Mult s-o fi bucurat în sufletul său Ionică Nechifor când, în calitatea sa de director interimar la Staţiunea Popăuţi a semnat decizia de încetare a contractului de muncă pentru biologul dr. cercetător gr. I Gheorghe Hrincă (foto), acesta îndeplinind vârsta de pensionare.
Considerat singurul apărător al valorilor ştiinţifice create în cei peste 100 de ani de muncă de cercetare desfăşurată la Staţiune rămas pe baricade, Hrincă era pentru Nechifor şi obstacolul de netrecut în dorinţa sa de a se înfrupta copios din patrimoniul unităţii.
Numai că bucuria lui Nechifor pare să fi fost de joi până mai apoi pentru că Hrincă este directorul unui proiect de cercetare aflat în derulare, proiect finanţat din bani europeni.
„…alăturat vă înaintez cererea mea privind aprobarea încheierii unui nou contract individual de muncă pe perioadă determinată în vederea continuării şi finalizării Proiectului „ADER 5.1.3. - CUANTIFICAREA STATISTICO-INFORMAŢIONALĂ A BIODIVERSITĂŢII LA RASELE DE OVINE CRESCUTE ÎN ROMÂNIA CU AJUTORUL MARKERILOR GENETICI”, al cărui titular şi autor sunt, competenţe în numele cărora am fost desemnat director de proiect.” – stă scris în cererea de reangajare depusă de Hrincă la conducerea Staţiunii Popăuţi.
Problema reangajării lui Hrincă este una extrem de serioasă pentru că proiectul este creaţia sa ca om de ştiinţă. Biologul dr. Hrincă este fondatorul la nivel mondial a unei forme de cercetare ştiinţifică în ce priveşte biodiversitatea, cercetare bazată pe cuantificarea statistico-informaţională a unor rezultate de cercetare genetică de laborator.
Fiind descoperitorul acestei forme de cercetare şi a definirii în plan ştiinţific al conceptului de biodiversitate a raselor de ovine, Hrincă este şi proprietarul acestei forme de cercetare, bucurându-se de toate drepturile de autor conferite prin lege.
Proiectul la care lucrează biologul dr. Gheorghe Hrincă este derulat prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi finanţat prin Ministerul Dezvoltării. Sub aspectul muncii ştiinţifice, Hrincă se află sub autoritatea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti. Toate aceste instituţii au fost informate despre situaţia creată la Staţiunea Popăuţi Botoşani şi li s-a solicitat sprijinul necesar reangajării pe durată determinată, respectiv până La 31 decembrie 2018, dată la care proiectul trebuie să fie finalizat.
Cum spuneam, situaţia este una deosebită pentru că niciun alt cercetător nu-l poate înlocui pe Hrincă la conducerea proiectului pentru că în lumea ştiinţifică românească nu există un alt specialist pe domeniu iar informaţiile ştiinţifice pe care Hrincă le-a adunat până în prezent sunt sub regimul juridic al drepturilor sale de autor şi nu poate fi obligat să i le predea altei persoane.
Dealtfel, miercuri, biroul şi laboratorul lui Hrincă din sediul administrativ al Staţiunii au fost s parte. Medicul veterinar Florea, un protejat al lui Nechifor, i-a explicat lui Hrincă că s-a spart uşa pentru că boilerul din laborator a produs inundaţi, ceea ce nu s-a adeverit. În schimb, Hrincă a constatat că întreg biroul şi laboratorul erau răvăşite, semn că se căutase notiţele sale ştiinţifice. Norocul nu i-a surâs lui Nechifor, pentru că nu s-a găsit nimic. Şi dacă s-ar fi găsit, notiţele sunt criptate exact pentru a se proteja conţinutul lor privind descoperirile făcute.
După cum stau lucrurile, sunt mari şanse ca biologul dr. Gheorghe Hrincă să se întoarcă la muncă, scurtând bucuria lui Ionică Nechifor, impostorul-plagiator care acum se pregăteşte să-şi dea doctoratul cu o teză despre creşterea ovinelor şi caprinelor. Dar despre această nouă ispravă, mai bine zis impostură a lui Nechifor voi reveni cu detalii pentru că sunt informaţii extrem de interesante.
Dar până îşi va lua şi doctoratul, Nechifor a găsit prin presa locală reporteri dispuşi să-i publice braşoavele. Are balta lui Nechifor peşte. Reangajarea lui Hrincă îi va acoperi din nou fruntea cu broboane de sudoare şi-l va scoate din sărite, generându-i insomnii că nu poate părădui ce-a mai rămas din patrimoniul Staţiunii.