Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4569
De la 07 Ianuarie 2003
123138309
pnl
COMUNICAT DE PRESĂ

Interpelările parlamentarilor adresate miniștrilor României, rămase fără răspunsuri

  • 17 April 2019, 23:25
Senatorul USR Dan Lungu a atras atenția Ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, asupra faptului că numeroase întrebări și interpelări pe care le-a adresat miniștrilor sau altor persoane care conduc instituțiile administrației publice au rămas, de multă vreme, fără răspunsuri. Deși conform prevederilor legale, solicitările deputaților și senatorilor trebuie să primească răspunsuri în cel mult două săptămâni din ziua înregistrării lor, senatorul Dan Lungu are depuse întrebări cu răspunsuri restante, care datează încă din luna februarie a anului trecut.
Această formă de exercitare a controlului parlamentar este reglementată detaliat atât în Constituția României, cât și în Regulamentul Senatului. Potrivit Art. 111, alin (1) din Constituție, „Guvernul și fiecare dintre membrii săi au obligația să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputați sau senatori, în condițiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului”.
Prin urmare, în Regulamentul Senatului este precizat faptul că, în cazul întrebărilor, „cei întrebați, dacă sunt prezenți, au obligația să răspundă imediat la fiecare întrebare sau vor declara că prezintă răspunsul în zilele următoare, indicând data”, iar în cazul interpelărilor, „Guvernul și fiecare dintre membrii săi sunt obligați să răspundă, în cel mult două săptămâni”, numai în cazul unor excepții, Senatul acordând celor interpelați un nou termen.
„Faptul că există interpelări încă din luna februarie a anului 2018 care au rămas fără răspuns arată disprețul reprezentanților guvernului față de acest mijloc control parlamentar și față de cetățenii pe care îi reprezentăm. Sper ca măcar domnul Ministru pentru Relația cu Parlamentul să respecte termenul specificat în Regulament și să ne răspundă cum anume va gestiona situația aceasta, întrucât solicitările mele au fost, la momentul respectiv, unele pertinente, ale căror răspunsuri ar fi fost de mare interes atât pentru mine, cât și pentru cetățeni. Nu sunt singurul parlamentar care pățește asta, e o practică curentă a actualului Guvern”, a menționat Senatorul Dan Lungu.
Printre întrebările rămase fără răspuns se numără, în prezent, o întrebare adresată Secretarului de stat la Departamentul Identitate Național㠖 România Centenară, referitoare la numărul proiectelor din Iași care au primit finanțare în cursul anului trecut, odată cu aniversarea Centenarului, și sumele alocate fiecărui proiect în parte, o întrebare adresată Prim-Ministrului României în urma unor sesizări primite la cabinetul parlamentar privind imposibilitatea de a participa la inițierea unui referendum a cetățenilor români din străinătate cu drept de vot sau întrebări adresate Ministrului Culturii și Identității Naționale. Acestea din urmă fac referire, în principiu, la cheltuirea banilor publici în cultură sau la componența comisiei de stabilire a titlurilor și abonamentelor revistelor propuse pentru achiziție.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


RSBancul săptămânii
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 15 - 21.04.2019â
Rodul creaţiei artistice a maestrului sticlar Bordeianu va ajunge în Italia
Ioan Rotundu
Lumea lu’ Rotundu în febra pregătirilor pentru Italia
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 12.04.2019
Dănuţ Huţu vrea să intr4e într-o grupare elitistă. Pentru ce merite?
Ioan Rotundu
ANUNŢ - concurs angajare Primăria Ibăneşti
Procesul în care Vâlcov este judecat pentru trafic de influență și spălare de bani a fost amânat pentru 11 iunie
Cine ar putea să-l înlocuiască pe Toader la ministerul Justiției:
Eugen Nicolicea, Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae, pe lista scurtă - surse
Expozitie de jucarii la Dorohoi
Când Dragnea minte (ce supriză!)
Secretele din CV-ul lui Eugen Nicolicea, susținut de PSD pentru Justiție:
unde a făcut Facultatea de Drept și cum a obținut certificatul de revoluționar
Emilia Șercan, jurnalist: Am fost amenințată cu moartea
Dinamica economică: Târg de produse tradiţionale
Chemat să pângărească pământul sfinţit de Eminescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog