Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8357
De la 07 Ianuarie 2003
83814361

Când priveşti de pe Măgura Ibăneştilor

  • Ioan Rotundu
  • 19 July 2018, 23:00
Cititorule, te îndemn să ajungi pe Măgura Ibăneştilor, locul unde, după cum spune primarul comunei, inginerul Romică Magopeţ, „se uneşte cerul cu pământul”. Este frumoasă metafora, dar eu sunt de altă părere. Când te afli Pe vârful Măgurii, la cota 385 m, ai în faţă priveliştea întregului judeţ, în orice poarte ai privi.
De priveşti spre vest, vei avea la picioare, cu casele răsfirate printre pâlcurile de pădure seculară casele localităţii Pomârla şi ale satului de graniţă Racovăţ. Mai departe, aproape de limita orizontului, după alte pâlcuri largi de pădure, vei vedea o biserică corpolentă, strălucindu-i acoperişul în soare, înconjurată de case cu acoperişuri înflorate.
Priveşti deja dincolo de graniţă, în Ţinutul Herţa, aflat acum sub autoritate ucraineană pentru că creionul lui Stalin, când a trasat harta României după ce ne-a declarat „prieteni” pe bază de bolşevism, a fost prea gros., Atât de gros că şapte comune care nu aparţineau Bucovinei de Nord, şi n-au aparţinut vreodată în istoria Principatului Moldovei de la descălecatul lui Dragoş, ne-au fost luate cu japca. Sau poate ca plată pentru că ne-au luat democraţia şi ne-au dat, pentru cel puţin 45 de ani, bolşevismul sovietic a căprui stafie şi astăzi cutreieră România, Parlamentul ţării fiindu-i culcuş călduţ şi prosper, din păcate pentru noi, românii.
Dacă vei privi spre nordul judeţului vei admira colinele împădurite sau acoperite de culturi ale comunelor Cristineşti, Suharău, Hudeşti până spre dealurile Prutului pe care stă cocoţat oraşul Darabani.
Spre est ţi se deschide perspectiva largă a colinelor joase şi domoale ale centrului judeţului. De vei avea ochii buni şi cerul va fi limpede, cei putea zări releul de la Săveni, situat undeva la vreo 40 km distanţă. Spre sud-est vei zări dealurile Frumuşicăi, înalte de peste 500 m, cele mai ridicate înălţimi ale judeţului, iar spre sud privirea ţi se propteşte în dealurile împădurite ale Vf. Câmpului care se şupuresc paralel cu Siretul până spre Dersca.

Cu o aşa privelişte în faşa ochilor, simţi măreţia omului asupra naturii, simţi că o domini, că o ai la picioare, uiţi de metafora primarului şi simţi că puterea din tine te face stăpânul naturii, amarnică şi vicleană amăgire, pentru că nu vei fi niciodată mai puternic decât Creatorul.
După ce ai trăit clipa măreţiei şi supremaţiei, sfatul meu este să cobori încet pe uliţa pe care ai urcat şi să te obişnuieşti că eşti doar o fragilitate de om, de materie biologică înzestrată cu inteligenţă, o inteligenţă care de multe ori ne creează iluzia că suntem stăpânul Morţii, deţinând secretul vieţii veşnice. Devenind din nou omul cu inteligenţa rebelă, coborând pe uliţa satului Ibăneşti vei putea vedea casele gospodarilor dar şi pecetea pusă asupra localităţii de mâna primului gospodar, primarul Romică Magopeţ.
Dacă în urmă cu vreo 50 de ani Ibăneştiul nu avea un centru civic care să-i dea personalitate, acum faţa satului este total schimbată. Zona centrală este înnobilată cu o grădiniţă, două localuri de şcoală, un cămin cultural, şi Centru educaţional de zi şi un teren de sport acoperit cu covor sintetic care de îmbie să te tolăneşti precum caii pe iarbă.
De la Ibăneşti poţi trage o fugă cu maşina spre Dumbrăviţa, singurul sat al comunei. Ajungi în nici zece minute. Sincer să fiu, nu m-am putut decide care centru civic este mai cochet: cel al Ibăneştilor sau cel al Dumbrăviţei. În centrul satului se află şcoala reabilitată, o alta nouă, o grădiniţă iar ochiul ţi se va opri curios pe o clădire cu o arhitectură specială. O clădire zveltă şi plăcută la înfăţişare, având intrarea străjuită de două coloane ce amintesc de coloanele templului lui Solomon din Ierusalim. Este clădirea care adăposteşte Centrul cultural al satului şi biblioteca publică.
Ridicată cu numai 900 mii lei, după cum susţine primarul, bani alocaţi de la bugetul local, o astfel de investiţie pe la aţi primari ar fi costat peste 2 milioane de lei şi poate că ar fi fost nevoie şi de o suplimentare de fonduri ca nu cumva vreunul din cei implicaţi să fi rămas fără tradiţionalul comision care, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri penale, va deveni o normalitate, procurorii DNA rămânând fără obiectul muncii lor.
Despre hărnicia primarului Romică Magopeţ localnicii vorbesc cu admiraţie. Nici ei n-au crezut în urmă cu vreo 15 ani că viaţa lor se poate schimba radical. Acum cred pentru că zilnic văd dovezile.
Viaţa economică, culturală, educativă am încercat eu s-o surprind în reportajul dedicat Centenarului Unirii. Dacă am reuşit să fac o treabă de ispravă, veţi putea să vă convingeţi şi singuri urmărind reportajul de sâmbătă, 14 iulie, care se va difuza pe Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, începând cu ora 19.00. Vizionare plăcută şi dacă veţi da clik şi pe imaginea de faţă.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 9 - 15 iulie 2018
Bancul săptămânii: De ce nu e bine să te compari cu Iisus
Vasile Blaga i-a convocat pe liderii din aripa PDL pentru a decide asupra susținerii lui Ludovic Orban
LLumea lu' Rotundu: Centenarul Unjirii - Ibăneşti
Cântec joc şi voi bună pe şesul Copălăului
Ioan Rotundu
Germania îl avertizează pe Trump că își va pierde aliații în cazul unui acord unilateral cu Rusia
Adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea va duce la noi tensiuni sociale.
Îi recomand premierului Dăncilă să nu își asocieze numele cu un astfel de act normativ
Raluca Stâncescu, un inculpat periculos aflat doar sub control judiciar
Ioan Rotundu
Iohannis a chemat-o pe Dăncilă la Cotroceni.
Întâlnirea va avea loc miercuri, 18 iulie
Duminică, 5 august, slujbă de sfinţire a Schitului de maici Crăiniceni
- schitul va avea hramul Sf. Ioan Iacob Hozevitul născut în localitate şi decedat la 5 august 1960
Bătrână de 85 de ani ameninţată de Telekom cu strivirea casei
Ioan Rotundu
Lumea lu Rotundu Centenarul Unirii - Inăneşti II
Cum a ajuns un sărac lipit pământului să aibă maşină de lux
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă