Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
21960
De la 07 Ianuarie 2003
78528895

CNN se bagă în seamă (mintind despre Romania)

  • 8 February 2011, 23:00
România - centru global al traficului de persoane" - este titlul CNN semnat de profesorul David Batstone din San Francisco, din seara asta. Puternic titlul. Cum CNN se ocupă cu undele de şoc înainte de vreun gest mai important politic, e de luat în seamă, ne place sau nu. Materialul, de o pagină, arată că România este o locaţie strategică pentru traficul de persoane din toată lumea.
Batsone spune negru pe alb că "România este un centru ("hot spot") al sclaviei moderne". Ne indică faptul că poliţia din România este coruptibilă, cetăţenii români fiind ei înşişi victime ale traficului. Echipa lui Batstone, cu organizaţia Not For Sale, a intervenit de 140 de ori anul trecut în situaţii de trafic de persoane în România. Nu se spune exact pentru ce, dar putem deduce din alte părţi ale textului, pentru a asigura asistenţă juridică, psihologică, găzduire, relocalizare.
Agenţia Română care se ocupă cu Traficul de Persoane este serios subfinanţată şi, în consecinţă, nu poate să-şi deruleze programele de combatere a traficului şi de asistenţă a persoanelor astfel abuzate. Justiţia din România, arată materialul publicat de CNN, nu tratează coerent şi rapid cazurile de trafic de persoane. De asemenea, România nu are infrastructura necesară tratării în ansamblu a fenomenului. Acum:
- informaţiile lui Batsone sunt predominant indirecte, provin din corelaţii ale informaţiilor culese de la Departamentul de Stat pentru Trafic de Persoane din SUA şi de la ONG-ul Scarlet Cord (?) care analizează abuzaţii din Olanda ("principala mea sursă din teren a fost Scarlet Cord, un ONG care are relaţii cu cei care se prostituează în Olanda, din 1987"). sursele sale directe sunt observaţii personale, pe care le ilustrează printr-un exemplu confuz, cu cazul unui libanez care a păcălit 13 persoane din Honduras să vină în România, chipurile pentru locuri de muncă.
Din exemplu nu rezultă decât că justiţia română ar fi tratat "nefavorabil" victimele (?), deşi se spune că acestea tocmai au fost repatriate. Vinovatul este încă închis, deşi nu a fost judecat. Neclar. Cu atât mai neclar cu cât experienţa personală din exemplul citat decurge dintr-o relatare pe care i-au făcut-o ... autorităţile române.
Lipsa de resurse, de care vorbeşte materialul, trece cu vederea contextul: Guvernul Boc a făcut restructurarea bugetară împreună cu FMI, instituţie condusă de un francez, unde SUA este printre principalii contributori, atât financiari, cât mai ales din punctul de vedere al paradigmei de operare.
Corupţia poliţiei? Da, e o problemă. Dar Hollyowood-ul ar intra în pană fără un asemenea subiect, la ei acasă.
- Batstone spune că 75% din prostituţia din Olanda vine din Ungaria, Bulgaria şi ... România. Deci, nu doar din România.
- din material deducem indirect că Olanda este marele consumator al persoanelor traficate. Nu se spune nimic despre Spania, Italia - alte mari consumatoare de forţă de muncă neremunerată sau subremunerată din Est. Nu trebuie decât să inversăm discuţia, s-o punem în termeni comerciali: dacă n-ar exista cerere ... Dar atunci, tot materialul lui Batstone ar rămâne fără miză. Adică fără România. Concluzie.
Concluzia foarte dramatică, agresivă, privind România, corelată cu lipsa unui argument coerent, contextualizat, ne trimite direct în zona unui material manipulativ. Cum SUA nu mai acţionează de ceva vreme ca o entitate unitară în politica externă, dar CNN este portavocea în spaţiul public a intereselor externe americane putem să înţelegem că, factori de putere din SUA doresc discreditarea poziţiei României în chestiunea siguranţei frontierelor sale.
Vectori de influenţă marcanţi ai puterii SUA sunt penetraţi, ei înşişi, de interese care slăbesc relaţiile acestui stat cu prietenii ei de la Marea Neagră. SUA intervine, cvasioficial, în disputa franco-română privind frontierele UE. Cum disputa franco(germano)-română trimite, de fapt, la problema de fond a unei Europe cu două etaje: una a marilor puteri, care pot şi fac ce vor, cealaltă, a periferiei, care intră în UE subordonându-se acestora, rezultă că aceste forţe din SUA susţin fragmentarea conceptului unificat al Europei, proces al cărui vector vizibil este preşedintele Franţei, Sarkozy - odată cu expulzarea romilor, cetăţeni ai Europei, din Franţa verii anului 2010.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


ICCJ a respins recursul poliţiştilor de frontieră de la Siret
Arestările de la frontiere sunt un semn bun
Acţiunile de la vămi se datorează unui plan întocmit de mine
Mai ticăloşi ca ticăloşii
Ioan Rotundu
S-a chiulit pe rupte de la ore în primul semestru
Pentru profesori anul 2011 semne rele are
A scăzut drastic numărul solicitanţilor de susţinere socială
Maidanezii de prisos arşi în crematoriul de la Protan
pe sume destul de costisitoare
Un chiulangiu de la Primărie s-a trezit poliţist local
Albă ca zăpada şi Shrek vin la Muzeul Judeţean
Botoşănenii sunt chemaţi astăzi la dezbaterea bugetului municipal pe 2011
Ce fac liderii politici când nu-i vede nimeni?
Al doilea conflict pe faţă în USL
Un spital din Baden-Baden va fi locul unde se va retrage Hosni Mubarak
Şef de tură la Vama Moraviţa - fost candidat PSD la primăria Nadlac- dat in urmărire generală
Deputaţii au respins solicitarea DNA de arestare a lui Dan Pasat (PDL)
Comisia de sănătate din Senat a aprobat coplata in sistemul de sănătate
În comparaţie cu regimul Băsescu, Uniunea Social Liberală este imaculată
Absenteismul ca rău - cazul Dan Pasat
Adrian Năstase despre votul in cazul Pasat
Mii de pachete de ţigări superioare confiscate de poliţiştii din Flămânzi
Caricatura zilei: Vedeniile lui Băsescu
Bancul zilei: Greşelile doctorului
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă