Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
27130
De la 07 Ianuarie 2003
81781160

Când incultura şi ipocrizia îşi dau mâna apar acuzaţiile

  • Ioan Rotundu
  • 24 March 2019, 23:23
Multe patimi a stârnit ancheta mea publicată în ediţia de sâmbătă a Jurnalului şi reluată astăzi intitulat㠄Elev ţigan bătut la şcoala Baranca de Cristineşti - Preotul profesor ei Mancaş şi bătaia ruptă din rai… până la sânge”
. N-au lipsit atacurile unor pretinşi formatori de opinie jurnalistică care în loc să reţină fondul problemei, abundenţa de informaţii oferite pe verificate şi nu pe presupunere sau şterpelite de pe alte site-uri, au preferat să-m,i dea lecţii de jurnalism. Am verificat pagina lor de Facebook şi n-am găsit la niciunul o cât de mică experienţă în jurnalism care să-l recomande să dea sfaturi şi altora.
Însă partea cea gravă care am observat-o la unii comentatori este lipsa de educaţie, de cultură generală, de o minimă înţelegere a celor citite, analfabetismul funcţional fiind o stare de fapt şi nu un concept educativ de tip metaforă. Mulţi dintre cei care au comentat nici n-au citit întreg articolul pentru a realiza ce anume s-a întâmplat în şcoala din Baranca, comuna Cristineşti şi care sunt percepţiile autorităţilor locale despre activitatea preotului Adrian Mancaş, cel care este acuzat că a bătut un elev ţigan la ora de religie pentru că acesta ar fi penticostal şi a refuzat să se închine sau să facă ce i-a cerut preotul.
. Poate că aceşti comentatori vor avea timp să citească şi concluziile anchetei oficiale asupra celor consumate la şcoala Baranca şi vor putea înţelege ce-am scris, care este o realitate şi nu o demonstraţie de rasism prin faptul că am folosit cuvântul ţigan şi nu pseudofalsul apelativ de rom.
Să mai adaug şi îndemnurile la violenţă a celor care au precizat că dacă în cauză ar fi fost copilul lor ar fi murit cu preotul de gât. Aceste manifestări cum ar trebui tratate? Probabil pentru ce în cauză dovezi ale nivelului lor de educaţie socială.
Problema violenţelor împotriva elevilor din partea preoţilor profesori care predau religia este aproape o practică la nivelul judeţului Botoşani. Una de tip medieval. Este plin site-ul Jurnalului cu descrierea unor astfel de fapte. Din păcate, fenomenul ia amploare şi nu tinde spre diminuare, Cauzele sunt multe dar eu pot enumera două care sunt certe.
Lipsa de reacţie a conducerii IŞJ Botoşani pentru că preoţii sunt propagandiştii politici ai partidului. A doua pentru că de la nivelul Protecţiei Copilului Botoşani nu s-a efectuat niciodată o anchetă în astfel de cazuri. Au tăcut toţi complice cu preotul bătăuş şi tot din motive politice, mai corect spus la indicaţia conducerii PSD de a-şi vedea de treburile lor şi să lase preoţii în pace.
Greşeala s-a comis când ministerul Educaţiei a acceptat în programa şcoală ora de r4eligie. Şcoala este mijlocul de educare ştiinţifică, culturală şi de formare în viaţă a copilului. Credinţa o primeşte în familie de la părinţi iar preoţii să le-o facă la biserică, dacă vor cu adevărat să menţină credinţa în rândul noilor generaţii şi să nu o transforme într-un mijloc de câştig financiar cum este în momentul de faţă.
Crucea şi icoana îşi au locul în biserică şi nu prin colţurile de clădire a şcolii. În şcoală trebuie să se predea Istoria religiilor şi nu aberaţiile biblice, un amestec de adevăruri istorice şi plăsmuiri evreieşti de pe urma cărora elevul nu rămâne ci nicio învăţătură de viaţă. Sunt frecvente cazurile când preoţii i-au înspăimântat pe elevii din clasele primare cu iadul şi cu alte pedepse dumnezeieşti, cu blesteme şi alte imaginaţii bolnăvicioase, copii venind plângând acasă sau având coşmaruri în somn. Presa a relatat frecvente astfel de cazuri.
Celor care se prezintă profund religioşi le transmit că habar n-au despre cum trebuie înţeleasă Biblia. Le recomand ca lectură, destul de uşoară şi pe larg înţeles, Biblia scrisă de arhiepiscopul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului Bartolomeu Anania. Iar dacă îi ţin brăcinarii culturii personale, să citească Septuaginta, lucrare coordonată de filozoful nostru săvinean Cristian Bădiliţă, o lucrare monumentală şi crucială în cunoaşterea adevăratei credinţe.
Referitor la acuzaţia că aş fi rasist, fascist sau cum s-au mai exprimat unii pentru că am menţionat că întreg evenimentul implică comunitatea ţiganilor din satul Baranca, le transmit că folosirea apelativului ţigan este nu numai corect lexic dar şi în respectul adevărului istoric.
Când din literatura română va dispărea epopeea Ţiganiada lui Budai-Deleanu, amintirile lui Vasile Alecsandri despre prietenul său din copilărie fiu de ţigan şi rob totodată, când va dispărea din limbajul celor mai multe, atunci n-am să-l mai pot folosi nici eu. Istoria ţiganilor nu se poate schimba cum şi-ar fi dorit Adrian Năstase care a înlocuit cuvântul ţigan cu cel de rom ca să dea bine celor din UE la a căror poartă bătea să fim primiţi.
Ţiganii, cei care trăiesc din ajutoare sociale sau din furt, sunt o victimă a sistemului de guvernare românesc. Nu s-a făcut nimic pentru integrarea lor socială. Banii primiţi de la UE pentru programele de integrare a lor au fost furaţi, fie de ţiganii cocoţaţi în fruntea unor ONG-uri, fie de oficialii români. Integrarea socială a ţiganilor nu se poate face peste noapte. Vor trebui să treacă generaţii ca ei să intre în rând cu lumea civilizată. Dar numai cu gura nu se va realiza acest deziderat. Iar la fapte n-a trecut nici un guvern de până acum.
Lipsa de cultură a unor comentatori la care s-au adăugat şi ipocriţii, în afară că au avut satisfacţia de a mă acuza de rasism, n-a rezolvat fondul problemei. Analfabetismul lor funcţional nu le permite să înţeleagă drama vieţii ţiganilor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
GunHoroscopul săptămânii 25 - 31.03.2019âoi
Lumea lu Rotunu: Micul Paris
Bancul săptămânii: Minune… alcoolică
Preotul profesor ei Mancaş şi bătaia ruptă din rai… până la sânge
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din22.03.2019
Iohannis, trezeşte-te, Dragnea cu Dăncilă duc ţara în prăpastie!
Ioan Rotundu
Reacția lui Iohannis după ce Dăncilă a anunțat mutarea ambasadei la Ierusalim:
Demonstrează totala sa ignoranță în domeniul politicii externe / Nu există nicio decizie
Oficial UE, după declarația lui Dăncilă:
Poziția Uniunii Europene privind Ierusalimul rămâne neschimbată
COMUNICAT DE PRESĂ – Primăria Botoşsani
La Cristineşti s-au creat tensiuni între penticostalii majoritarii ortodocşi
Ioan Rotundu
La Baranca, atacul penticostalilor asupra preotului ortodox a eşuat
- cine-l ţine în spital pe elevul presupus a fi fost bătut de preotul ortodox La ora de religie
Consilierul local PRU Vasile Onofrei a intrat în conflict cu clanul Gireadă
Ioan Rotundu
Ponta despre dezastrul economico-social în care Dragnea a adus România
Ioan Rotundu
Școala altfel” cu preşcolarii Grădiniţei nr. 4,,Licurici” Botoşani
Primăria Mihai Eminescu răspunde acuzaţiilor aduse de consilierul local Onofrei
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 29.03.2019
Parlamentul European nu renunță la Kovesi. Tajani:
O sprijinim în continuare pentru funcția de procuror-șef european
LLumea lu' Rotundu:Primăvara la Schitul Balş
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă