Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7798 lei
1 USD = 4.3348 lei


Număr accesări
Astăzi:
3412
De la 07 Ianuarie 2003
73376156

Canalia politică întotdeauna are şi-un nume

  • Ioan Rotundu
  • 15 December 2016, 23:00
Despre canalia se spune că n-are mamă, n-are tată atunci când urmăreşte să-şi atingă un anumit scop, de obicei să obţină o funcţie bine plătită sau, canalia politică, un post eligibil care să-i ofere posibilitatea de a avea acces la banul public.
În perioada postdecembristă am cunoscut multe astfel de canalii care s-au perindat pe scena politică botoşăneană dar niciuna nu s-a ridicat, cel puţin până la momentul de faţă, la nivelul politicianului medic oftalmolog Gabriel Oprişanu. Pe Opişanu l-am cunoscut cu mulţi ani în urmă. M-am trezit cu el în redacţia Jurnalului după ce s-a scris un articol despre o firmă de televiziune prin cablu care-şi bătea joc de abonaţi în zona localităţii Vf. Câmpului.
A intrat smerit şi prin discuţia purtată a căputat să-mi dea de înţeles că-i dispus să negocieze o publicitate cu redacţia numai să nu se mai scrie nimic despre firma COCO, pentru că aşa era botezată firma respectivă. L-am refuzat politicos spunându-i că la Jurnalul nu se practică o astfel de politică redacţională.
Dar, aflând că-i medic oftalmolog de profesie, din respect pentru studiile sale i-am promis că voi fi mai atent la sesizările primite la adresa firmei sale în sensul că le vom verifica mai amănunţit ca nu cumva să fie un joc al concurenţei.
Cum a intrat pe sub pielea liberalilor n-am prea multe informaţii pentru că nu-l ştiam amator de politică. Brusc, a fost numit directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani în Guvernul Tăriceanu. Apoi, reclamaţiile la adresa sa curgeau gârlă. În această nouă calitate, îi determina pe primarii din localităţile de pe malul Siretului să-i faciliteze extinderea reţelei de cablu la firma COCO. Primarii care nu erau liberali şi aparţineau politic de PSD erau constrânşi prin diferite mijloace să treacă la PNL.
Amintesc ca exemplu cazul primarului PSD Constantin Ciornodolea de la comuna Cândeşti. Soţia acestuia, Maria, fiind patroană de magazin alimentar, Oprişanu a trimis o echipă de control formată din inspectorii Mihai Alexandru şi Mihaela Beleca, o altă canalie dar de factură diferită, care i-au închis magazinul lăsând mesaj că dacă soţul primar trece la PNL nu va mai avea probleme.
Tot folosindu-se de inspectorii Alexandru şi Beleca, Oprişanu îi trimetea în control la patronii de magazine care, dacă voiau să scape cu magazinele neînchise, contribuiau cu sume substanţiale de bani la o asociaţie înfiinţată de Oprişanu exact în acest scop. La alegerile parlamentare din 2008 a candidat pe listele PNL la Senat. Controalele celor doi inspectori s-au îndesit prin judeţ, nevoia de bani a lui Oprişanu fiind mare.
N-a ieşit senator dar a făcut o combinaţie cu Mihai Ţâbuleac, proaspăt ales preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, şi a ajuns director la Spitalul de Psihiatrie Botoşani. Din această postură a reînceput să facă fel de fel de combinaţii din care să scoată bani. Spitalul avea o datorie de 11 miliarde lei vechi către firma Victor Construct. Ce-a făcut, ce n-a făcut Oprişanu cu preşedintele Ţâbuleac, dar Victor Mihalachi a primit banii. Se spune că partea lui Oprişanu ar fi fost un miliard lei, un alt miliard mergând la Ţâbuleac.
O altă sursă de câştig a descoperi-o Oprişanu prin organizarea concursurilor de angajare. Dealtfel acest sistem îl practicase cu mult succes cât timp a fost director la DSP iar la Spitalul judeţean l-a pus director pe Doru Munteanu. În duet, au angajat la Spitalul judeţean în jurul a o sută de personal auxiliar, înglodând spitalul în datorii.
Spitalul era în prag de faliment dar Oprişanu şi cu Munteanu au strâns bani şi au pus bazele postului TV Rapsodia pe care acum îl patronează numai Oprişanu, Munteanu fiind eliminat fără drept de apel. Nu-i mai era de folos!
Repetând scenariul angajărilor şi la Psihiatrie, a intrat în atenţia procurorilor DNA Suceava. Cum, necum, Oprişanu trece la PSD iar de dosarul său nu s-a mai auzit nimic.
În PSD a început să fitilească pentru a fi desemnat candidatul la funcţia de primar al Botoşaniului în alegerile locale din 2012. S-a confruntat cu Ovidiu Portariuc dar a pierdut lupta. În schimb, PSD preluând guvernarea, după o perioadă de relaş, Oprişanu apare din nou în viaţa publică pe post de consilier al ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Nici că se putea o asociere mai bună decât între aceste două canalii politice.
Probabil, aici speculez, postul de consilier nu-i aducea lui Oprişanu prea mulţi bani cum era obişnuit din funcţiile deţinute la Botoşani, aşa că a aranjat cu Bănicioiu să fie trimis director la Spitalul de Psihiatrie Socola - Iaşi ca director interimar. Aşa a putut un medic oftalmolog să ajungă peste noapte specialist în psihiatrie.
În acest interval de timp a vândut firma de tv cablu numită COCO către un operator de rang naţional. În urma vânzării i-a rămas pe stoc o mare cantitate de cablu. Cu ajutorul primarilor PSD Relu Târzioru de la Săveni şi Lucian Trufin de la Vlăsâneşti, l-au prostit pe fostul primar de Flămânzi, Constantin Pitorac, şi el patron de firmă de cablu tv şi i-a facturat stocul de cablu în valoare de peste patru miliarde lei vechi, cu înţelegerea să-i dea banii numai după ce Pitorac va utiliza cablul s-au îl va vinde. Când i s-a adus cablul, Pitorac a descoperit că era un cabluri de calitate inferioară şi neutilizabil.
Numai că, Oprişanu, cum stă bine unei canalii, imediat ce a pus mâna pe factura eliberată de Pitorac, s-a înţeles cu lichidatorul financiar Mihaela Lazăr şi cu concursul unei judecătoare i-au băgat firma lui Pitorac în insolvenţă. Scopul era ca Oprişanu să pună mâna pe banii pe care Pitorac îi avea în cont la BCR Botoşani şi-i acoperea valoarea facturii. Pitorac s-a trezit cu firma în insolvenţă şi până s-a dezmetecit de cap, Oprişanu – Lazăr – judecătoare şi cineva din BCR a i-au golit contul de bani. Ca bonus probabil, lichidatorul Mihaela Lazăr, a plătit din contul lui Pitorac şi cotizaţia sa către forul de care aparţine.
Pitorac a demonstrat ulterior judecătorilor că el nu avea de ce să fie declarant în insolvenţă dar Oprişanu îşi luase banii. Pitorac stă şi acum cu cablul în curtea firmei şi fluieră a pagubă.
Uitasem de Oprişanu de câteva luni de zile când, ieri, am descoperit o ştire cum că, în calitate de director la Psihiatrie Socola, s-a oferit să-i consilieze pe liberali de o eventuală depresie în urma pierderii alegerilor şi asta probabil ca medic oftalmolog ce este. . O propunere demnă de o canalie de rang înalt cum este Oprişanu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 16.12.2016
Bancul zilei: Optimism ardelenesc
Primarul Flutur înjurat birjăreşte de pensionarii socialişti
Ioan Rotundu
Kaufland România conduce în Topul celor mai doriți angajatori din industria de retail
Klaus Iohannis despre discutiile de la Consiliul European privind Brexitul:
Nu avem de gand sa ajungem in situatii in care cetatenii nostri vor fi defavorizati
Raluca Pruna, la final de mandat: Am doua mari regrete
- pachetul de legi privind sistemul judiciar si conditiile din penitenciare
Trupele americane vor sosi in Polonia, Romania si tarile baltice luna viitoare
- comandantul fortelor SUA din Europa
Braila: O lebada prinsa in gheata a fost salvata de pompieri
Ambasadoarea SUA la ONU, catre Rusia, Iran si Assad: "Nu va este rusine de atrocitatile din Alep?"
Reactia rusilor.
Prognoza meteo pentru sfarsitul saptamanii
Mihnea Motoc: Rusia a provocat o degradare constanta a securitatii flancului estic al NATO
Tariceanu, despre ideea de a prelua sefia PNL: Speculatii se pot face
Exista demersuri mai putin oficiale prin care PNL incearca sa iasa din situatia de dupa alegeri
Directorul Institutului de Psihiatrie Socola, sustinator PSD, le ofera liberalilor "consultanta de specialitate":
Depresia poate avea consecinte grave. Va asteptam cu drag
Romania Curata: Procurorii de caz au clasat cele mai serioase dosare ale lui Traian Basescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă