Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
690
De la 07 Ianuarie 2003
95410428

CSM cerceteaza disciplinar trei judecatori pentru tergiversarea dosarelor de coruptie

  • Un alt judecator a fost sanctionat pentru ca intarzie solutionarea cauzelor
  • 25 June 2014, 23:00
Dosarele care zac in instante Consiliul Superior al Magistraturi (CSM) a decis declansarea cercetarii disciplinare in cazul a trei judecatori care au inregistrat intarzieri in solutionarea unor dosare de mare coruptie. In plus, CSM a dispus sanctionarea disciplinara a unei judecatoare de la Tribunalul Bistrita-Nasaud pentru ca ar fi intarziat nejustificat solutionarea unor dosare.
Potrivit unui comunicat al CSM, doi dintre magistrati sunt de la judecatorii iar unul de la tribunal, dar numele lor nu au fost precizate.
Decizia a fost luata de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce au fost dezbatute rapoartele Inspectiei Judiciare referitoare la respectarea dispozitiilor privind monitorizarea dosarelor mai vechi, precum si a dosarelor de mare coruptie, relateaza Agerpres.
Pe langa aceste cercetari, CSM a luat si masura santionarii disciplinare a judecatoarei Daniella Berbecariu de la Tribunalul Bistrita-Nasaud pentru intarzierea repetata a unor dosare. Judecatoarea a primit un "avertisment" de la CSM pentru "modalitatea defectuoasa de instrumentare a cauzelor (...) si stabilirea unor termene de judecata la intervale mari de timp, au dus la amanarea nejustificata a solutionarii cauzelor respective".
Marile dosare de coruptie care treneaza in salile de judecata
Criteriile de selectie pentru stabilirea '"arii coruptii" au fost: persoane ce ocupa functii de demnitate publica - parlamentari, ministri, secretari de stat, conducatori ai autoritatilor administrative centrale, prefecti, consilieri judeteni/presedinti de consilii judetene etc. - si, pe de alta parte, aspecte de natura pecuniara - valoarea prejudiciului creat de minim 50.000 lei, potrivit informatiilor transmise de CSM.
CSM a constatat o crestere a numarului de dosare inregistrate la instantele judecatoresti, dar si o accelerare a ritmului de solutionare, urmare a demersurilor conjugate ale instantelor, Inspectiei Judiciare si Sectiei pentru judecatori, in ce priveste monitorizarea fiecarui dosar pe termene de judecata.
Astfel, de la 162 cauze inregistrate in anul 2012, numarul de dosare a crescut la 241 in anul 2013, 23 cauze fiind mai vechi de 5 ani, 95 intre 1-5 ani si 123 de cauze sub un an. La sfarsitul anului 2013, pe rolul curtilor de apel, s-au inregistrat cresteri semnificative: Curtea de Apel Bucuresti - de la 52 la 98, Curtea de Apel Constanta - de la 7 la 16 si Curtea de Apel Timisoara - de la 7 la 11.
Totodata, au fost inregistrate scaderi semnificative ale dosarelor inregistrate la Curtea de Apel Bacau - de la 12 dosare la 7 si Curtea de Apel Oradea - de la 6 dosare la 3. In anul 2013 au fost pronuntate 66 de hotarari definitive in dosare de mare coruptie. Este de mentionat ca instantele care au aplicat modelul de management al dosarului implementat de Inalta Curte de Casatie si Justitie au avut o mai mare eficienta. La sfarsitul anului 2013, ICCJ avea pe rol 42 de dosare de mare coruptie din care 9 inregistrate in semestrul II al anului, solutionand un numar de 11 dintre acestea.
127 de dosare de mare coruptie mai vechi de 10 ani, in 2013
S-a apreciat ca, dat fiind gradul de dificultate al acestor cauze, ritmul de solutionare este adecvat, 51% fiind dosare avand vechime mai mica de 1 an iar 31,4% de dosare o vechime intre 1 si 5 ani.
Cu toate acestea, intrucat numarul dosarelor mai vechi de 5 ani este in crestere, se impune o monitorizare mai atenta a acestora cu precadere la instantele din raza Curtii de Apel Targu Mures si Curtii de Apel Cluj.
Pe rolul instantei supreme, doua dosare sunt cu o vechime mai mare de 5 ani de la inregistrarea in sistem.
Analiza datelor statistice privind monitorizarea dosarelor mai vechi de 10 ani, releva o tendinta de crestere a acestora, de la 79 in anul 2012, la 127 in anul 2013. La Curtile de Apel Alba-Iulia, Cluj si Targu Mures s-a inregistrat o crestere semnificativa.
Totodata, determinandu-se etiologia influentarii temporizarii judecatii, au fost constatate ca relevante cauzele legate de suspendarea pe perioade lungi si repetate a judecatii dosarelor, sau exercitarea repetata a cailor de atac, de multe ori inadmisibile. Alaturi de acestea s-a constatat, uneori, si un management defectuos al cauzei.
Atat pentru dosarele de mare coruptie, cat si referitor la dosarele mai vechi de 10 ani pe rolul instantelor, Sectia pentru judecatori a dispus mai multe masuri: stabilirea unui plan de actiune atat cu privire la dosarele mai vechi de 10 ani, de la data inregistrarii in sistemul instantelor judecatoresti, precum si a dosarelor de mare coruptie a caror durata este mai mare de 5 ani de la data inregistrarii in sistemul informatic al instantelor judecatoresti si comunicarea acestuia Inspectiei Judiciare la o data care va fi stabilita ulterior; implementarea masurilor dispuse de catre conducerile instantelor pentru instituirea procedurilor de lucru specifice in vederea eficientizarii actului de justitie si comunicarea aplicarii lor efective Inspectiei Judiciare la o data care va fi stabilita ulterior; stabilirea de catre fiecare judecator a unei agende de lucru referitoare la controlul si gestionarea propriului volum de dosare, urmarind prioritizarea solutionarii cauzelor prin raportare la criteriul legal al vechimii acestora; reanalizarea planurilor tematice ale sedintelor de formare profesionala din perspectiva dispozitiilor legale si regulamentare, in scopul constientizarii si al responsabilizarii de catre judecatori a aplicarii dispozitiilor referitoare la solutionarea cu celeritate a acestor cauze.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dialog în noaptea nunţii
Horoscopul zilei
PSD si PPDD au incheiat un protocol de colaborare parlamentara si locala
Parlamentul a trimis declaratia privind demisia lui Traian Basescu membrilor Consiliului European
Legea cu incompatibilitatile se refera si la Iohannis, care acum poate candida
Presedintele a primit informatii din partea serviciilor cu privire la cazul Bercea
Confiscarea extinsa nu se aplica bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii 63/2012
Site-ul oficial de la Wimbledon: "Simona Halep se misca cu gratie, loveste cu precizie si nu tipa"
Laura Codruta Kovesi a dat in judecata Antena 3, pe Mihai Gadea si alti patru jurnalisti si analisti
ea cere daune de 1 milion de lei. Kovesi anunta ca va dona banii in scopuri caritabile
PNL si PDL cer vot public la solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a parlamentarilor
Formațiile de la Botoșani au arătat dobrogenilor muzică populară adevărată
Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă "Prezent şi Viitor în Siguranţă"
Proba de matematică la Evaluarea Națională, fără incidente la Botoșani
Ministrul Aurelia Cristea și-a amânat vizita la Botoșani
Subprefectul Ţigănucă vrea ca instituţiile să ne trateze cu apă şi scaune de stat
Fostul deputat PDL Dragos Iftime, condamnat la sase ani de inchisoare cu executare
Botoşani: Faptele din spatele declaraţiilor primarului Ovidiu Portariuc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă