Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20168
De la 07 Ianuarie 2003
93808363

Canalul You Tube Lumea lu’ Rotundu a depăşit 2.000.000 vizualizări

  • Cele mai comice întâmplări din timpul filmărilor
  • 26 September 2019, 23:51
Emisiunea de reportaje TV Lumea lu’ Rotundu şi-a făcut apariţia odată cu difuzarea primului reportaj intitulat „Feteasca de Frumuşica” difuzat la SOMAX TV Botoşani în 10 aprilie 2010, la acea vreme postul fiind patronat de medicul oftalmolog Gabriel Oprişanu, proaspăt migrat de la PNL la PSD.
De atunci s-au realizat peste 300 de reportaje, emisiunea devenind cea mai longevivă emisiune locală tv din întreaga perioadă postdecembristă. Nicio altă emisiune tv n-a rezistat atât de mulţi ani, audienţa fiind în creştere de la un an la altul, fiind în jurul a 100 mii de telespectatori pe emisiune.
Anii cei mai mulţi de colaborare au fost cu postul tv Tele’M cu care colaborez şi în prezent. Niciunul dintre patronii postului tv cu care am colaborat nu s-a implicat în tematica reportajelor şi nici n-a încercat să-mi ceară să fac modificări în politica redacţională, motiv pentru care mulţumesc patronilor Gabriel Oprişanu, Ionuţ Poclid şi acum Dumitru Balan.
Este important de ştiut că reportajele au fost realizate cu o echipă formată din cameramani, sunetişti şi editori video independentă de orice post tv, voluntariatul fiind baza colaborării în cele mai frecvente situaţii. Am început filmările cu cameramanul moldovean Saşa Prisecariu, de loc din oraşul Drochia, Republica Moldova iar fratele său Ghenadie a fost primul editor video cu care am realizat montajul.
Au intrat în colaborare cameramanii Dumitru Brehuescu (Popică - foto), Willy Ungurean, cu care lucrez şi în prezent iar editarea video am realizat-o o perioadă scurtă cu Florin Petrosceac după care am început colaborarea, în urmă cu vreo 8 ani, şi colaborez cu Mircea Brehuescu, considerat cel mai bun specialist tv în materie de sunet, lumini, filmări şi editare video. În deplasările prin ţară, la vreme de vară, ne-au mai însoţit Claudia Brehuescu pe post de fotoreporter, acum studentă anul III la Cinematografie şi Andreia Brehuescu energoterapeut.
În cei aproape zece ani de colaborare echipa s-a sudat iar cameramanii au ajuns să-mi citească intenţiile în deplasarea pe teren sau abordarea persoanelor iar eu ştiu când trebuie să acţionez asupra poziţiei faţă de camere, a poziţiei microfonului şi controlul gesticii. Nu este uşoară filmarea pentru că eu trebuie, simultan, să fie atent faţă de cameramani, să-mi pregătesc întrebările astfel încât să dea continuitate dialogului, să fiu atent când intervievatul nu este sincer şi mai ales, când filmez în grupuri, să am reacţii rapide faţă de cei care ar dori să intervină în dialog. De multe ori filmările durează câte 5 – 6 ore, iar mâinile obosesc tot ţinând microfonul întins şi cu greu le pot controla să nu tremure.
Nu puţine au fost situaţiile complicate, mai ales când spiritele s-au încins între cei intervievaţi, dar am reuşit să previn actele de violenţă. Alteori s-au creat situaţii hazlii, comice.
Filmam la Buhăceni – Truşeşti reportajul despre preotul curvar şi beţiv Gabriel Ivasuc. Eram în căutarea părinţilor unei minore care-şi petrecuse o noapte cu părintele în casa parohială,m părintele susţinând că n-a făcut sex cu ea, ci numai a dezbrăcat-o la pielea gală ca să admire creaţia lui Dumnezeu. Cineva ne-a atenţionat c ă părinţii fetei sunt în căruţa care se îndrepta spre noi. Am cerut cameramanilor să deschidă camerele.,
Microfonul era pe camera lui Popică iar Mircea trebuia să filmeze cadre largi. Numai că în grabă, Mircea ş-a împiedicat în ceea ce au an numit „cordonul ombilical”, adică cablul de la microfon. Mircea a căzut pe asfaltul şoselei iar noi ne-am speriat. În acest timp căruţa a trecut de noi. Ne-am repliat i am luat-o la fugă după căruţă. Am reuşit să filmăm secvenţa.
În cimitirul din satul Fundu Herţii, comuna Cristineşti am filmat reportajul intitulat „Profanatorii de morminte”. Un grup de copii de la şcoala din sat au distrus crucile la mai multe morminte. Aveam nevoie de preotul ortodox, numai că el era la biserica din satul Poiana, unde o echipă de muncitori făcea reparaţii. L-am contactat telefonic, dar preotul refuza să vină. L-am ameninţat că sun la Mitropolia Iaşi. A venit. A venit la volanul Daciei dar era bine băut. Din acest motiv nu voia să vină.
Am început filmările printre morminte. Popică filma dialogul nostru iar Mircea cadre largi. La un moment dat părintele a dorit să filmăm şi la mormintele pocăiţilor. Noi ne strecuram printre morminte iar Popică ne filma din spate cântând încet „Te zăresc printre morminte…”. La un moment dat numai ce aud: „Tu-ţi morţii mă-ti!”. Când am întors capul, Popică nu mai era. Primul gând a fost că a căzut în groapa unui mort dezgropat pe care n-a observat-o. Numai ce-l văd că se ridică dintre două morminte şi verifică camera. Era Îmbrăcat cu un parpalac lung şi a călcat pe poalele acestuia, împiedicându-se.
Tot cu Popică am filmat incendiul de plantaţie de pădure de la Strahotin. 7 ha de pădure tânără au ars luând foc de la miriştea de grâu incendiată de fermierul Huţanu. De la Strahotin ne-an deplasat în Botoşani, la sediul ISU. Şef era colonelul Radu Anton. I-am explicat ce-am filmat şi l-am rugat să ne spună concluziile anchetei făcute.
Anton mi-a spus că pădurea a luat foc de la un ciob de sticlă supraîncălzit de soare. I-am spus că în ziua incendiului cerul era înnorat, bătea vântul şi picura a ploaie. Anton i-a cerut lui Popică să închidă camera.
Cu Popică aveam consemnul nostru când trebuia să filmeze pe ascuns.. Crezând că este închisă camera, Anton mi-a explicat că l-a sunat prefectul Cristian Roman şi i-a spus ca ancheta să nu-l învinovăţească pe Huţanu, ci să dea vina pe un fenomen natural. Am dat pe post ce s-a filmat cu camera ascunsă iar consecinţa a fost că doctorul Oprişanu, la cererea colonelului Anton, l-a dat afară pe Popică de la Rapsodia TV.
Cu Willy Ungurean am filmat în codrii adânci din apropierea izvorului Bahluiului, tona Tudora. Am filmat rezervaţia de Tisa. Eu mergeam în faţă cu şeful de canton iar Mircea filma, Willy venind din urmă, filmând pădurea pentru imagini de decor. Rămas în urmă Willy s-a rătăcit de noi şi a ajuns în vârful dealului, pe un tăpşan. Noi îl căutam în disperare. Până la urmă a prins semnal la telefon şi ne-a explicat unde se afla. L-am recuperat.
Tot cu Willy, la cererea doctorului Oprişanu, am filmat un reportaj despre starea din spitalele botoşănene. La Maternitate, şefa Maria Olaru, numai nu reuşea să se adune şi că aibă o explicaţie coerentă la întrebările mele. M-a rugat să opresc filmarea. Numai că Willy ştia consemnul şi a filmat pe ascuns. A ieşit o secvenţă pe care Oprişanu mi-a interzis s-o includ în reportaj. Am difuzat-o pe You Tube şi zeci de mii de persoane s-au crucit cât de slab pregătit era managerul Maternităţii Botoşani.
Întâmplări de acest gen au fost multe. Poate cândva am să le consemnez în vreun volum de amintiri despre Lumea lu’ Rotundu. Cert este că depăşirea a 2.000.000 de vizionări este o dovadă că reportajele au prezentat şi prezintă interes. Depinde de fiecare vizitator ce gusturi are. Dar este o certitudine, reportajele despre cultura botoşăneană, reportajele tematice dedicate sărbătorilor naţionale, sunt şi cele mai puţin vizionate. În schimb, „Preotul, băutura şi femeile”, „Concubina uşărnică”, „Unsul lui Dumnezeu” au vizionări de ordinul zecilor şi chiar peste suta de mii.
Acum pregătim un ciclu de reportaje, cu arhivare la Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani, despre gastronomia botoşăneană tradiţională. Vrem să surprindem în imagini tradiţii, obiceiuri şi prepararea unor reţete gastronomice rămase încă vii în memoria bătrânilor. Deocamdată ne luptăm cu rezolvarea problemelor financiare.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Intrigi între actorii Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani
Ioan Rotundu
Reacţii inedite referitoare la intrigile din Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani
Ioan Rotundu
Preşedinţia României luată cu asalt de circarii politici
Ioan Rotundu
Nici primarul comunei şi nici presa nu sunt moaşe comunale
Horoscopul săptămânii 23 – 28.09.2019
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: M etehne româneşti cu deznodământ italian
Presa`n gura lu` Rotundu Emisiunea din 20.09.2019
Procurorul Chihaia l-a descoperit pe cel mai periculos evazionist fiscal
Starul a fost prejudiciat cu uriaşa sumă de… 1.344 lei
Cum procurorul Chihaia îi întinde o mână de ajutor condamnatei Stâncescu
Ioan Rotundu
Presa`n gura lu` Rotundu Emisiunea din 27.09.2019
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă