Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3865
De la 07 Ianuarie 2003
122575804

Bulgaria: Lupta anticoruptie, sufocata din fasa.

  • Presedintele bulgar a impus veto Legii anticoruptie
  • 3 January 2018, 23:00
Presedintele Rumen Radev a impus, marti, veto Legii anticoruptie si privind confiscarea averii dobandite in mod ilegal. El a promis ca va face asta si inainte de a fi adoptata legea, iar acum a precizat ca el contesta acest lucru in principiu si in integralitatea sa, potrivit Mediapool, preluata de Rador. Proiectul de lege respins de presedintele Radev si aprobat pe 20 decembrie de Parlament prevede crearea unei unitati speciale anticoruptie care ancheteaza persoanele care ocupa o functie publica, cerceteaza conturile si bunurile, avand putere de decizie si in cazul conflictului de interese, scrie si Reuters.
Presedintele Bulgariei, Rumen Radev, a respins marti prin veto legislatia anticoruptiei adoptata de Parlamentul de la Sofia, afirmand ca legea nu ofera instrumentele necesare unei investigatii eficiente a retelelor infractionale. Presedintele Radev a respins proiectul de lege la o zi dupa ce Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, si-a asumat presedintia rotativa a blocului european, la care a aderat in 2007.
Bulgaria a inregistrat un progres firav in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, iar Comisia Europeana a criticat frecvent Sofia pentru ca nu a actionat impotriva oficialilor corupti ai tarii. Potrivit Transparency International, Bulgaria este cea mai corupta tara din UE. Proiectul de lege respins de presedintele Radev si aprobat pe 20 decembrie de Parlament prevede crearea unei unitati speciale anticoruptie care ancheteaza persoanele care ocupa o functie publica, cerceteaza conturile si bunurile, avand putere de decizie si in cazul conflictului de interese.
Analistii politici sustin inca ca obiectivele si actiunile unitatii speciale anticoruptie ar putea fi limitate de faptul ca Parlamentul este cel care numeste conducerea organismului, ceea ce ar putea duce la pierderea independentei si punerea unitatii sub control politic, Parlamentul putand utiliza noul organism ca instrument impotriva oponentilor politici.
"Cred ca legea adoptata nu numai ca nu creeaza bazele legale adecvate pentru eradicarea coruptiei, dar va face chiar mai dificila lupta impotriva retelelor corupte", a declarat Rumen Radev.
Potrivit sefului statului, combaterea coruptiei nu se poate reduce doar la masurile prevazute in legea adoptata. Acesta masuri, chiar daca sunt necesare, nu sunt suficiente pentru combaterea eficienta a coruptiei, dupa cum sunt asteptarile societatii, mentioneaza Presedintia bulgara. Intre motive este mentionata neconformitatea substantiala a legii cu obiectivul stabilit de aceasta - combaterea eficienta a coruptiei, precum si abaterile de la principiile de baza ale Constitutiei si de la tratatele internationale la care Bulgaria este parte.
Presedintele a mai anuntat, in momentul in care noua lege anticoruptie a fost pregatita de GERB, ca aceasta nu va fi eficienta, pentru ca Comisia Anticoruptie nu va avea functii de ancheta, pentru care insista Partidul Socialist Bulgar (BSP). In proiectul de lege al BSP, care a fost respins, s-a prevazut de asemenea ca presedintele organismului anticoruptie sa fie numit de presedinte, nu se Parlament, dupa cum au adoptat legea guvernantii, potrivit Rador.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Iohannis, avertisment dur la Guvern dupa ce a promulgat Legea bugetului:
Constructia bugetului este lipsita de estimari si calcule credibile privind impactul unor masuri asumate
Bancul zilei: Răspuns la bancul de ieri
Horoscopul zilei de 4.01.2018
Mituri legate de consumul de alcool
BNR a cerut raportari si de la UDMR privind platile externe.
Directorul economic al Uniunii: "Ni s-a explicat ca este un chestionar statistic"
Badalau: E posibil ca Ministerul Apelor sa treaca la Mediu
Presedintele executiv PSD anunta posibilitatea unui guvern "mai suplu, cu ministere mai putine"
Instanta suprema decide pe 10 ianuarie cand discuta cazul lui Radu Mazare (surse)
Doina Pana, ministrul Apelor, a demisionat din guvern din motive de sanatate
E oficial: Fiscul va putea sa retina 15% din sumele recuperate.
Banii, transformati in bonusuri pentru angajati
Un nou moment tensionat intre Dragnea si Tudose.
Ce i-a cerut liderul PSD si ce i-a raspuns premierul
Noutăţi despre grupul mafiot condus de magistratul Raluca Stâncescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog