Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24920
De la 07 Ianuarie 2003
122884987
COMUNICAT DE PRESĂ

Nimeni nu a verificat niciodată cheltuirea banilor publici

  • încasați din aplicarea timbrului literar
  • 12 April 2019, 14:33
Senatorul USR Dan Lungu a solicitat lămuriri Ministerului Culturii și Identității Național în privința cheltuirii banilor publici încasați de către organizațiile de creatori, din aplicarea timbrelor literare, cinematografice, teatrale, muzicale, folclorice, ale artelor plastice, arhitecturii și de divertisment, în ultimii cinci ani. În răspunsul primit din partea Ministrului Culturii, acesta menționează că nu au existat până în prezent rapoarte ale acestor cheltuieli și nici împuterniciți ai Ministerului care să verifice cheltuirea acestor bani. Totodată însă acesta promite că lucrurile se vor schimba, situația cheltuielilor urmând să fie analizată în cel mai scurt timp.
Într-o solicitare pentru informații de interes public trimisă în cursul lunii trecute,Senatorul Dan Lungu i-a cerut Ministrului Culturii, Valer-Daniel Breaz, copii ale tuturor rapoartelor de verificare ale sumelor încasate de către organizațiile de creatori din aplicarea timbrelor literare, cinematografice, teatrale, muzicale, folclorice, al artelor plastice, al arhitecturii și de divertismentși copii după documentele din care rezultă modul de cheltuire a acestora, în cursul anilor 2014 - 2018.
Solicitarea lui a fost realizată în conformitate cu alin (3) introdus în Art. 7 al Legii nr. 35/1994, prin Ordonanța nr. 123 din 31 august 2000, pentru modificarea și completarea Legii anterior menționate, alineat care prevede faptul că împuterniciţii Ministerului Culturii vor verifica utilizarea sumelor încasate de organizaţiile de creatori din aplicarea timbrelor.„Apreciem transparența de care dă dovadă actualul Ministru al Culturii, care răspunde la solicitările noastre, trimițându-ne documentele cerute și asigurându-ne de sprijinul său. Aceste demersuri, de reconstituire a traseului banilor publici, cred că sunt unele esențiale pentru respectarea unei transparențe care să ne facă să înțelegem ce anume se întâmplă cu banii noștri, care sunt, concret, proiectele sau acțiunile pe care, cu toții, le sprijinim odată cu plătirea acestui timbru, precum și care este impactul acestor activități”, a declarat Dan Lungu, Senator USR.
„În prezent, nu au fost desemnați împuterniciți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale care să verifice modul de utilizare a sumelor încasate de către organizațiile de creatori din aplicarea timbrelor menționate mai sus. Vă asigurăm însă că situația urmează să fie analizată în perioada următoare”, a menționat Ministrul Culturii în răspunsul său. Acesta a mai precizat, totodată, și faptul că deși împuterniciții Ministerului Culturii sunt cei care trebuie să verifice felul în care acești bani sunt cheltuiți, abilitate să întreprindă măsuri de control și să aplice sancțiuni în cazul unor abateri,conform legii, sunt organele de specialitate ale Ministerului Finanțelor Publice.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
LLumea lu' Rotundu: Monumente în paragină
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 5.04.2019
Horoscopul săptămânii 8 - 14.04.2019â
PNL vrea să-i ia lui Dragnea colacul de salvare de la CCR:
Ioan Rotundu liberalii cer o amânare a deciziei privind completurile specializate / Răspunsul Curții Constituționale
Polițist din Vaslui, obligat de instanță să plătească daune morale unui hoț prins în flagrant
Planul PSD ca să scape de Tudorel Toader
și să-l lase pe Ioannis fără spațiu de manevră. Trei mutări strategice pregătite de social-democrați
În judeţul Botoşani, serviciile Telekom la pământ… la propriu
Ioan Rotundu
Ziua în care Raluca Stâncescu îşi va primi pedeapsa pe măsura faptelor
Ioan Rotundu
Legea prinde putere şi asupra faimosului poliţist Gorgan
Ioan Rotundu
Nepotul senatorului Şoptică, unul dintre tâlhari care au prădat-o pe Diaconu
ANUNŢ - concurs angajare Primăria Ibăneşti
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 12.04.2019
Lumea lu’ Rotundu în febra pregătirilor pentru Italia
Ioan Rotundu
Rodul creaţiei artistice a maestrului sticlar Bordeianu va ajunge în Italia
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog