Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3721
De la 07 Ianuarie 2003
123137461
pnl

Cadastrul, călăul puterii care te execută fără drept de apel

  • 25 June 2007, 23:00
Despre bătaia de joc adusă cetăţeanului de rând de către funcţionarii din cadrul Oficiului de Cadastru Botoşani şi specialiştii autorizaţi, care roiesc în jurul Oficiului precum albinele la stup, au mai ajuns informaţii pe la redacţia noastră. Ieri, însă, ne-a fost dat să asistăm pe viu o persoană care ne-a invitat să fim părtaşi la această bătaie de joc, oferită din plin de către instituţia condusă de ing. Dumitru Istrati (foto). Persoana în cauză umblă de mai bine de 30 de zile să intabuleze o casă şi terenul aferent.
De la Oficiu, un anume funcţionar Clapon l-a îndrumat spre persoana abilitată să-i întocmească documentaţia premergătoare intabulării. Iar persoana recomandată, ca din întâmplare, era chiar fratele funcţionarului ce-şi are biroul la ultimul etaj al clădirii în care funcţionează în prezent buclucaşa instituţie.
Părţile s-au cunoscut între ele, proprietarul casei şi al terenului a luat act de ce documente trebuie să pregătească şi s-a pus pe treabă. Aşa a aflat că dreptul de proprietate asupra unui imobil şi a terenului aferent îl poţi dovedi cu contractul de vânzare-cumpărare sau cu autorizaţia de construcţie. Ambele documente sunt valabile numai dacă sunt şi legalizate. Interesant este că la autorizaţie trebuie să ai şi avizele cerute pentru construcţia imobilului, printre care cel al E.ON şi, curios, cel de la Societatea Apa Grup SA. Nimeni nu a putut oferi o explicaţie de ce cere primăria avizul celor de la APA, dacă tu locuieşti la ţară şi prin sat nu trece nici ţipenie de conductă de apă. Mai mult, se întâmplă să ai propria fântână, cum este ceva normal prin mediul rural. Dar avizul rămâne aviz, iar de nu-l ai, ţi se aruncă hârtiile de pe biroul specialistului, dacă n-ai fost tu inspirat să le strângi în grabă.
Tot de la primărie mai trebuie şi o adeverinţă fiscală, că nu eşti restant la plata impozitelor şi taxelor. Urmează copie legalizată de pe titlul de proprietate al pământului. La toate aceste documente se alătură schiţa cadastrală, aşa cum o are primăria. Dacă specialistul autorizat constată că ai reuşit să aduni toate aceste documente, atunci el te va copleşi cu o favoare extrem de încurajatoare: în minim o săptămână, maxim neprecizat, te va vizita acasă, să vadă la faţa locului ce-i şi cum. Va face ridicări topo şi va întocmi planul cadastral, fără de care cei de la Oficiul Cadastral nici nu te lasă să intri pe uşa de la parter.
Preţul, după starea de spirit al specialistului. El are un tarif minim, de la care nu poate abdica. Cel maxim nu-i plafonat, îl fixează după ce ţi-a văzut proprietatea, te-a cântărit cam câte parale faci, ce pile ai etc. În cazul nostru, la o casă bătrânească, veche de un secol, refăcută să mai reziste vreo două decenii, cu teren aferent în suprafaţă de 16 ari, preţul estimativ a fost stabilit la 1200 lei. Atâta a zis specialistul Clapon.
Proprietarul a răzbit prin birocraţia instituţiilor statului şi, ieri, după ce s-a înţeles cu o zi înainte cu autorizatul asupra orei, s-a prezentat la Cadastru. Am intrat, am întrebat şi am aflat că autorizatul lipseşte, dar că putem afla mai multe de la fratele funcţionar, care lucrează la ultimul etaj, patru, dacă am numărat bine. Fratele nu ne-a putut ajuta cu nimic, aşa că l-am căutat altfel pe autorizat. A răspuns la mobil că el pleacă în concediu şi are probleme de rezolvat. N-are timp de scheme şi proiecte cadastrale. Dar cu o zi înainte nu ştia că pleacă în concediu? În fine, de apreciat că i-a recomandat celui lăsat cu ochii în soare un alt coleg autorizat. Acesta a luat-o cu hârtiile de la capăt. Alţi bani, altă distracţie. Asupra preţului a fost mai concesiv, a pornit de la 850 lei, sub rezerva dacă nu se vor complica lucrurile la faţa locului. Ca timp de rezolvare, pe săptămâna viitoare, că asta o are deja programată, semn că autorizaţii în Cadastru nu duc lipsă de clientelă.
După ce autorizatul va întocmi planul cadastral, schiţa şi ce-o mai fi ştiind el că este nevoie, abia după aceea poţi intra pe uşa Oficiului de Cadastru. Aici, termenul de intabulare merge spre 30 de zile. Dar se poate, în regim de urgenţă şi cu o plată suplimentară ce poate ajunge până la 1000 lei, dacă vrei până în cinci zile. Pe lângă aceste taxe notariale, la autorizaţii cadastrali şi pe unde ai mai avut de deschis vreo uşă, mai plăteşti intabularea vreo 600 lei de hectar, plus intabularea imobilului alte câteva sute de lei.
Din acest periplu s-au desprins următoarele: de ce trebuie ca o serie de lucrări cadastrale să fie executate de persoane autorizate şi nu de către instituţia de resort, care deţine toate hărţile şi informaţiile aferente? De ce trebuie plătite două rânduri de taxe: la autorizat şi la Cadastru, mai ales că la Cadastru totul rezidă în înscrierea într-un registru? Este o formă insidioasă de impozitare a proprietarilor de imobile şi terenuri, dar şi un mod de căpuşare a instituţiilor publice pe banii cetăţenilor. Acest haos a fost creat de la 1 ianuarie a.c., printr-o lege concepută cu curul. Iată ce fac cu adevărat pentru noi parlamentarii.
În ce mă priveşte, cât timp am făcut sluj pe culoar, am putut observa cum se rezolvă treburile. Cei descurcăreţi mişcau din urechi la funcţionarii şi mai descurcăreţi, care-i puneau imediat în legătură cu cine trebuie şi aşa aflau cum trebuie să procedeze. Cei bătuţi de soartă, sfioşi, bolnavi sau cu bătrâneţe grele în spinare, stăteau umili la uşă şi aşteptau să fie întrebaţi ce caută pe acolo. Nu-i întreba nimeni. Funcţionarii ieşeau dintr-un birou pentru a intra în altul, urmat de cetăţeanul descurcăreţ, care a uns roţile cum trebuie şi la cine trebuie.
N-am pretenţia că am surprins întreaga atmosferă constructivă de lucru ce stăpâneşte spiritul funcţionarilor de la Oficiul de Cadastru, poate că unele aspecte le-am judecat greşit, nu le-am pipăit bine sensul, dar în mare cam asta este! După ziua de ieri am înţeles de ce acel nefericit cetăţean, televizat să-l vadă întreaga ţară, a sărit peste ghişeul ce-l despărţea de funcţionarul cadastral şi l-a luat la bătaie. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Etniile botoşănene promovate printr-un proiect naţional
Visul lui Conţac miroase numai a gaz metan
Şi-au dat mâna pentru a sprijini sistemul sanitar
Mimor generează tot mai multă nemulţumire
ANV impune modificări la proiectul vămii
Buhăianu a luat-o razna… cu drumurile
15 tineri din Vorona iau drumul Franţei
UPU a fost inaugurată, fără prezenţa autorităţilor
Comentariu la comentarii (CXXX)
(Ioan Rotundu)
Fii afurisită ciorbă… de la “Podul de piatră”!
Uniunile sindicale se unesc împotriva Ministerului Muncii
Ambulatoriul de Specialitate va fi reabilitat
Concurs pentru copii de Ziua Naţională a Drapelului
Val de contestaţii la testele naţionale
Arestat pentru tentativă de viol şi corupţie sexuală
Un alt bebeluş mort după o intoxicaţie cu nitriţi
Horoscop
Răzbunarea ospătarului pe... patron
Citate şi cugetări din scrierile autorilor americani
Program TELE’M Botoşani, marţi, 26 iunie
Oferte diverse
Cod galben pentru Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog