Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11085
De la 07 Ianuarie 2003
122583024
Când politica bancară este dictată de inginerii parlamentari,

Dezastrul financiar se închide în buzunarul nostru

  • Ioan Rotundu
  • 20 January 2019, 16:36
S-a înmulţit numărul parlamentarilor care, deşi n-au nici un fel de pregătire sau educaţie economică mai ales în domeniul financiar-bancar, vor să facă ordine în sistemul bancar românesc.
Se poate lesne observa că aceşti parlamentari provin din rândul coaliţiei ALDE – PSD şi caută cu orice preţ să ascundă de ochii românilor dezastrul financiar creat de guvernarea PSD. România a ajuns într-o situaţie financiară critică şi ei vor să acopere adevăratele cauze pentru care, deşi îndată trece prima lună din an, nu avem un buget public iar noi nu ştim la ce să ne aşteptăm peste an de la aceşti guvernanţi conduşi din umbră de Liviu Dragnea, şeful grupării mafiote care a pus mâna pe putere şi o folosesc în interesul lor individual şi de grup.
Pentru că Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, nu răspunde la comenzile politice venite din partea Guvernului Dăncilă prin vocile ministrului Finanţelor Teodorovici şi a infractorului Darius Vâlcov care de fapt conduce Guvernul prin indicaţiile lui Liviu Dragnea. asupra guvernatorului s-au concentrat toate forţele politice ALDE – PSD pentru a-l determina să oblige băncile să micşoreze dobânzile şi să faciliteze credite de consum pentru populaţiei ca să crească consumul şi, deci, veniturile la bugetul statului din TVA şi celelalte taxe şi impozite.
Ori, Mugur Isărescu ştie că a se implica în politica financiară a băncilor este o încălcare a celei mai elementare dar şi importante lege a funcţionării pieţei libere pe bază de cerere şi ofertă. Desigur, se poate obliga băncile să facă sau să nu facă anumite plasamente financiare în condiţii prestabilite empiric, dar o astfel de decizie se va solda în final cu falimentul sistemului bancar şi cu un dezastru economic din care ţara nu va putea ieşi decât cu mari sacrificii pe parcursul a zeci de ani,.
Păţania Greciei este lecţia de care orice guvernare care este sinceră faţă de poporul său trebuie să nu o repete. Iar Liviu Dragnea, ministrul Teodorovici, infractorul Vâlcov aflat pe post de consilier al premierului Dăncilă îi cer guvernatorului Mugur Isărescu să facă exact ce-a făcut şi Grecia în urmă cu ceva ani.
Împotriva firescului economic, a logicii financiare, cei care vor să-l aducă pe Mugur Isărescu la ascultare n-au nicio educaţie economică sau financiar-bancară, nu cunosc mecanismul de funcţionare a economiei de piaţă. Cel mai recent exemplu este al senatorului ALDE de Braşov, Daniel Zamfir (foto), inginer constructor de profesie, care a anunţat că-l va chema pe guvernator în faţa Comisiei economice a Senatului pe 28 ianuarie. Motivul ar fi ca guvernatorul să explice de ce măreşte dobânda ROBOR care duce la creşterea valorii ratelor lunare ale beneficiarilor de credite. Bietul senator, inginer constructor, habar nu are cum se calculează această dobândă şi care este rostul ei în sistemul bancar.
Dobânda ROBOR nu este calculată de BNR, ca Mugur Isărescu s-o poată cosmetiza după cum ar dori liderii ALDE – PSD. Această dobândă este de fapt o medie aritmetică a dobânzilor practicate de primele 10 bănci din România atunci când se creditează între ele. Este vorba că acele situaţii când unele bănci au surplus de lichidităţi iar altele au nevoie de aşa ceva şi se împrumută de la băncile cu surplus negociind o dobândă. Dacă surplusul de lichidităţi este mare şi nu este căutat de celelalte bănci, atunci dobânda scade până aproape de zero. Dacă lichidităţile sunt mici, atunci băncile care au nevoie de lichidităţi oferă o dobândă mai mare. Această dobândă ROBOR stă apoi la baza dobânzilor pe care băncile le aplică creditelor acordate populaţiei sau persoanelor juridice.
Taxa pe lăcomie aplicată băncilor de Guvernul Dăncilă pentru a le obliga să scadă ROBOR-ul va duce la anularea profitului realizat de bănci şi la înregistrarea de pierderi. O spun specialiştii din domeniu, din ţară şi din străinătate. Numai două bănci sunt româneşti: CEC Bank care este de stat şi Banca Transilvania privată. Aceasta din urmă a şi anunţat că nu va mai acorda credite pentru investiţii, o măsură cu consecinţe dezastruoase pentru companiile care au câştigat licitaţii sau au investiţii în derulare.
Dacă băncile străine se retrag de pe piaţa bancară românească sau îşi reduc capitalul, dezastrul crizei financiare din 2010 se va repeta cu consecinţe mult mai grave şi de lungă durată.
Dar guvernanţii, parlamentarii puterii nu vor să recunoască apropierea dezastrului economic pentru România, dezastru pe care tot ei l-au provocat prin măsurile populiste neacoperite prin surse financiare sustenabile.
Nu prin taxa pe lăcomie aplicată băncilor şi prin subordonarea politii BNR poate reduce dobânzile bancare, inclusiv ROBOR, actuala guvernare. Soluţia este ca Guvernul să crească exporturile, să reducă importurile pe consum, să crească producţia, să crească încasările la bugetul statului prin colectarea tuturor obligaţiilor fiscale, inclusiv de la companiile protejate politic, să nu mai confişte la buget lichidităţile companiilor de stat şi atunci băncile vor avea surplus de lichidităţi pe care vor căuta să-l plaseze la dobânzi cât mai mici. Regula de bază a pieţii este relaţia dintre cerere şi oferă. Creşte cererea în detrimentul ofertei, cresc preţurile. Creşte oferta peste nivelul cererii, scad preţurile.
Această lege de bază a funcţionării economiei de piaţă nu poate fi înţeleasă de inginerul constructor Daniel Zamfir, de inginerul repetent în facultate Liviu Dragnea, de inginera Viorica Dăncilă ajunsă primul analfabet funcţional al României, de gaşca de parlamentari impostori strâns uniţi în jurul infractorului Liviu Dragnea. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 18.01.2019
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii
Horoscopul săptămânii 21 – 27.01.2019
Haiducul Coroi - legendă şi adevăr
Budăi prevesteşte molimele liberalilor
Ioan Rotundu
Gastronomia botoşăneană în impas
Ioan Rotundu
CCR – Curtea marţială a PSD
Ioan Rotundu
Frumoasa poveste ratată a unei păduri de eoliene
Ioan Rotundu
Impostură, demagogie şi prostie ridicate la rang de Bruxelles
Ioan Rotundu
Modernizarea drumului Tg. Frumos – Botoşani abandonată din nou
Ppersonajul cheie în alegerea lui Cuza ca domnitor, dat uitării
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 25.01.2019
Dacian Cioloș, ales oficial președintele PLUS, cu 99% din voturile de la Congres:
„Dacă așteptăm să dispară PSD prin erodare politică, ne vom trezi că se întoarce din nou sub alte forme”
LLumea lu' Rotundu: Haiducul Coroi - legendă şi adevăr II
Gastronomia botoşăneană în impas (II)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog