Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Învăţământ
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25476
De la 07 Ianuarie 2003
122885543

CCR a devansat şedinţa finală pe 21 august la cererea lui Traian Băsescu

  • 14 August 2012, 23:00
Plenul CCR a decis sa devanseze pentru 21 august termenul la care Guvernul trebuie sa trimita listele electorale permanente. "Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, "listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv"", se arata in comunicatul transmis marti de Curtea Constitutionala.
CCR precizeaza in comunicat ca, marti, "Plenul Curtii Constitutionale a luat in discutie cererea de preschimbare a termenului de judecata stabilit pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei si confirmarea rezultatelor acestuia, cerere formulata de presedintele suspendat al Romaniei, domnul Traian Basescu, in vederea asigurarii solutionarii, cu celeritate, a cauzei cu care a fost investita Curtea Constitutionala, pentru a evita prelungirea situatiei de instabilitate politica care se rasfrange direct asupra economiei nationale".
Astfel, "in temeiul art.3, art.14 si art.50 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precum si al art.153 din Codul de procedura civila, Plenul Curtii Constitutionale a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat in cauza, de la data de 31 august 2012, la data de 21 august 2012", mentioneaza sursa citata.
De asemenea, Plenul Curtii Constitutionale a luat in discutie in sedinta de marti si scrisoarea transmisa de premierul Victor Ponta, in care acesta aprecia ca cele doua adrese transmise de CCR Guvernului 'contin solicitari diferite', Curtea hotarand, cu majoritate de voturi, ca:
"Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, 'listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv'".
"Acolo unde aceasta operatiune nu s-a executat, urmeaza a se realiza in termenul acordat de Curte", mai precizeaza CCR.
Sedinta de marti a Curtii Constitutionale s-a incheiat in jurul orei 17.30, dupa peste sapte ore de dezbateri. Potrivit comunicatului Curtii, la sedinta au participat toti membrii CCR, respectiv "Augustin Zegrean, presedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecatori".
Anterior, CCR daduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente.
Premierul Victor Ponta a transmis Curtii Constitutionale luni seara o scrisoare in care arata ca Guvernul a primit din partea acestei institutii doua adrese care contin solicitari diferite, explicand faptul ca listele electorale permanente nu se afla la Executiv, dar ca Guvernul va comunica in termen datele cerute.
Ponta: Raspunsul Guvernului catre CCR convinge oameni normali la cap, nu si exceptii prevazute de medicina
In sedinta de Guvern de marti, premierul Victor Ponta a declarat ca raspunsul transmis de Executiv Curtii Constitutionale cu privire listele electorale permanente convinge oamenii rationali si normali la cap, nu si persoane cu grave devieri de comportament si care reprezinta exceptiile prevazute de medicina, a declarat premierul Victor Ponta.
"Este un raspuns foarte simplu, care a convins pe toata lumea care vrea sa fie convinsa, nu vorbesc de persoane cu grave devieri de comportament si care oricum nu vor intelege niciodata. Eu vorbesc de oamenii normali, care au inteles foarte clar ca daca doreste Curtea Constitutionala de la noi actualizarea listelor, asta o fac primarii sub centralizarea Ministerului Administratiei si Internelor.
Daca doreau listele electorale permanente, nu le puteau obtine de la noi. Toti oamenii rationali si normali la cap au inteles lucrul asta, cu exceptiile prevazute de medicina", a spus Ponta ministrilor, la inceputul sedintei de marti a Guvernului, potrivit Mediafax.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei afirma ca premierul Victor Ponta "minte in continuare cand spune ca nu are listele electorale permanente pe baza carora s-a desfasurat referendumul", deoarece "le are, dar nu vrea sa le dea Curtii Constitutionale".
Ea precizeaza ca, potrivit articolului 5 din Hotararea de Guvern nr. 682 din 7 iulie 2012, adoptata de Guvernul Ponta, "Ministerul Internelor si Administratiei, prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, selecteaza si prelucreaza datele privind cetatenii cu drept de vot, tipareste si pune la dispozitia primarilor listele electorale permanente actualizate, in doua exemplare, si copii de pe acestea, in trei exemplare".
"Ministerul Internelor si Administratiei are aceste liste, pe care le-a trimis Biroului Electoral Central si primariilor. MAI este in Guvern, in subordinea lui Ponta, deci Ponta are aceste liste si nu vrea sa le trimita Curtii", spune Macovei intr-o declaratie trimisa presei.
Tot marti, CCR a decis ca judecatorul Stefan Minea era indreptatit sa transmita rectificarea la Monitorul Oficial in privinta motivarii Curtii pe referendumul din 29 iulie, intrucat acesta era atat judecator raportor, cat si judecator de serviciu, au declarat surse oficiale.
De asemenea, in sedinta de marti s-a discutat despre modul in care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui, printr-un vot al majoritatii simple a plenului celor noua judecatori sau printr-un vot de doua treimi. Deocamdata, nu se stie daca judecatorii CCR au luat vreo decizie in aceasta privinta.
In 6 august, Curtea a transmis o erata, cerand Monitorului Oficial sa indrepte eroarea materiala aparuta in decizia pe care o luase in 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.
Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a precizat ca a solicitat Executivului listele electorale permanente, conforme dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Concret, CCR a invocat textele legale potrivit carora listele electorale permanente cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv.
Erata solicitata de conducerea CCR a generat ample discutii, inclusiv in interiorul Curtii, trei judecatori declarandu-se deranjati de faptul ca nu au fost consultati.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Început de an şcolar american
Timoşenko de Pleşcoi
Ioan Rotundu
Bărbat înecat în iazul Bulhace, recuperat de pompieri
Programul de lucru la Nova Apaserv
Sistare apă caldă
Ministerul Finanţelor n-a aprobat premierea olimpicilor la matematică
USL vrea să stopeze publicarea stenogramelor în presă
Ion Iliescu s-a simţit deranjat de sosirea subsecretarului de stat al SUA la Bucureşti
Seful misiunii FMI majorează preţul gazelor cu 5% pentru populaţie
Philip Gordon vorbeşte despre fraude „de amploare” la referendum
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog