Distribuția pe orizontal㠖 soluția pentru o factură scăzută la încălzire

• 11 November 2013, 23:00

11.11.2013

Distribuția pe orizontal㠖 soluția pentru o factură scăzută la încălzire

Ce este distribuția pe orizontală?

Distribuția pe orizontală se realizează prin montarea unor noi coloane pe scara blocului, cu racorduri individuale, robinete de izolare şi contoare de energie termică pentru fiecare apartament (asemănător cu instalațiile de gaz individuale). În interiorul locuinţei, instalaţiile de încălzire sunt identice cu cele utilizate de posesorii centralelor termice. Fiecare apartament este contorizat separat, astfel încât clienții îşi gestionează singuri consumul şi valoarea facturii de încălzire. Noua instalație este realizată din polipropilenă, cu o rată mică de transfer termic spre exterior, fiind izolată suplimentar cu componente flexibile speciale pentru reducerea la minimum a pierderilor de energie termică.

Care sunt avantajele?

Principalul avantaj este acela că factura de energie termică a fiecărui consumator scade, în unele cazuri chiar și la o treime față de valorile anterioare. Scăderea este determinată în primul rând de dispariția pierderilor din subsol și de pe coloanele vechi de încălzire. Proprietarii își gestionează singuri consumul de energie termică și astfel se elimină risipa. Pentru fiecare apartament se facturează consumul exact și nu mai există posibilitatea ca cineva să plătească un consum nedeclarat al altui vecin. Valoarea facturii este influențată substanțial și de izolația exterioară a imobilului.

Cât costă?

Realizarea instalației de distribuție pe orizontală costa mai puțin de jumătate din valoarea unei investiții într-o centrală termică și se amortizează, doar din diferența de preț, în doi sau trei ani, adică de trei ori mai repede. Totodată, durata de viață a unei astfel de instalații este cu mult mai mare decât a unei centrale pe gaz și nici nu are nevoie de verificări periodice obligatorii, autorizări speciale sau lucrări de service.

Ce spun consumatorii?

„Deși stau iarna în casă cu mânecă scurtă, plătesc la încălzire de trei ori mai puțin decât înainte. Când am avut inițiativa să facem pe scară instalație cu distribuție pe orizontală, au fost doi vecini care au avut suspiciuni și chiar mi-au vorbit foarte urât. Ulterior, când au constatat că sistemul este foarte avantajos, și-au cerut scuze. Alți doi erau debranșați și intenționau să-și monteze centrale pe gaz, dar când au văzut facturile noastre au renuțat și s-au branșat și ei la instalația centralizată. Locatarii de la scările alăturate sunt acum foarte interesați să-și facă și ei asemenea sisteme de alimentare cu agent termic” , a declarat un proprietar de apartament dintr-un bloc situat pe Aleea Dimitrie Brânză.

„Cert e că am scăpat de stresul facturii la încălzire. Dacă ar ști cât e de bine, toată lumea și-ar face instalație din asta. Eu, de când am trecut pe noul sistem, nu am plătit niciodată mai mult de 100 de lei și am căldură câtă vreau”, a declarat o altă proprietară dintr-un bloc situat în strada Vârnav.

Un exemplu edificator poate fi cel al unui bloc situat pe Strada Gării, unde toți locatarii, inclusiv nouă dintre cei care în acest moment dețin centrale pe gaz, au strâns bani și își fac instalație de distribuție pe orizontală a agentului termic din rețeaua centralizată. Aceștia din urmă motivează că centralele lor sunt la limita duratei de viață și nu mai doresc să-și cumpere altele. Asta cu atât mai mult cu cât s-au convins că, folosind noul sistem, vor ajunge să plătească mai puțin pentru încălzire decât în prezent.

În municipul Botoșani există în acest moment 14 scări de bloc cu instalații de distribuție pe orizontală pentru încălzire și apă caldă menajeră.

Biroul marketing-comunicare
SC Modern Calor SA
www.moderncalor.ro

Bancul zilei: Superioritatea ginecologului