SOCIAŢIA PRO EST din Piatra Neamţ lansează proiectul “Metode moderne de ocupare pentru persoane neocupate”, finanţat de Uniunea Europeană prin „Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”, Axa Prioritară 5 ”Promovarea măsurilor active de ocupare” Domeniul Major de Intervenţie 5.1 „ Dezvoltarea şi implementarea măsurilor ative de ocupare”. Proiectul este derulat în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani, SC FED CONSULT SRL- furnizor autorizat de formare profesională şi „SPEHA FRESIA” – instituţie specializată în training şi cercetare socio-economică din Italia.
Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 22 luni, începând cu octombrie 2010, în Regiunea N-E , Judeţul Botoşani.
Proiectul îşi propune ca obiectiv general promovarea de măsuri şi metode moderne de ocupare pentru atragerea, menţinerea şi integrarea activă a persoanelor neocupate pe o piaţa muncii modernă şi competitivă.
Activităţile derulate în cadrul proiectului vor conduce la reducerea şomajului de lungă durată prin furnizarea serviciilor de informare-consiliere, mediere şi formare profesională cu integrarea activă a grupului ţintă pe piaţa muncii;
Dezvoltarea competenţelor prin formarea profesională a grupului ţintă va conduce la creşterea gradului de integrare profesională şi ocupaţională, implicit îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi creşterea nivelului de trai în Judeţul Botoşani;
Dezvoltarea mediului antreprenorial prin formare profesională, consultanţă şi asistenţă antreprenorială. Prin intermediul proiectului grupul ţintă va fi conştientizat, instruit şi specializat, va şti să organizeze afacerea , să respecte legislaţia în vigoare , să aplice metode şi tehnici de marketing şi management. Grupul ţintă vizat de proiect este format din 200 de persoane (30% femei şi 15% persoane peste 45 de ani) din care 17 şomeri tineri şi adulţi de scurtă şi lungă durată; 30 persoane inactive şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din zonele urbane şi rurale ale judeţului Botoşani.
Necesitatea proiectului a survenit ca urmare a identificării nevoilor specifice privind dezvoltarea măsurilor active de ocupare; facilitarea accesului la educaţie şi formare; promovarea culturii antreprenoriale.
Îndeplinirea obiectivelor propuse se va realiza prin activităţi precum: Furnizarea serviciilor de informare-consiliere profesională personalizate, incluzând aspecte privind egalitatea de şanse şi de gen, pentru 200 persoane din Judeţul Botoşani, prin întocmirea dosarelor individuale de consiliere.
Servicii de FPC modernă pentru 120 persoane fără loc de muncă, în funcţie de cerinţele identificate pe piaţa muncii şi corelate cu furnizarea serviciilor de ocupare, prin organizarea a 6 cursuri de formare profesională.
Servicii de consultanţă şi asistenţă antreprenorială pentru 80 de persoane, cu furnizarea de servicii de formare în Competenţe Antreprenoriale pentru 40 persoane; organizarea unui workshop de Dezvoltare a Resurselor Umane prin Antreprenoriat, cu participarea expertului transnaţional.
Servicii de mediere a muncii, inclusiv prin utilizarea TIC, cu aplicarea de bune practici europene, elaborarea a 120 de planuri individuale de mediere şi plasarea în muncă a minim 11% persoane formate profesional.
Acţiuni şi intervenţii transnaţionale cu organizarea a 3 vizite de lucru şi dezvoltarea a 3 studii transnaţionale comparative în domeniul ocupării şi antreprenoriatului pentru incluziunea şi ocuparea şomerilor de lungă durată.
Conferinţa de lansare va avea loc în data de 27.10.2010 începând cu ora 11.00 la sediul AJOFM Botoşani.
Persoana de contact:
GOIA FLORINA
Funcţia în proiect: Manager tehnic
Tel/ Fax: 0233/234325