Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
18518
De la 07 Ianuarie 2003
79920696

Branza si vinul

  • În căutarea echilibrului perfect
  • 2 February 2007, 23:00
Brânza şi vinul s-au aflat întotdeauna în vârful piramidei culinare, având foarte multe lucruri în comun. Asemănător vinului, brânza este produsul unei fermentaţii, proces ce creează ceva cu totul şi cu totul diferit şi mult mai complex decât produsul de bază. La fel ca vinul, brânza trece printr-un proces de maturare până când atinge perfecţiunea calitativă, ca apoi să coboare pe o pantă descendentă. De asemenea, brânza este produsă într-o largă paletă de tipuri, fiecare dintre ele purtând propriile caracteristici.
Franţa, Italia, Spania, ca şi alte ţări producătoare de brânzeturi au o legislaţie care protejează denumirea de origine pentru acest produs. Astăzi, brânzeturile de calitate pot fi găsite mult mai uşor. Astfel, versiuni excelente ale "tipurilor clasice" precum Roquefort sau Parmigiano-Reggiano sunt suplimentate pe piaţă de varietăţi mult mai obscure. Procesul de fabricare a brânzeturilor variază de la producător la producător, însă în mare se urmăresc aceleaşi etape de fabricare. Laptele este pus la acrit, apoi se adaugă cheagul pentru a separa produsul solid de zer. După ce este scurs zerul, caşul este presat sau prelucrat la căldură pentru a se elimina surplusul lichid - cu cât este eliminat mai mult surplusul lichid, cu atât creşte densitatea brânzei. Procesele de sărare, spălare şi conturarea formei brânzeturilor se pot realiza în diferite moduri, însă ele au o mare contribuite la definitivarea texturii şi aromei finale. Ultima etapă a acestui proces este maturarea care, potrivit celor mai mulţi dintre producătorii de brânzeturi, este cel mai important pas, deoarece în această fază se definitivează caracteristicile esenţiale ale brânzeturilor.
Brânzeturile cu mucegai
Foarte multe persoane consideră că aromele brânzeturilor cu mucegai poate fi combătute cu vin sec. Cremozitatea acestor brânzeturi poate părea dură, alături de vinurile roşii. Vinurile dulci reprezintă răspunsul. Un vin Sauternes merge perfect alături de Roquefort şi un vin de Porto alături de brânza Stilton. Aroma de fructe uscate (nuci, migdale) dată de baric acestor vinuri este mult mai evidentă atunci sunt însoţite de brânzeturi cu mucegai.
Brânzeturile iuţi
Consumarea unor asemenea brânzeturi este o adevărată aventură pentru simţuri, singurele vinuri care pot ţine pasul cu acestea fiind vinurile fortificate sau cel foarte dulci. Un vin Sherry poate străbate profunzimea aromei unei brânze Livarot sau a unei Muenster maturate, pe când bogăţia aromatică a unui Sauternes sau a unui vin de Tokaji se poate asorta cu aroma pătrunzătoare a unei Époisses sau Stanser Scafchäse. Brânzeturile iuţi cu condimente, piper sau afumate pot fi foarte greu asortate cu vinurile. Cu toate acestea brânzeturile iuţi cu ciuperci sau cu trufe pot sta confortabil alături de vinuri albe precum Savennières, vinurile de Burgundia sau de Rhônes.
Brânzeturile de capră
Brânzeturile de capră, în special cele tinere, acide, îndeamnă către vinurile tinere, pline de vioiciune, precum Sauvignon Blanc. Cele mai dure, maturate, precum Pecorino, au o afinitate pentru vinurile roşii "pururea tinere" precum Sangiovese sau Zinfandel.
Caşcavalurile
Brânzeturile de acest fel se potrivesc cu o mare varietate de vinuri - roşii şi albe. Consistenţa lor fermă nu lasă postgustului acel caracter gras, câteodată neplăcut, iar profunzimea lor, aromele mult mai mature, le transformă în companioanele perfecte pentru vinurile roşii, complexe. Caşcavalurile reprezintă alegerea perfectă pentru a termina o sticla de vin roşu, rămasă în urma unei "curse mai lungi".

Brânzeturile moi,br> Textura moale acestui tip de brânzeturi pot face ca un vin roşu să pară subţire, şi totodată dur, însă explozia unui vin de Champagne completează aceste brânzeturi perfect. De asemenea, un Riesling voios, aromatic se poate descurca cu brio alături de brânzeturile moi, mai ales dacă este vinificat demidulce.
(Valentin Ceafalău)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (XXIII)
(Ioan Rotundu)
Haiti
Horoscop
Spaima căruţaşului
Undă verde la investiţii
Primarul Flutur ameninţă E.ON cu măsuri drastice
Listă a ruşinii pentru cei ce nu încheie contracte cu Urban Serv
Se dă startul „Şezătorilor Iernii”
Centru de Relaţii cu Clientela vrea să schimbe percepţia asupra cetăţenilor
Primăria se extinde
Conţac pus la zid de consilierii democraţi
CJ şi-a propus să consume toţi banii din creditul pentru drumuri în 2007
Prefectul a ascultat doleanţele angajaţilor Comaliment
Salarizarea profesorilor în formă finală
Simpozion dedicat Zilei Mondiale a Zonelor Umede
Arestată preventiv pentru furt de dulciuri
Festivalul „Gheorghe Timofti” pentru elevii din gimnaziu
S-au finalizat grilele pentru gradaţiile de merit
Angajatorii nu respectă durata timpului de muncă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă