Daca cineva ne invita la o masa “tipic romaneasca”, ne vin din start in minte sarmalele, mamaliga, micii, ciorba de burta si fripturile plutind in grasimi multe. Ne mai gandim la carnatii de Plescoi, la salamul de Sibiu, la caltabos, tuica, palinca si mamaliga. Insa daca incepem sa calatorim prin Balcani, descoperim ca micii sunt “mancare nationala” si in Serbia si in Bosnia. La fel si sarmalele, mamaliga, diversele sortimente de carnati, dar si bauturile noastre. Indiferent daca e tuica, palinca sau snaps, aceleasi produse se regasesc in mod traditional in mai multe tari, sub diferite denumiri. Asa ca TOTB si-a pus intrebarea: exista sau nu bucatarie romaneasca?
In primul rand, pentru a dezbate un astfel de subiect ar trebui sa definim conceptul de “bucatarie romaneasca”. Din fericire, tara noastra dispunde de o diversitate impresionanta, indiferent daca vorbim de etnii, de traditii sau de obiceiuri si fel de gandire.
“Varza a la Cluj” este o mancare specifica unei anumite parti a tarii, insa s-ar putea ca in multe sate din Romania oamenii sa nu aiba habar despre ce se vorbeste atunci cand se pomeneste de aceasta mancare. Asa cum in Transilvania avem o bucatarie puternic influentata de cea a diverselor natii din regiune si in anumite parti mancarea „traditionala” are o paleta larga, de la gulas pana la traditionalul snitel vienez, celelalte regiuni au influentele lor: parjoalele sunt moldovenesti, micii domina Sudul.
Multe dintre mancarurile noastre traditionale nici macar nu au origini europene. Daca ne gandim la bazele bucatariei noastre „traditionale”, putem observa ca porumbul din care se face mamaliga sau cartofii provin din America, ajungand abia in secolul al XVI-lea in regiunea noastra. Mamaliga, sub diferite denumiri, se regaseste in 12 bucatarii din Europa in mod traditional, insa in zilele noastre este prezenta in mai toate tarile.
Putem oare sa spunem ca avem exlusivitate asupra unor mancaruri la nivel global? Prin ce se deosebeste bucataria noastra de orice alta bucatarie din zona in care traim? Putem sa vorbim de o bucatarie nationala doar pentru ca avem un stat cu granite delimitate sau gastronomia nu tine cont de granite? Este denumirea de „bucatarie nationala” un concept real sau mai degraba un alt instrument menit sa ne intareasca constiinta nationala?
Aceste intrebari ne-au framantat in ultima saptamana si de aceea ne-am gandit sa rugam doi oameni pasionati de gatit sa ne raspunda la intrebarea daca exista sau nu o bucatarie romaneasca.
Agenţia de ştiri HotNews
Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea,
multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.