Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7798 lei
1 USD = 4.3348 lei


Număr accesări
Astăzi:
3386
De la 07 Ianuarie 2003
73376130

Călăraşi: Cum Biserica confiscă în favoarea sa meritele altora

  • Ioan Rotundu
  • 13 September 2018, 23:00
Scriam săptămâna trecută despre o anumită acţiune a preotului Ioan Pădurariu (foto – Facebook) din parohia Călăraşi la care a asociat-o şi pe Doina Federovici, senatorul preşedinte al PSD Botoşani, urmând ca sâmbătă, 8 septembrie, în prezenţa preotului mitropolit Teofan să se facă o slujbă de sfinţire a unei case.
Pe scurt, în 7 mai acest an, casa familiei Florin şi Cornelia Apăvăloaie din Călăraşi a luat foc şi a ars în totalitate. La aşa un necaz, prima reacţie a venit din partea Consiliului Local şi a primarului Elena Vrajotis care au declanşat în regim de urgenţă acţiunile de întrajutorare.
Preotul Ioan Pădurariu a sărit şi el în ajutorul familiei dar cu alte mijloace. A iniţiat o colectă financiară de la cei dispuşi să ajute familia, alăturând şi numele senatorului PSD Doina Federovici care, în mod ipocrit, a adus familiei câţiva saci de ciment luaţi de la un agent economic cu titlu de sponsorizare, părintele având grijă să facă din acest ţânţar ditamai armăsarul cum că Federovici n-a precupeţit nimic în a sări în ajutorul familiei.
În realitate, părintele şi Federovici şi-au coalizat forţele pentru a aduna capital politic în favoarea PSD-ului local şi a o pune în umbră pe Elena Vrajotis, primarul liberal al comunei aflat la al treilea mandat.
Dar să revenim la reconstrucţia casei familiei Apăvăloaie. Primăria a acordat ajutor material atât cât permite limita legală şi a întocmit dosarul social pentru a-l promova celor în drept În 9 mai este convocat de către primarul Vrajotis Consiliul Consultativ de Coordonare (CCC) format din medicul de familie, agentul şef de poliţie, doi asistenţi sociali şi şeful Compartimentului de Asistenţă şi Protecţie Socială din primărie la care participă şi preotul Ioan Pădurariu.
Membrii consiliului stabilesc mai multe măsuri menite să ajute familia Apăvăloaie, printre care, la solicitarea preotului, şi „Pădurariu Ioan – preot paroh comuna Călăraşi I, se va ocupa de formarea unor echipe pentru strângere de fonduri (deschiderea unui cont bancar pentru familia Apăvăloaie Florin şi Cornelia-Mihaela) gestionarea, administrarea, achiziţionarea materialelor necesare construirii locuinţei şi prezentarea acestora, în mod transparent, a sumelor colectate autorităţilor locale ale C.C.C. Călăraşi”.
Până aici totul pare corect şi legal. Numai că pe parcurs lucrurile iau o altă întorsătură. În 11 mai, Primăria depune la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani dosarul pentru includerea într-un program de sprijin material a familiei Apăvăloaie. În 15 mai primăria depune la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Intervenţii Sociale Botoşani dosarul pentru ca Apăvăloaie să primească cuvenitul ajutor guvernamental care se acordă în astfel de situaţii. Deşi ştia bine cine a fost iniţiatorul, adică Primăria Călăraşi, părintele anunţă pe mijloacele de socializare că datorită intervenţiei senatorului Federovici familia a primit ajutor guvernamental în sumă de 7 mii lei. Nicio vorbă despre intervenţia cu înaltă operativitate a primarului Elena Vrajotis.
Tot primăria iniţiază şi o campanie de donaţii şi sponsorizări cu materiale pentru reconstrucţia casei şi dotarea acesteia cu mobilier. Primele sponsorizări apar imediat, atât din partea angajaţilor primăriei, a sătenilor şi a celor plecaţi prin ţară şi care au aflat de necazul familiei Apăvăloaie. Fundaţia HHC România donează prin asistentul social al primăriei aparatură electrocasnică şi alimente în valoare de 3.000 lei. Florin Niţură de la firma ADF Botoşani a oferit gratuit toate geamurile şi uşile din termopan.
În tot acest timp., preotul Pădurariu a chemat postul Tv Somax pentru a se lăuda cum ridică el casă nouă familiei Apăvăloaie (foto – preoteasa Lidia) , fără a menţiona vreun cuvânt despre aportul crucial al primăriei şi al sponsorilor. De exemplu, la intervenţia primarului cu mijloc de transport , un localnic plecat din comună şi bine situat material, a donat familiei mobilă stil Ludovic al XIV-lea că n-a mai avut unde-o aşeza în noua casă.
Părintele ştie să-şi construiască o imagine de binefăcător al Bisericii. De exemplu, a cumpărat nişte pâini cu bani de la un sponsor şi a chemat Pro TV pentru a-l filma cum acordă el zilnic, din banii săi, câte o pâine la cei nevoiaşi. Ulterior s-a aflat de şmecheria preotului şi unii cetăţeni l-au criticat pe la colţuri.
Promovându-şi o imagine de preot binefăcător, părintele şi soţia sa Lidia s-au fotografiat vopsind, văruind la casa nou ridicată şi au postat fotografiile pe reţelele de socializare cu menţiunea că ei au ridicat casă nouă familiei Apăvăloaie. Numai că la data când s-au fotografia casa era deja ridicată de cu totul alţi constructori, motiv pentru cetăţenii care cunosc intenţiile manipulatorii ale preotului să dezavueze atitudinea sa. Cel puţin, cu cei care am stat de vorbă miercurea trecută în iarmarocul din centrul Călăraşului mi-au atras atenţia că fiu atent că să nu fiu şi eu păcălit, părintele fiind şmecher.
Pentru că în şedinţa CCC s-a stabilit ca părintele să deschidă contul de colectă pe numele familiei Apăvăloaie şi să fie transparent în a publica sumele primite, părintele a făcut exact pe dos. N-a deschis contul pe Apăvăloaie ci s-a folosit de contul parohiei deschis la BRD Botoşani. A publicat extrasul de cont pentru sumele colectate în luna mai şi iunie, aproximativ 2.500 lei, după cate s-a aşternut tăcerea. Sătenii susţin că părintele ar fi primit bani mulţi de la cei plecaţi în străinătate, bani care s-ar fi strâns prin grija preoţilor de acolo şi depuşi în contul Parohiei Călăraşi gestionat de părintele Pădurariu.
Dacă este aşa, înseamnă că părintele mai are deschis un cont şi în valută, cont pe care nu l-a făcut public.
Pentru că sătenii au luat-o la întrebări pe primăriţă, aceasta, în data de 4 septembrie a.c. a convocat o nouă şedinţă a Consiliului Consultativ de Coordonare Călăraşi, organism care funcţionează sun autoritatea Primăriei Călăraşi, cu următoarea ordine de zi: „Prezentarea realizării măsurilor ce s-au luat în cazul familiei Apăvăloaie Florin şi Cornelia – Mihaela, cu domiciliul în localitatea Călăraşi, judeţul Botoşani pentru ajutorarea familiei pentru ieşirea acesteia din situaţia de criză determinată de distrugerea în totalitate a locuinţei şi a bunurilor din interiorul acesteia ca urmare a incendiului din data de 7.05.30218, având la bază documente justificative.” Părintele Ioan Pădurariu a semnat convocarea, dar… (va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 10 – 16.septembrie 2018
Lumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Ungureni II
Bancul săptămânii: Un calmant original
Din prim-procuror, inculpat, apoi avocat… ratat
Ioan Rotundu
Moldoveanca este blondă la păr, nu şi la caracter
Ioan Rotundu
Călăraşi: Cum Biserica confiscă în favoarea sa meritele altora (II)
Ioan Rotundu
Când va veni și momentul „T0“ pentru școala românească?
Turcan, după plângerea Jandarmeriei la DIICOT:
În România, crima organizată dă o lovitură de stat
Sodoma şi Gomora în varianta românească a PSD-ului
Ioan Rotundu
Război deschis în PSD.
„Greii” partidului vor să-i forțeze mâna lui Dragnea să convoace ședința Comitetului Executiv
„fiul unui evreu din România, venit să găsească azil în Franța”,
despre avansul populismului: Pentru prima dată, îmi e frică
Minciunile lui Daea, cel deştept ca oaia, ies obraznic la suprafaţă
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 14.09.2018
Lumea lu' Rotundu:Centemarul Unirii - Păltiniş
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă