Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Fapt divers
Alune americane
Horoscop
Umor
Pamflet
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21494
De la 07 Ianuarie 2003
122907143

Câini celebri

  • 31 December 2009, 23:00
De-a lungul istoriei au fost relatate şi au rămas de neuitat o serie de întâmplări – neobişnuite pentru unii, pe cât se poate de naturale pentru alţii – care au creat celebrităţi în rândul acestui „semper fidelis”: câinele.
Iată, în „Odiseea”, Homer laudă îndelung credinţa, isteţimea şi frumuseţea lui Argus, un ogar celebru. Povestind emoţionala revedere „la vatră” a lui Ulise, Homer a urcat în nemurire pe eroul legendar, dar şi pe Argos, măreţ simbol antic al prieteniei şi credinţei unui câine până la moarte.
Istoricul Plutarh se minunează de devotamentul câinelui lui Xantipos, tatăl celebrului Pericle. La apropierea oştilor lui Xerxes, bărbaţii Atenei s-au îmbarcat în grabă pentru insula Salamina, loc mai avantajos pentru bătălia navală. Câinele lui Xantipos, neputând îndura despărţirea de stăpân, s-a aruncat în valurile mării şi, înotând pe lângă corabie, a ajuns în Salamina, unde , sleit de puteri, a murit pe loc. Există şi astăzi un monument numit „mormântul câinelui”, despre care se spune că ar fi al câinelui lui Xantipos.
Un monument din bronz, ridicat la Edinburgh, glorifică pentru posteritate devotamentul câinelui Boby, „un terrier care în 1858 a stat de veghe la mormântul stăpânului său vreme îndelungată, până a murit şi el”.
În Parisul anului 1818 era prezentat mulţimii din bâlciuri un faimos canich cu nume de „Munito”. Se pretindea că este un „uimitor câine-calculator”, că înţelege câteva limbi, inclusiv… latina, că efectuează fără greş cele patru operaţii matematice.
Faima lui Munito s-a dovedit trainică, de vreme cel îl aminteşte şi Jules Cerne în „Căpitan la 15 ani”.
(Almanahul satelor 1990)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Concubinaj politic
Un bătrân vrea să emigreze
Statuia lui Iliescu
Băsescu, Vadim şi Marko Bella
Vorbitul în somn
Geoană şi bunicuţa
Insomnie
Sorcova
Sorcovă educativă
Horoscop
Statui celebre
Umor francez
Ciobănească, dar liberală
Unui informator nedovedit
Românul şi rătăcirea
Unui politician
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog