Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
62581
De la 07 Ianuarie 2003
77812572

CCR taie din avântul luat de Ponta şi Antonescu în demiterea lui Băsescu

  • Decizie in unanimitate favorabila lui Traian Basescu:
  • 9 July 2012, 23:00
Curtea Constitutionala a decis marti in unanimitate ca Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente", arata CCR, intr-un comunicat.
Pe scurt, decizia de astazi a Curtii Constitutionala spune ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este validat doar daca jumatate plus unul din toti cetatenii de pe listele electorale, adica jumatate plus unul din aproximativ 18 milioane. Avind in vederele ratele de participare la alegerile anterioare (in scadere) si faptul ca referendumul va avea loc in plina vacanta de vara, decizia CCR ar putea duce la invalidarea referendumului din cauza participarii la vot sub pragul de 50%+1. (Vezi aici demonstratia)
Reamintim ca la precedentul referendum de demitere a presedintelui, in 2007, pe listele electorale permanente erau inscrise 18.301.309 persoane, din care au participat la vot 8.135.272 persoane (adica 44,45%), referendumul fiind invalidat indiferent de rezultatul votului efectiv. (Sursa: Autoritatea Electorala Permanenta)
UPDATE 14.24: Decizia CCR se aplica proiectului de lege votat in Parlament si contestat la CCR de PDL. In vigoare mai este insa si o Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Ponta pe aceeasi tema, adica stabileste ca presedintele poate fi demis cu majoritatea celor prezenti. Nu e clar in acest moment, pina la publicarea motivarii CCR, daca si aceasta ordonanta de Urgenta este invalidata de decizia de astazi a CCR.
UPDATE 14.42: Toni Grebla (PSD): Guvernul ar trebui sa modifice OUG si sa o puna in acord cu decizia CCR. Listele electorale ar trebui revizuite conform rezultatelor preliminare ale recensamintului din 2011 (declaratie la Realitatea TV) UPDATE 14.43: Romania Libera a demonstrat luni ca CCR poate invalida Ordonanta de Urgenta care copiaza practic proiectul legislativ declarat neconstitutional.
E vorba de doua decizii, date chiar de CCR, in 2011, care-i permit Curtii sa faca acest lucru. Ambele arata ca - potrivit Romania Libera - continutul unui text de lege declarat neconstitutional, copiat in alt act normativ (inclusiv ordonanta de urgenta), atrage dupa sine extinderea controlului Curtii Constitutionale si asupra ultimului act si declararea acestuia ca neconstitutional.
Comunitatul OFICIAL al Curtii Constitutionale de marti, 10 iulie:
În ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 71 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Week-end fericit
Horoscop
Guvernul canadian urmăreşte îndeaproape procedura destituirii preşedintelui român
Contribuţiile la sănătate plătite de angajatori vor creste
prevede noul proiect al legii sănătăţii
România, în unghiul mort al UE (Financial Times)
În căutarea vinovatului
Ioan Rotundu
Departamentul de Stat al SUA preocupat de evenimentele din Romania
şi Comisia Europeana este ingrijorata
Victor Ponta: Nu Angela Merkel o să voteze pe 29 iulie
Angela Merkel consideră "inacceptabilă" procedura de destituire a lui Traian Băsescu,
Ţurcanu vrea să transforme centrele de plasament în ferme zootehnice
Liberalul Viorel Grigoraş: „Dictatura USL nu există”
Ţurcanu îl pune la punct pe duşmanul florilor Portariuc
el vrea flori la toate instituţiile subordonate CJ
O botoşăneancă a dispărut fără urmă
după ce a fugit de acasă pentru că voia să se mărite
Nu-l ajută mintea!
Ioan Rotundu
Sănătate: Salariile nu mai sunt plafonate dar vor suferi pacienţii
Botoşani: Peste 1000 de contestaţii la Bac
IŞJ Botoşani: Generala Huncă face planuri de Bac pentru la anul
Majorare la plata contribuţiei la sănătate, ascunsă într-un proiect de act normativ
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă