Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
412
De la 07 Ianuarie 2003
76544029
Camera Deputaţilor:

Bugetarii îşi vor primi banii câştigaţi prin judecată în 2016

  • 12 October 2011, 23:00
Camera Deputatilor a adoptat miercuri proiectul de lege privind aprobarea OUG 71/2009 privind plata unor drepturi salariale castigate in instanta de personalul din sectorul bugetar, principalul amendament admis in comisiile de specialitate fiind cel referitor la prelungirea termenelor de plata pana in 2016. Decizia a fost luata cu 143 de voturi favorabile, 108 impotriva si patru abtineri, potrivit Agerpres. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.
La dezbaterile generale de marti, opozitia solicitase retrimiterea la comisiile de specialitate a actului normativ, invocand faptul ca aprobarea si punerea in aplicare a legii care vine sa aprobe cu amendamente OUG 71/2009 duce la incalcarea jurisprudentei CEDO si a principiilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului, intrucat aduce atingere unor drepturi decise prin hotarari definitive ale unor instante de judecata, insa aceasta propunere a fost respinsa.
Deputatii din Comisia de buget-finante au adoptat, pe 21 septembrie, un raport preliminar favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind aprobarea OUG 71/2009, preluand integral raportul preliminar cu amendamente adoptat de Comisia juridica. Raportul asupra acestui proiect de lege, care a fost votat in unanimitate, in sala fiind prezenti doar deputatii Puterii, a devenit final.
Principalul amendament admis in raportul comisiilor stipuleaza ca "plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel: in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in anul 2015 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu".
Astfel, termenul de plata a fost prelungit pana in 2016, iar cotele din titlurile executorii au fost modificate fata de prevederile initiale din OUG 71/2009.
La momentul emiterii OUG nr. 71/2009, Guvernul decisese ca sumele datorate categoriilor de personal bugetar care si-au castigat aceste drepturi in instanta sa fie platite in perioada 2010-2012, dupa un calendar care prevedea ca in 2010 sa plateasca 34% din valoarea titlului executoriu iar in 2011 si 2012, cate 33% din valoarea titlului executoriu. Pe 21 septembrie, presedintele Comisiei de buget-finante, Eugenia Barna, a explicat ca modificarile propuse de Guvern la OUG 71/2009 au fost necesare pentru ca Romania sa se incadreze in tinta de deficit bugetar stabilita pentru 2011 si respectiv in tintele de deficit estimate pentru anii urmatori.
"Nu sunt bani la buget. Daca am plati si am pune in aplicare toate aceste titluri executorii ar insemna sa depasim deficitul stabilit prin acordul cu FMI. Am inteles de la cei de la Ministerul Finantelor ca ar fi vorba de o suma de aproximativ 9 miliarde de lei. Si mai este vorba si despre platile catre personalul din justitie.
A fost vorba despre o cerere de reexaminare din partea presedintelui prin care am respins Ordonanta de Urgenta 225/2008 privind plata drepturilor salariale pentru personalul din justitie, pentru ca a fost preluata in OUG 71/2009. Practic, OUG 71 a inglobat toate titlurile executorii.
Vedeti ca si tarile din jurul nostru se afla intr-o situatie financiara dificila si cuvantul de ordine este prudenta. Din acest motiv toate aceste plati au fost prorogate pentru urmatorii ani, in 2012 stabilindu-se o valoare doar de 5% din titlurile executorii', a declarat presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.
Ca urmare a aprobarii acestei ordonante, deputatii au respins OUG 113/2010 privind reesalonarea platii unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, despre care procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a transmis conducerii Camerei ca depaseste exigentele de rezonabilitate stabilite de CEDO.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Filozofia taximetristului
Reţeta zilei: Găluştele de grişă
O profesoară a fost reţinută după ce a primit mită 300 de lei
Senatul a respins decretarea ca sărbători legale a zilelor de 21 martie şi 6 mai
Judecătorii aflaţi în funcţii de conducere suspectaţi de corupţie ar trebui să demisioneze
Oamenii de ştiinţă susţin că Yeti trăieşte în Siberia
suntem siguri în proporţie de 95%
Botoşani: Prefectul Roman a coborât dialogul la nivelul lui Ţurcanu
Cătălina Lupaşcu predă lecţii de… politică
Şedinţă la Teatru despre utilitatea gunoiului în grădină
Expoziţie de reptile la Muzeul Judeţean
Poşete şi parfumuri confiscate de jandarmii botoşăneni
Profesorii cu note slabe la titularizare şi suplinire şi-au luat adio de la catedre
IŞJ Botoşani a inventariat numai 16 posturi vacante
Botoşani: 526 cazuri de viroze înregistrate oficial
Asistenţii medicali şi moaşele pot da examen de promovare
„Gogoşica parfumat㔠personaj demn de Petre Ispirescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă