Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12904
De la 07 Ianuarie 2003
122872971

Bugetul a inregistrat excedent de 0.6% din PIB dupa prima luna, dar urmeaza un an electoral

  • 26 February 2016, 23:00
Economistii din banci apreciaza excedentul bugetar realizat in prima luna a anului, mai ales pe fondul celor doua runde ale reducerii de TVA, dar atrag atentia ca riscurile pot veni in partea a doua a anului, pe fondul unor masuri populiste generate de alegeri.
"In ianuarie veniturile la buget au crescut in ritm anual cu 11.1%, depasind 20 de miliarde de lei, notandu-se dinamica incasarilor din TVA (17% an/an), evolutie care confirma faptul ca accelerarea economiei si fiscalizarea mai activa au contrabalansat impactul reducerii cotei TVA", arata vineri Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania intr-un raport destinat investitorilor.
"Romania a inregistrat un surplus fiscal de aproximativ 0,6% din PIB in ianuarie 2016, un pic peste nivelul inregistrat in aceeasi luna din 2015, in pofida faptului ca a existat o crestere a cheltuielilor de 8,7% in ritm anual. Rezultatul a venit pe fondul avansului veniturilor bugetare cu 11,1% in ritm anual, o performanta destul de impresionanta daca tinem cont de faptul ca TVA a fost redusa de doua ori din iunie 2015 (cota standard, cu 4 puncte procentuale si cota pentru alimente, cu 15 puncte procentuale).
Pentru intreg anul, avand in vedere alegerile locale si parlamentare, vedem riscuri la adresa executiei bugetare din partea unor posibile initiative populiste din Parlament, in conditiile in care deficitul bugetar pentru intreg anul este prognozat la -3,0% din PIB, dupa metodologia europeana. Totusi, asemenea rezultate solide pe zona veniturilor bugetare ofera un grad sporit de confort", arata si economistii ING Bank intr-un raport similar.
Executia bugetului general consolidat s-a incheiat in ianuarie cu un excedent de 4,7 miliarde lei, reprezentand 0,63% din PIB, in crestere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile avansand cu 11%, iar cheltuielile cu 8,7%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, citate de Mediafax.
In ianuarie anul trecut, executia bugetara a fost pe plus cu 3,95 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 20,4 miliarde lei, reprezentand 2,7% din PIB. Acestea s-au majorat cu 11,1% fata de ianuarie 2015, inregistrandu-se cresteri de 48% la incasarile din impozitul pe profit, de 19,2% la accize, de 17% la TVA si de 11,1% la contributii de asigurari sociale.
Cheltuielile au insumat 15,6 miliarde lei, in urcare cu 8,7% si cu un punct procentual ca pondere in PIB. Cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 26%, in urma cresterilor salariale acordate in a doua parte a anului trecut, respectiv cu 25% a personalului din sistemul public sanitar si a personalului din sistemul public de asistenta sociala, cu 15% a personalului din invatamant si cu 10% a personalului din sistemul bugetar exclusiv sanatate, invatamant si asistenta sociala.
Pe de alta parte, cele cu bunuri si servicii s-au redus cu 8,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 686,9 milioane de lei, reprezentand 0,1% din PIB, nivel similar cu cel realizat in ianuarie anul trecut, de 682,6 milioane lei.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 27.02.2016
Bancul zilei: Lecţia de zoologie
Reţeta zilei: Clătite cu bere şi portocale
Dacian Ciolos: I-am cerut vicepremierului Dincu sa inventarieze cladirile nefolosite la nivel local
Dacian Ciolos a numit noi secretari de stat in educatie:
Monica Anisie este secretar de stat pe preuniversitar, iar Mihai Dima este noul sef al Cercetarii
Wolfgang Schauble: Germania se opune unor noi planuri de relansare pentru economia mondiala
200 de militari romani vor participa la un exercitiu romano-canadian la baza de la Mihail Kogalniceanu
Ambasadorul SUA avertizeaza ca pana in 2020 Rusia va domina regiunea Marii Negre
si cere Romaniei, Turciei si Bulgariei sa colaboreze militar
Botoşănenii invitaţi să fie alături de pompieri,
de Ziua Protecţiei Civile din România
Presa-n gura şu' Rotundu: Emisiunea din 26.02.2016
Botoşani: Narcis Dreţcanu, unsul infractorului-deputat lui Gireadă în funcţia de subprefect
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Primarul ranchiunos
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog