La nivelul judeţului Botoşani campania de recoltare a grâului este în plină desfăşurare.
"Ne aflăm în plină desfăşurare în ceea ce priveşte recoltarea grâului. S-a recoltat de pe circa 30% din suprafaţa totală cultivată cu grâu, adică aproximativ 24 mii hectare", a declarat Mihai Pavel, director la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Botoşani. Producţia de grâu la hectar este în jur de 3.000-3.500 kilograme, conducerea DADR apreciind că este o producţie bună, având în vedere faptul că nu s-au folosit tehnologii moderne, recolta fiind obţinută numai datorită potenţialului productiv al solului.
"Dacă luăm în calcul faptul că s-a obţinut această producţie numai datorită potenţialului productiv al solului, atunci este vorba de o producţie bună. Se putea ajunge şi la o producţie de 7.000-8.000 kilograme la hectar, dar dacă se aplica o tehnologie modernă", a declarat Mihai Pavel. Preţul grâului rămâne, însă, o problemă pentru producători. De cele mai multe ori aceştia nu câştigă nimic, ba chiar unii abia îşi acoperă cheltuielile avute cu această cultură.
"Toţi cei care cumpără grâul sunt foarte bine organizaţi şi nu vor să lase din preţ, iar producătorii ajung să-şi vândă grâul cu 3.000 lei vechi kilogramul. Nu câştigă nimic pentru că nu este o cultură rentabilă. Asta este una din problemele din acest domeniu, faptul că oamenii cultivă fără să se gândească la cerinţele pieţei şi la alţi factori", a adăugat directorul DADR Botoşani. (Carmen STANCIU)