Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
32459
De la 07 Ianuarie 2003
97509738

Budăi (PSD), după congres: „Suntem determinați”. Așa e. Doar că „de”-ul este în plus

  • 30 June 2019, 22:25
Digi 24 în minutele după congresul PSD și numitul Budăi comenta împreună cu jurnaliștii postului, pe fondul imaginilor din sală. Nu-l vedeam și nu știam cine e. Nici n-are importanță, deși am aflat peste câteva minute că ar fi ministru. Oricum, va dispărea în neantul timpului ca atâția alții, mai ales din anterioarele două guverne, tot ale PSD: nici nu poate fi altfel, atît de departe de realitate erau comentariile sale…
Important este că omul spunea, în noua limbă de lemn, cât de „determinați” sunt guvernanții și noua conducere a partidului (cam același lucru, acum) să facă și să dreagă, etc… știți doar, că am tot auzit placa asta. De parcă i-ar fi oprit cineva s-o facă și până acum. Iar președinta proaspăt aleasă nu a ezitat ca în primul discurs în noua calitate să facă același lucru. A tras cu rezultatele guvernării și mai ales cu „președenția” europeană de parcă ar fi avut vreo legătură cu congresul, de parcă cineva ar fi rugat în genunchi PSD-ul să-și rupă din timp și să facă puțină ordine în Europa.
Nici nu era de așteptat ca acest congres să fi constituit un moment istoric. Este doar de remarcat abilitatea doamnei Viorica Vasilica Dăncilă (sau a celor ascunși în spatele ei) de a-l fi organizat atât de repede încât să-i asigure ascensiunea pe prima poziție. Probabil că i-a folosit lecția trăită de domnul Ion Iliescu în 2005, când a cerut insistent ca pregătirile pentru congresul din aprilie (pentru care alt congres, din 2004, îl desemnase ca unic candidat și viitor președinte al partidului!) să înceapă gradat cu conferințe și alegeri de la organizațiile locale în sus și astfel a dat timpul necesar pentru lovitura de palat care l-a propulsat pe domnul Mircea Geoană.
„Cel mai mare partid, cel mai apropiat de dorințele și cerințele românilor”, a mai spus noua președintă. Nimic mai fals: din decembrie 2016, PSD chiar că nu a avut altă grijă decât să-l ferească de justiție pe fostul său lider și pe apropiați ai săi. A mascat totul printr-o strategie economică apocaliptică, de pompare de bani sub formă de majorări de salarii în sectorul public și de pensii, mascând-o emfatic în „cea mai mare creștere economică”, doar că prin consum.
Schema fusese demontată de economiști de renume din alte țări, dar a servit de minune în contextul intern dat. Rezultate, pe scurt: inflația la cel mai mare nivel din UE și creștere exponențială a datoriei publice, pe care o vor plăti, vorba clasicilor, și „urmașii urmașilor noștri”; între timp, lipsa investițiilor publice are efecte cumplite. Curând, PSD va deconta cu vârf și îndesat imensele tâmpenii făcute – că vor fi sau nu la conducere cei care le-au comandat nu va avea nicio importanță.
Noii lideri ai partidului se amăgesc și încearcă să ne amăgească și pe noi că vor trage concluziile necesare după cele întâmplate pe 26 mai și că vor acționa în consecință. Reperul lor repetat cu obstinație: alegerile europarlamentare. Nici o vorbă despre cauzele adevărate care au făcut ca atunci PSD să fie întrecut de un alt partid pentru prima oară în 30 de ani. Probabil că nici nu sunt capabili s-o facă, toți au contribuit prin slugărnicie și obediență la asta. Niciunul dintre ei nu este „un om de partid”, ci doar din camarila fostului lider. Cum să le pretinzi să discute deschis despre abandonarea stilului cu adevărat ceaușist din ultimii ani?
O altă declarație a ministrului Budăi a fost de o sinceritate năucitoare: nu a găsit osanale mai potrivite pentru doamna Dăncilă decât că n-o prea știa până a devenit membru al guvernului condus de ea, dar a profitat apoi de poziție ca să-și dea seama sub ce premier și om minunat slujește patria. Ce să spun, mare noutate! Un premier care nu-și poate alege membrii cabinetului nu poate fi decât o marionetă, ca și miniștrii săi. Și ce încredere mai poți avea într-un asemenea guvern?
Doar internetul, în vastitatea sa, poate găzdui exemplele de incompetență, dar și de rea-credință de la vârful țării din ultimii doi ani și jumătate, perioadă care parcă a vrut dinadins să le întreacă pe toate la aceste capitole. Chiar dacă liderii actuali ar vrea cu adevărat să întreprindă ceva folositor românilor, capacitățile lor intelectuale și manageriale nu vor fi capabile să-i ridice la acest nivel. Și nici n-ar avea cu cine să se sfătuiască, la cât de lamentabilă a ajuns resursa umană din jurul lor. Uimirea lor este sinceră: „Le-am dat și nu ne-au votat! Trebuia să le luăm?”, spunea unul din ei – nu mai contează cine, pentru că oricum se vor îndrepta toți spre ieșire pe ușa din dos, mai devreme sau un pic mai târziu.
Să recunoaștem, totuși, că acest congres a avut și unele părți bune. Îl vom vedea și auzi tot mai puțin pe Codrin Ștefănescu. Iar eterna și tot mai puțin fascinanta doamnă Ecaterina Andronescu a avut doar 50 de voturi! Cu un mic efort, poate veți mai găsi și altele.
Agentia HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 1– 7.07.2019
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
LLumea lu' Rotundu: Sarbatoarea comunei Calarasi II
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 28.06.2019
Bancul săptămânii: Un răspuns inteligent
Iohannis se solidarizează cu artiștii care protestează:
Imagine rară cu Eugen Teodorovici, publicată de un senator PNL
: ”Orlando, acum fă ce te-am învățat”
Victor Rebengiuc: Doi golani au făcut un program de guvernare pe un sistem Caritas, și iată că falimentul e aici
Primarul care a rezolvat problema fântânei buclucaşe. De unde a pornit scandalul?
Ipan Rotundu
Atenţie, Constantin Conţac şi-a publicat memoriile!
Ioan Rotundu
Noua Comisie: axa Paris-Berlin îi distruge pe socialiștii europeni
Dăncilă continuă tradiţia comunistă a masacrării rivalilor
Primele decizii ale Vioricăi Dăncilă ca șef PSD: Robert Negoiță, suspendat șase luni din partid, Șerban Nicolae nu mai e lider de grup la Senat
Zeci de şoferi protestează în Botoşani faţă de starea proastă a infrastructurii din judeţ
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă