nemţi. Se zvârcolesc în mormânt David Ioan Şerpeanu şi Pantelimon Voiculescu, văzând ce deputaţi au votat nepoţii şi strănepoţii lor.
Şi ce-am votat? Am trimis în Parlamentul României o nevastă de şofer, - senatorul Doina Federovici, un fost cântăreţ pe la cumetrii ajuns baron local PSD – senatorul Lucian Trufin, un brancardier – deputatul Costel Lupaşcu, un şofer – deputatul Marius Budăi şi un potlogar al lumii interlope – deputatul Răzvan Rotaru, cu toţii de la PSD. Toţi cei nominalizaţi., de patru ani de zile mint comunitatea judeţeană prin comunicate de presă măsluite, iar marea majoritate înghite pe nemestecate aceste minciuni sfruntate, menite să le acopere hoţiile, actele de corupţie şi incompetenţa.
Cu casele ce au acoperişul deşelat de greutatea ţiglei sau a azbocimentului ori cu tabla ruginită, cu gardul de la stradă putred, cu poarta ieşită din balamale şi legată cu sârmă, cu o mizerie cruntă pe lângă casa ce abia se iţeşte din buruianul ce-a năpădit grădiniţa din faţa şi spatele casei, stenii stau cu coatele pe gardul în prag de prăbuşire sau sub pereţii barului şi aşteaptă ajutorul social. Aceştia sunt votanţii PSD-ului, corect spus,ai analfabetei funcţionale Viorica Dăncilă.
Când nu se uită la Antena 3, se adună şi-i bârfesc pe cei plecaţi la muncă în străinătate şi au început să-şi ridice case civilizate în sat. Ştiu părinţi care-şi bârfesc proprii copii ce muncesc pe brânci în Spania, la câmp, doar ca să-şi ridice o casă arătoasă Iar părinţii se întreabă la ce cheltuiesc bani cu casa aşa mare când au o moşteni pe cea bătrânească a lor ce poate fi reparată că stă-ntr-o râlă. Aceasta este mentalitatea botoşănenilor care sunt votanţii PSD-ului.
Botoşănenii tineri vor duce povara acestei umilinţe adusă lor de părinţi şi bunici încă mulţi ani de acum înainte. Numai dispariţia pe cale naturală a acestor votanţi, spre bucuria preoţilor, va aduce un vot majoritar democraţiei.
În România mai trăiesc în jurul a 2,5 milioane de români rămaşi cu gândirea împietrită în vremurile istorice ale comunismului. Printre aceştia, la loc fruntaş, se află şi o categorie numeroasă de botoşăneni. Ei ne fac judeţul de râs pentru că ne lipseşte o minte luminată, puternică, capabilă să mobilizeze suficiente forţe umane pentru a ne vindeca de ciumaţii roşii. Suntem judeţul care a dat ţării politicieni de forţă precum istoricul Nicolae Iorga, liberalul Ion Pillat, cei din rândul Goilavilor.
Cred că nu-i departe ziua când un astfel de politician se va aşeza în fruntea noastră pentru a ne arăta cu curaj ruşinea cu care ne-am umplut şi am acoperit personalitatea înaintaşilor, îndrumându-ne ce trebuie să face ca să spălăm această ruşine. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Răzbunarea soţului
Sloboziţi un ban şi pentru Biserica culturii botoşănene
Biserica fiind fondul documentar video de la Biblioteca Judeţean㠄Mihai Eminescu” Botoşani
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Stafiile corupţiei, Şerbănoiu şi Aioanei, nu vor mai bântui prin IJP
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 11- 7.11.2019
Stupizenie de răspândac PSD în ziua alegerilor
Ioan Rotundu
Cei din USR – PLUS Botoşani trebuie să-şi schimbe atitudinea politică
Ioan Rotundu
Cei din PSD aduc vorbă de funie în casa spânzuratului
Ioan Rotundu
Dezastrul financiar lăsat în urmă de către guvernele PSD
BNR, fotografia la 9 luni a economiei
Şerbănoiu se pregăteşte să deschidă cutia Pandorei. Să-i ajute Dumnezeu!
Ioan Rotundu
Abuz incalificabil al baronului PSD, primar de Săveni, Relu Târzioru
Ioan Rotundu
Răzbunare a directorului Şcolii Călăraşi asupra elevului Gulă
Ioan Rotundu
Minunile prefectului Dan Şlincu au culoarea roşie
Ioan Rotundu
Vizită a ambasadorului Armeniei la Botoșani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog