Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22800
De la 07 Ianuarie 2003
104607977

Brâncuşi inspiră o coloană fără sfârşit în Plaza de Castilla din Madrid

  • 3 July 2006, 23:00
Singurul proiect al renumitului artist, sculptor si arhitect valencian, Santiago Calatrava planuit pana in acest moment in Madrid este un obelisc de 120 metri inaltime, inspirat din tema “Coloanei fara sfarsit” a lui Constantin Brancusi si care va fi construit in urmatorii doi ani in Plaza de Castilla. Nu se cunoaste cu exactitate de ce Santiago Calatrava, care este un arhitect original si cu creatii premiate in lumea intreaga, a dorit sa reia tema Coloanei, insa proiectul este finantat de Fundacion Caja Madrid si este o donatie pentru capitala Spaniei cu ocazia implinirii a 300 ani de existenta a bancii, informeaza Roman in Lume.
Constructia Obeliscului lui Calatrava va incepe, se pare, in cursul anului viitor, dupa ce conducerea Fundatiei anuntase in 2004 ca proiectul urma sa fie realizat pana in acest an. In decursul acestui timp au aparut insa probleme de ordin tehnic care au impiedicat respectarea proiectului initial, care prevedea implantarea columnei pe o baza reprezentata de o fantana arteziana. Pentru ca pe sub Plaza de Castilla trec tunele de circulatie rutiera si metroul, Santiago Calatrava a renuntat la ideea asezarii Obeliscului pe o fantana si a schimbat proiectul aplicandu-i acestuia o baza de sustinere pe 3 picioare din otel. Monumentul va avea o inaltime de 120 metri, cu 5 metri mai mult decat Turnurile inclinate Kio si datorita pozitiei geografice va fi cea mai inalta constructie din Madrid si a opta ca inaltime. Obeliscul va avea 6 metri diametru si va fi amplasat inaintea si intre cele doua turnuri inclinate din Plaza de Castilla.
Va fi format din 12 elementi din bronz si otel care vor realiza o miscare circulara si probabil vor fi iluminati din interior. Proiectul a fost caracterizat de insusi Santiago Calatrava drept o opera care imbina arhitectura, sculptura si ingineria Cele 12 inele se vor roti intr-un ritm oarecum neregulat, pe un tub central care va fi sustinut pe o baza de beton, creand astfel impresia urcarii. Santiago Calatrava a precizat la prezentarea proiectului, ca daca ar trebui sa numeasca o sursa de inspiratie aceea ar fi tema Coloanei fara sfarsit a lui Constantin Brancusi de la Targu Jiu. Construirea Obeliscului lui Calatrava ar trebui sa dureze doi ani de la inceperea lucrarilor.
Coloana fara sfarsit a lui Constantin Brancusi face parte dintr-un Ansamblu ridicat la Targu Jiu in onoarea eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial si a fost asemanata cu “o scara la cer sau cu un cantec ce se repeta la nesfarsit putand fi prelungit spre cer acest ritm. Mircea Eliade spunea ca Brancusi comparase Coloana cu Stalpul cosmic care sustine cerul si face posibila comunicatia intre Firmament si Pamant. Monumentul aminteste de o datina intalnita in variate regiuni ale tarii: aceea de a aseza pe mormintele flacailor stalpi inalti de lemn crestati in forme geometrice similare” – brancusi.ro. Din prezentarea proiectului de la Madrid, Obeliscul lui Calatrava are alte semnificatii si va imbina principiul masculin, caracterizat prin verticalitate, cu principiul feminitatii, reflectat de rotunjimea elementelor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CVI)
Ioan Rotundu
Zodia cancerului sau vremea lui Băsescu Vodă
Ioan Rotundu
Preşedintele Băsescu a propus unirea cu Basarabia
Era sa ne reunim cu România?
SUA ar putea elimina vizele pentru romani
Interviu cu un român care contează, din SUA
Conferinţe culturale pentru românii din Germania
Franţa caută IT-isti români
Fotbalul strânge legăturile între românii şi ecuadorienii din Spania
Românii din Spania şi-au ales reprezentanta la Miss Diaspora 2006
Românii au avut succes în cadrul festivalului Ziua Naţiunilor din Nussbaumen
Horoscop
Tradiţii sportive botoşănene
Flămânzenii cred că Germania va câştiga Campionatul Mondial
Cadrele didactice au refuzat concediul în luna iunie
Evaziune cu alcool în miez de noapte
Vilă poliţistă maiestuoasă justificată cu documente legale
(Gabi GOMBOŞ)
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă