Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7800 lei
1 USD = 4.4131 lei


Număr accesări
Astăzi:
1703
De la 07 Ianuarie 2003
73826317

Când lăcomia nu se potriveşte cu economia de piaţă

  • sau cum Petrică de la Flămânzi stă cu producţia nevândută
  • 20 October 2008, 23:00
Cine a trecut recent prin oraşul Flămânzi, în apropierea intersecţiei celor şase drumuri, acum denumite pompos străzi, poate vedea un chioşc unde se vând legume şi fructe. L-am văzut şi noi şi am oprit pentru a dialoga cu patronul producător cum îi merge afacerea. „Prost, domnule, nu prea vând” ni s-a plâns Petrică Atodiresei, agricultor onest al oraşului de pe firişorul de apă numit Tulburea.
Ne-am uitat la preţuri. Cam pipărate şi cu mult peste cele din piaţa Botoşanilor, spre exemplu. Ardeii 3 lei/kg, gogoşarii 5 lei, cartofii 1,2 lei, varza 1,5 lei, usturoiul 5 lei, merele 2,5 lei, fasolea 3,5 lei, ceapa 1,5 lei etc. „Cam scumpe, bădie, cum vrei să le vinzi dacă ceri un preţ mai mare ca la piaţă” am încercat noi să-l desluşim de ce nu-i merge vânzarea.
Omul a continuat s-o ţină pe-a sa. Cică produsele lui sunt ecologice, crescute pe un teren îngrăşat cu gunoi de grajd şi nu cu îngrăşăminte chimice, sunt sănătoase şi îşi merită preţul. În opinia sa, cele de la oraş sunt „creaţia diavolului”, conţin „multă chimie” şi îţi curmă zilele înainte de a-ţi fi scris.
Parţial, omul are dreptate. Pe piaţa din Botoşani sunt şi legume – fructe modificate genetic, aduse din Turcia şi Grecia, dar vândute nouă drept produse autohtone. Sunt şi produse naturale, aduse de ţărani, dar n-apucăm să le cumpărăm la preţurile lor. Le cumpără speculanţii şi ni le vând la preţuri care ne usucă buzunarele, iar sub acest aspect Atodiresei are dreptatea sa.
Dar politica lui de preţuri nu se potriveşte cu spaţiul unde-şi are amplasat chioşcul. Cei din Flămânzi, în marea lor majoritare locuiesc la case cu grădină. N-au nevoie să cumpere de la Atodiresei, pentru că au în grădină. În ce privesc potenţialii trecători prin zonă, care ar fi tentaţi să cumpere gogoşarii îmbujoraţi şi ardeii ruşinoşi la pieliţă, aceştia sunt foarte puţini. De pe urma lor Atodiresei nu scoate nici de sare la scrumbie, iar legumele sale se veştejesc a pagubă.
„Scade preţul, bădie, şi o să vinzi mai mult” – am încercat noi să-l îndrumăm în tainele economiei de piaţă. „Mai bine le arunc la gunoi, decât să le vând pe nimic” – a fost replica sa. De vreme ce marfa este a omului iar banii în buzunarul potenţialului cumpărător, cererea şi oferta ar trebui să regleze preţul. Nu şi când la mijloc lăcomia este mai puternică decât glasul raţiunii. (Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCXX)
(Ioan Rotundu)
Ministrul Nicolaescu a cedat presiunii distribuitorilor de medicamente
Un milion de euro, miza procesului dintre Spitalul judeţean şi CAS
Criminalul de război Wass Albert comemorat în România cu bani din Ungaria
Horoscop
Dedicaţie muzicală… cam scumpă
Omul îşi vinde casa în condiţii avantajoase
Cum se traduce Agamiţă Dandanache în ungureşte?
de la centru a plouat cu unguri pe fiecare Colegiu botoşănean
Unde n-au izbândit Ţâbuleac şi Ţurcanu a reuşit Conţac
Câmpanu umblă cu plângeri penale, iar pedelistul Ghiorghiţă îi numără zilele
Ţâbuleac a început selecţia bobocilor aflaţi în fruntea unităţilor subordonate
Nicolau a demisionat, dar nu vrea să plece din Apa Grup
O femeie din Lunca şi-a pierdut întreaga avere în… flăcări
666 – numărul botoşănenilor „compostaţi” de câinii comunitari
Războiul preţului la medicamente s-a încheiat, consecinţele mai persistă
Salarii majorate pentru medicii rezidenţi
Şomerii nu prea au chef de cursuri de calificare
De ce “Gelu Strajeru`”?
Comunicat de presă
Vicele Ghiorghiţă dă lecţii de etică şi morală liberalului Câmpanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă