Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7790 lei
1 USD = 4.3101 lei


Număr accesări
Astăzi:
5933
De la 07 Ianuarie 2003
73341421

Bunul simţ, vinul prost şi imaginea de ţară

  • 1 June 2007, 23:00
Ce au în comun bunul simţ, vinul prost şi imaginea de ţară?
Aparent, nimic. Practic, totul.
Pe de o parte, s-ar părea că toţi oamenii de bun simţ, vorbind despre construirea unui brand naţional, au ajuns la concluzia că el trebuie să pornească dinăuntru. De la cunoaşterea şi asumarea realităţilor şi valorificarea lor într-un mod onest şi, totodată, atrăgător.
Dacă ne gândim un pic la România, ar trebui ca vinul să fie unul dintre vectorii de imagine pentru promovarea internaţională. Este o realitate că avem în plantaţie cele mai mari suprafeţe europene de soiuri franţuzeşti din afara Franţei, că suntem intre primii 5-6 producători de vin din lume. Şi nici cu consumul nu stăm prea rău.
Dar, pe de altă parte, ce-ar fi să aflăm că, daca întrebi 1.000 de “români statistici” (adică exact cei din eşantioanele sociologice sau din analizele cu privire la coşul zilnic şi nivelul de trai), cea mai mare parte nu cunosc decât trei nume de vinuri: Jidvei, Murfatlar, Cotnari. Majoritatea repondenţilor habar n-au ce reprezintă aceste nume: podgorii, case producătoare de vinuri, vinuri în sine?!
Nu e o glumă! Asemenea studii s-au făcut la cererea unora dintre producătorii de vin. Iar rezultatele au arătat chiar precum cel de mai sus. Iar continuarea este la fel de înspăimântătoare (sau hilară?!).
Hai, să zicem ca “românul statistic” nu se prea pricepe (deşi e convins de contrariu) la vinuri. Dar ce ne facem cu ospătarii? Care, daca-i întrebi ce vinuri au, îţi răspund: “Păsărica”, “Fata în iarbă”, “Bănuţii de Jidvei” sau “Goldena de Odobeşti”.
Să mai notăm că mai multe controale făcute anul trecut de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au descoperit ca între 40 si 55% dintre vinurile verificate erau falsificate (fie că nu erau din struguri, fie că erau colorate artificial sau îndulcite şi aromate cu chimicale). Între falsificatori, coloşi ai pieţei vinurilor, precum Bucium Iaşi sau Vincon Vrancea.
Nici o instituţie guvernamentală n-a încercat să le mai taie din elan, să-i oprească să mai livreze pe piaţă otrăvuri, cu sau fără denumire de origine controlată. Aaa, pe ici pe colo mici amenzi, avertismente. Bla-bla. Apă de ploaie.
Dacă la asta mai adăugăm şi că asociaţiile de producători au băgat ciocurile în pământ, precum struţii, în loc să se delimiteze public de potlogarii care strică imaginea vinului (şi a României, de presupus) şi care îmbolnăvesc populaţia, începem să avem o viziune de coşmar. Însă un coşmar extrem de real: de fapt, n-avem nici vinuri, nici imagine de ţară. Pentru că lipseşte bunul simţ.
(Cezar Ioan)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Poet, patriot şi mare român
Hram la Capela Penitenciarului
Constantinescu susţine că profesorii trăiesc mai bine datorită lui
Liceenii cer confidenţialitate şi promit că se lasă de fumat
Simpozion „Noi şi Natura”
Minor căruia i-a spart faţa unchiul unui coleg de şcoală
Accidentate pe trecerea de pietoni
Comentariu la comentarii (CXI)
(Ioan Rotundu)
Anunţ
Horoscop
Bacuri cu adolescente
Citate şi maxime din Cervantes şi alţii
Un teren de vilă, o ingineră textilistă...
3000 lei pentru câştigătorul premiului Naţional „Nicolae Iorga”
În cursele ilegale de maşini Poliţia este depăşită
Guraliuc vrea să copie modele sucevene
Câmpanu ţine lecţii de moralitate directorilor democraţi
Liberalii vor demisia lui Negrescu şi Biolan
Gheorghe Flutur zice că a fost tradus de către cei din PD
Gheorghe Flutur ne promite lecţii de guvernare PLD
Câmpanu predică-n pustiu, şefii de la Centru nu-l iau în seamă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă