Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12290
De la 07 Ianuarie 2003
87577797

CCR: Articolul din Codul de procedura penala care reglementeaza administrarea probelor in camera preliminara - neconstitutional

  • 5 December 2017, 23:00
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit marti ca solutia legislativa din Codul de procedura penala care nu permite judecatorului de camera preliminara sa administreze alte mijloace de proba in afara "oricaror inscrisuri noi prezentate" este neconstitutionala.
Potrivit unui comunicat al CCR transmis marti si citat de Agerpres, Plenul Curtii a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 345 alineatul l din Codul de procedura penala, care prevede: "La termenul stabilit conform articolului 344 alineatul 4, judecatorul de camera preliminara solutioneaza cererile si exceptiile formulate ori exceptiile ridicate din oficiu, in camera de consiliu, pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul de urmarire penala si a oricaror inscrisuri noi prezentate, ascultand concluziile partilor si ale persoanei vatamate, daca sunt prezente, precum si ale procurorului".
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in articolul 345 alineatul 1 din Codul de procedura penala, care nu permite judecatorului de camera preliminara, in solutionarea cererilor si exceptiilor formulate ori exceptiilor ridicate din oficiu, sa administreze alte mijloace de proba in afara "oricaror inscrisuri noi prezentate" este neconstitutionala", se precizeaza in comunicat.
In motivarea solutiei de admitere, arata sursa citata, Curtea a retinut ca dispozitiile articolului 345 alineatul 1 din Codul de procedura penala, astfel cum au fost modificate prin Legea numarul 75/2016, limiteaza mijloacele de proba ce pot fi administrate in procedura de camera preliminara, in vederea verificarii legalitatii administrarii probelor, doar la "inscrisurile noi prezentate", revenindu-se, in acest fel, la constatarea formala a legalitatii probelor, astfel cum s-a retinut in Decizia numarul 641 din 11 noiembrie 2014, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, numarul 887 din 5 decembrie 2014.
Totodata, Curtea a constatat ca dispozitiile articolului 345 alineatul 1 din Codul de procedura penala, astfel cum au fost modificate prin Legea numarul 75/2016, limiteaza exercitiul procesual al judecatorului de camera preliminara, independenta sa in realizarea actului de justitie, pe de o parte, si incalca dreptul la aparare si dreptul la un proces echitabil al partilor si persoanei vatamate, in componenta sa referitoare la egalitatea armelor, pe de alta parte.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 6.12.2017
Bancul zilei: Crăciun fericit!
DJTS a marcat Ziua Ibternationala a Voluntarilor
Margareta, Custodele Coroanei, declaratie catre tara dupa moartea Regelui Mihai:
Incepe un nou timp pentru Casa Regala a Romaniei. Cu aceleasi principii si sentimente ca ale tatalui meu, voi continua sa servesc interesele fundamentale ale poporul roman
Regele a murit si odata cu el se stinge si ideea de monarhie
Trupul Regelui Mihai va fi adus in tara pe data de 13 decembrie (surse)
Jean-Claude Juncker, despre Regele Mihai:
Imi amintesc cu emotie intalnirile noastre si vreau sa aduc un omagiu rolului pe care l-a jucat in promovarea intrarii Romaniei in UE
Coruptia Ucide si celelalte grupuri civice anunta suspendarea actiunilor de protest
dupa moartea Regelui Mihai
Liviu Avram, dupa ce Firea a propus ca Piata Victoria sa se numeasca Piata Regelui Mihai:
Pune intr-un conflict inutil doua simboluri ale natiunii, Regele si victoria din Razboiul de Independenta
Regele Mihai a murit
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă